EN / GR
+30 210 96 10 135[email address]

Event Details

Η Κουζίνα της Αττικής | Σεφ Ηλίας Σκουλάς, Γιώργος Τσαπάρας

Ο γαστρονομικός πλούτος της Ελλάδας, οι ιδιαίτερες συνταγές κάθε περιοχής και τα μοναδικά προϊόντα των παραγωγών μας, είναι συνεχώς πηγή έμπνευσης για τους ταλαντούχους σεφ μας! Μέσα από τις γαστρονομικές εκπομπές του DeliFair, οι Περιφέρειές μας, σας παρουσιάζουν τα μυστικά της τοπικής τους κουζίνας, παραδοσιακές συνταγές, μυστικά γενεών και διατροφικά tips και μια σωστή διατροφή! Η ομάδα των σεφ μας σας ταξιδεύει σε γευστικές διαδρομές και γαστριμαργικές εμπειρίες, χρησιμοποιώντας τα πιο αγνά υλικά που με μεράκι και αγάπη παράγουν οι τοπικοί μας παραγωγοί.

ΣΕΦ ΗΛΙΑΣ ΣΚΟΥΛΑΣ, ΤΣΑΠΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΕΝΟΥ

 • Αθηναϊκή σαλάτα
 • Μαγειρικές ιστορίες αθηναϊκού πολιτισμού της δεκαετίας του 1960: Πουρές μαντάμ Φλωράνς, Αμερικάνος, Σάλτσα για κουλτουριάρηδες

Η Περιφέρεια Αττικής, εκτός του ρόλου της Πρωτεύουσας, της Μητρόπολης, του μεγαλύτερου πληθυσμιακού κέντρου, του μεγαλύτερου παραγωγού στον δευτερογενή τομέα, του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού κόμβου και του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Χώρας, καταγράφει και δυναμικούς κλάδους αγροτικών προϊόντων. Το «Καλάθι της Περιφέρειας Αττικής» περιλαμβάνει τα προϊόντα φυτικής παραγωγής: κρασί, κελυφωτά φιστίκια, σύκα, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, ανθοκομικά, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, και ζωϊκής προέλευσης: γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας (αιγοπρόβειο, πουλερικών), αυγά, μέλι αλλά και προϊόντα θαλάσσιας αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών, τα οποία προωθούνται στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενισχύοντας σημαντικά τις τοπικές οικονομίες.

Στην Περιφέρεια Αττικής τα προϊόντα με ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι:

το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνίας (ΠΟΠ), το Φυστίκι Αίγινας (ΠΟΠ), το Φυστίκι Μεγάρων (ΠΟΠ), τα Σύκα Βραυρώνας Μαρκόπουλου Μεσογείων (ΠΓΕ), η Φέτα (ΠΟΠ, όλες οι Ενότητες), οι οίνοι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Παλλήνης, Μαρκοπούλου, Βόρειες Πλαγιές Πεντελικού, Αττικής, Αναβύσσου, Ίλιου, Παιανίας, Πλαγιές Πάρνηθας, Σπάτων, Κορωπίου, 'Γεράνια', 'Πλαγιές Κιθαιρώνα' καθώς και οι Ρετσίνες Αττικής, Μεσογείων, Σπάτων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Πικερμίου, και Μεγάρων.

Με πρώτη ύλη από αγροτικά προϊόντα της Αττικής (φυτικής και ζωικής παραγωγής), αλλά και προϊόντα από την υπόλοιπη Ελλάδα ή και από το εξωτερικό, επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια της Αττικής παράγουν τρόφιμα όλων των κατηγοριών, τα οποία είτε διατίθενται για εγχώρια κατανάλωση είτε προωθούνται στο εξωτερικό. 

Στην Αθήνα υπάρχουν τόσο ελληνική όσο και διεθνής κουζίνα (γαλλική, ιταλική, ινδική, γιαπωνέζικη, μεξικάνικη, ισπανική και χορτοφαγική κουζίνα ή φαγητό δρόμου με εδέσματα από όλο τον κόσμο). Υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές, σνακ μπαρ, και μεζεδοπωλεία για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Επίσης, θα βρείτε βραβευμένους σεφ και εστιατόρια με αστέρια του οδηγού της Michelin.

Οι πρώτες ύλες και τα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας αποτελούν την βάση για παραδοσιακά πιάτα όπως: η μελιτζανόπιτα στην Αίγινα, το ψάρι αλά Σπετσιώτα, οι τσίπιλιες, οι γκόγκλιες, οι κιούρλιες και τα πικάντικα μύδια σε ΣπέτσεςΎδρα-Πόρο-Μέθανα, η φρίσσα παστή, οι τηγανίτες Κούλουρης και το κουγκουλουάρι στην Σαλαμίνα και το Βενετσιάνικο παστίτσιο, τα ξεροτήγανα, η βεχτόλαδεια και το μπούντινο στα Κύθηρα.

Επιπροσθέτως, στην Περιφέρεια συναντάμε και παραδοσιακά γλυκίσματα όπως: τα αμυγδαλωτά Σπετσών, τα αμυγδαλωτά Ύδρας, τα μουστοκούλουρα Σαλαμίνας, το αχλαδάκι, οι ροζέδες και ο Μαστός της Αφροδίτης στα Κύθηρα.

Ο αμπελώνας της Αττικής είναι από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα, που αναπτύσσεται περιμετρικά και ενίοτε πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Αθήνα. Ο Αμπελώνας Μεσογείων είναι ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας στην Ελλάδα και απαρτίζεται από 26 οινοπαραγωγούς. Η κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιού που καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε αυτόν, χάρη στο μικρόκλιμα της περιοχής είναι το Σαββατιανό, από το οποίο παράγονται ανοιχτόχρωμα κρασιά, με ελαφριά γεύση, ντελικάτα αρώματα και χαμηλή οξύτητα. Το Σαββατιανό χρησιμοποιείται κύριως για την παραγωγή της ρετσίνας.

Τέλος να τονίσουμε πως στο πλαίσιο της στήριξης του γαστρονομικού τουρισμού στην Περιφέρεια Αττικής, πρόσφατα υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας:

 • ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ «Λ.Α.Ε.Α. ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»
 • ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟY ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ (ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟY ΔΙΚΤΥΟY - PRODUCT CLUB)  «ATTICA WINE AND FOOD EXPERIENCE»

Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης

Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα 

Λεπτομέρειες γεγονότος

 • Τύπος

  Live Cooking
 • Έναρξη

  04 Μαρτίου 2021 - 13:00
 • Λήξη

  04 Μαρτίου 2021 - 14:00
 • Ομιλητής