EN / GR
+30 210 96 10 135[email address]
Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Αττικής

Ελλάδα

Επικοινωνία:
Social:
Οι άνθρωποι του φορέα
Μαρία Κωνσταντοπούλου
Μαρία Κωνσταντοπούλου

Γεωπόνος

Βασιλική Σταυρουλάκη
Βασιλική Σταυρουλάκη

Γεωπόνος

Δήμητρα Αγγελάκη
Δήμητρα Αγγελάκη

Αντιπεριφερειάρχης

Κωνσταντίνος Μουζάκης
Κωνσταντίνος Μουζάκης

Σεφ

Θάνος Αντωνόπουλος
Θάνος Αντωνόπουλος

Γεωπόνος

 • Ταυτότητα Επιχείρησης:
 • Δραστηριότητα

  Περιφέρεια
 • Εξαγωγική δραστηριότητα

  Όχι
Εκδηλώσεις

Προφίλ

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη

πατουλης

Η Περιφέρεια Αττικής με την παρουσία της στην 8η ΕΞΠΟΤΡΟΦ εξασφαλίζει και χρηματοδοτεί σε ποσοστό 80% τη συμμετοχή παραγωγών στην έκθεση Τροφίμων και Ποτών, η οποία μετά από δύο χρόνια φέτος πραγματοποιείται με τη φυσική παρουσία των εκθετών. Στη διοργάνωση της Έκθεσης λαμβάνουν μέρος 13 εκθέτες από την Αττική με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων, την επίτευξη συνεργασιών και συμφωνιών καθώς και τη διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών Τροφίμων και Ποτών.

Ο αγροδιατροφικός τομέας παρουσιάζει διαρκείς και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και αποτελεί έναν κομβικό πυλώνα της περιφερειακής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής στον αγροδιατροφικό τομέα αποτελεί η στήριξη των παραγωγών, η προβολή των προϊόντων της Αττικής που διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα με στόχο να διεκδικήσει η Αττική μια πιο ανταγωνιστική θέση σε αυτό τον τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε έμφαση στον εκσυγχρονισμό και την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, την εισαγωγή καινοτομιών και εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους κρίκους της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Στηρίζουμε τη μεταποίηση και την εφαρμογή ενός κατάλληλου για την αγορά μίγματος marketing, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και στον τομέα της παραγωγής. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με τον αρμόδιο εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Αγροτικής Πολιτικής και Αλιείας Σ. Βοϊδονικόλα, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με στοχευμένες δράσεις στην προσπάθεια των παραγωγών να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΤΤΙΚΗ, τόπος με μακρά ιστορία που κάνει χιλιάδες ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης να την επισκέπτονται, για να θαυμάσουν από κοντά σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Ακρόπολη της πόλης των Αθηνών, το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός που αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδος, το ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας με τους αμπελώνες και τους κήπους, τον αναλλοίωτο στο διάβα του χρόνου αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας όπου βρίσκεται το σημαντικό ιερό της Νέμεσης, μέρος του αρχαίου τείχους, τμήμα οδού, θέατρο, το γυμνάσιο, ίχνη κατοικιών και αρκετοί ταφικοί περίβολοι, το ιερό του Αμφιαράου στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας, το ιερό της Ελευσίνας, ενός από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου και δεκάδες ακόμη. Αναμφισβήτητα, η θρυλική αυτή περιοχή της Ελλάδος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορες εποχές της ιστορίας αλλά και στο σκηνικό του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας και καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Έχει έκταση 3.808 χμ2 και καλύπτει το 2,9% της συνολικής έκτασης της χώρας. Έχει έδρα την Αθήνα, την Πρωτεύουσα της Ελλάδας. Πέρα την λαμπρή ιστορία της, είναι μία περιοχή με σπάνιο φυσικό κάλλος και υπέροχο κλίμα, ικανή να θρέψει φυτά που ενώ σε πολλά μέρη ούτε καν φυτρώνουν, σε αυτήν καρποφορούν.

Τα αγαθά της Αττικής Γης πολλαπλά και ποικίλα. Κηπευτικά υπαίθρου και θερμοκηπίου, εσπεριδοειδή, φυστίκια κελυφωτά, σύκα, ελαιόλαδο, βότανα/αρωματικά φυτά, ανθοκομικά, μέλι, γαλακτοκομικά, κρέας αιγοπρόβειο και πουλερικών, αυγά, σαλιγκάρια, μανιτάρια, προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών συμπεριλαμβάνονται στο μεγάλο «καλάθι της Περιφέρειας Αττικής».

H απασχόληση στον πρωτογενή τομέα είναι σημαντική κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής, Ανατολικής Αττικής και Νήσων. Εντατική πρωτογενής παραγωγή εντοπίζεται στον Μαραθώνα, στον Αυλώνα, τα Μεσόγεια, τα Μέγαρα, τις Ερυθρές, τα νησιά, την πρώην Επαρχία Τροιζηνίας, καθώς και σε λοιπές διάσπαρτες περιοχές της Περιφέρειας. Στη Δυτική Αττική συγκεντρώνονται μονάδες θερμοκηπίων και αναπτύσσονται κυρίως η αμπελουργία, η ελαιοκομία, η φυστικοκαλλιέργεια και η λαχανοκομία. Στην Ανατολική Αττική κυριαρχούν η αμπελουργία, η ελαιοκομία οι θερμοκηπιακές κηπευτικές οι δενδρώδεις καλλιέργειες καθώς και τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας. Στις νησιωτικές περιοχές παράγονται ελαιόλαδο, σταφύλι/κρασί, κελυφωτά φιστίκια, παξιμάδια Κυθήρων, κηπευτικά, ανθοκομικά, αρωματικά. Η κτηνοτροφία στην Αττική χαρακτηρίζεται από σημαντικό αριθμό πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και σταυλισμένης κτηνοτροφίας.

Στην Περιφέρεια Αττικής τα προϊόντα με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι: το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνίας (ΠΟΠ), το Φυστίκι Αίγινας (ΠΟΠ), το Φυστίκι Μεγάρων (ΠΟΠ), τα Σύκα Βραυρώνας Μαρκόπουλου Μεσογείων (ΠΓΕ), η Φέτα (ΠΟΠ, όλες οι Ενότητες), οι οίνοι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Παλλήνης, Μαρκοπούλου, Βόρειες Πλαγιές Πεντελικού, Αττικής, Αναβύσσου, Ίλιου, Παιανίας, Πλαγιές Πάρνηθας, Σπάτων, Κορωπίου, 'Γεράνια', 'Πλαγιές Κιθαιρώνα' καθώς και οι Ρετσίνες Αττικής, Μεσογείων, Σπάτων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Πικερμίου, και Μεγάρων.

Όσον αφορά την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, στην Αττική δραστηριοποιείται η μία από τις 4 μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου των ζυμαρικών, το 8% των εγκεκριμένων τυποποιητών ελαιολάδου, 4 από τις 25 μονάδες ξήρανσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και ένας μεγάλος αριθμός συσκευαστηρίων νωπών οπωροκηπευτικών (κυρίως στην Ανατολική Αττική), οινοποιείων, συσκευαστηρίων οίνου και άλλων μονάδων επεξεργασίας ή τυποποίησης προϊόντων φυτικής προέλευσης. Επίσης δραστηριοποιούνται 7 σφαγεία, 11 τυποποιητήρια μελιού που έχουν και εξαγωγική δραστηριότητα, μεγάλος αριθμός κέντρων συσκευασίας αυγών (κυρίως στη Δυτική Αττική) και ακόμα μεγαλύτερος αριθμός μονάδων επεξεργασίας κρέατος (με εξαγωγική δραστηριότητα).


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ


Στην Αθήνα υπάρχουν τόσο ελληνική όσο και διεθνής κουζίνα (γαλλική, ιταλική, ινδική, γιαπωνέζικη, μεξικάνικη, ισπανική και χορτοφαγική κουζίνα ή φαγητό δρόμου με εδέσματα από όλο τον κόσμο). Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, σνακ μπαρ, και μεζεδοπωλεία για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Επίσης, θα βρείτε βραβευμένους σεφ και εστιατόρια με αστέρια του οδηγού της Michelin.

Οι πρώτες ύλες και τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας αποτελούν την βάση για παραδοσιακά πιάτα όπως: η μελιτζανόπιτα στην Αίγινα, το ψάρι αλά Σπετσιώτα, οι τσίπιλιες, οι γκόγκλιες, οι κιούρλιες και τα πικάντικα μύδια σε Σπέτσες-Ύδρα-Πόρο-Μέθανα, η φρίσσα παστή, οι τηγανίτες Κούλουρης και το κουγκουλουάρι στην Σαλαμίνα και το Βενετσιάνικο παστίτσιο, τα ξεροτήγανα, η βεχτόλαδεια και το μπούντινο στα Κύθηρα.

Επιπροσθέτως, στην Περιφέρεια συναντάμε και παραδοσιακά γλυκίσματα όπως: τα αμυγδαλωτά Σπετσών, τα αμυγδαλωτά Ύδρας, τα μουστοκούλουρα Σαλαμίνας, το αχλαδάκι, οι ροζέδες και ο Μαστός της Αφροδίτης στα Κύθηρα.

Ο αμπελώνας της Αττικής είναι από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα, που αναπτύσσεται περιμετρικά και ενίοτε πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Αθήνα. Ο αμπελώνας Μεσογείων είναι ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας στην Ελλάδα και απαρτίζεται από δεκάδες οινοπαραγωγούς. Η κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε αυτόν, χάρη στο μικρόκλιμα της περιοχής, είναι το Σαββατιανό, από το οποίο παράγονται ανοιχτόχρωμα κρασιά, με ελαφριά γεύση, ντελικάτα αρώματα και χαμηλή οξύτητα. Το Σαββατιανό χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή της ρετσίνας.Meet the Producer

Εταιρείες που συμμετέχουν με τον φορέα

Company Image
Συμμετέχει στην
ANNIE'S GOURMET POP CORN
Παραγωγός

Annie's Gourmet PopcornΚαραμελωμένα ποπ κορν σε μοναδικές γεύσειςΤις γευστικές αναμνήσεις της παιδικ...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Παραγωγός

Αποστολή της εταιρείας Οικογένεια Δασκαλάκη είναι να μεταδώσει τη φιλοσοφία της υγιεινής διατροφής π...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
FIRST COLD BREW
Καφέ

Η First Cold Brew ιδρύθηκε το 2019 από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον κλάδο του καφέ και της...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
Dr ANGEL - ΚΟΣΚΕΡΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Παραγωγός Αρωματικών Φυτών και Ελαίων

Τα προϊόντα Dr. Angel’s έχουν επιλεγεί πολύ προσεκτικά ώστε άνθρωποι κάθε ηλικίας να να απολαμβάνουν...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ELLVINO
Οινοποιείο - Αποσταγματοποιείο

Με σεβασμό και προσήλωση στην παράδοση και αξιοποιώντας τη σύγχρονη γνώση, παράγουμε ποτά υψηλής ποι...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
NOVAFOOD
Παραγωγός

Η Novafood είναι μια κορυφαία ελληνική εταιρεία, που ειδικεύεται στην παραγωγή γλυκαντικών από το 19...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
ΤΟ ΠΑΤΗΤΗΡΙ
Οινοποιείο - Αποσταγματοποιείο

“Από τις αρχές του αιώνα η οικογένεια μας, αντλώντας μέσα από το κάμπο των Μεσογείων, ότι καλύτερο α...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
ΤΟ ΑΝΩΓΙ
Παραγωγός Προϊοντων Αρτοποιΐας/Ζαχαροπλαστικής

Ήταν το 1960 όταν ο πατέρας μου Νικόλαος Μαρούλης 20 ετών τοτε, γνώρισε το παστέλι για πρώτη φορά δί...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΠΟΛΥΚΑΛΑ
Οινοποιείο - Αποσταγματοποιείο

Η ποτοποιία Πολυκαλά ξεκίνησε την ιστορία της το 1897 στο Ληξούρι της Κεφαλλόνιας. O ιδρυτής της Βασ...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
STELVIA HELLAS
Ποτά, Χυμοί και Αφεψήματα

Στόχος της εταιρίας μας είναι η βελτίωση διατροφικών συνηθειών, μέσω της γνωστοποίησης του φυτού σ...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΛΙΟΥ, ΑΦΟΙ Δ. & Λ. ΚΕΚΚΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε
Χονδρικό εμπόριο τροφίμων & ποτών

εργατική... σαν μέλισσα! Η εταιρεία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΛΙΟΥ, ΑΦΟΙ Δ. & Λ. ΚΕΚΚΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. ιδ...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Company Image
Συμμετέχει στην
Mediterranean oils
Παραγωγός Αρωματικών Φυτών και Ελαίων

Φυτικά έλαια Βρώσιμα και Καλλυντικά, Αλείμματα, Άλευρα, Κριτσίνια, βιολογικά προϊόντα ψυχρής έκθλιψη...

 • Περιφέρεια Αττική
 • Συμμετέχει με Περιφέρεια Αττικής
Οι άνθρωποι του φορέα
Μαρία Κωνσταντοπούλου
Μαρία Κωνσταντοπούλου

Γεωπόνος

Βασιλική Σταυρουλάκη
Βασιλική Σταυρουλάκη

Γεωπόνος

Δήμητρα Αγγελάκη
Δήμητρα Αγγελάκη

Αντιπεριφερειάρχης

Κωνσταντίνος Μουζάκης
Κωνσταντίνος Μουζάκης

Σεφ

Θάνος Αντωνόπουλος
Θάνος Αντωνόπουλος

Γεωπόνος

Εκδηλώσεις