EN / GR
+30 210 96 10 135[email address]
Φασόλια Γίγαντες Λάϊστας Ζαγορίου

Φασόλια Γίγαντες Λάϊστας Ζαγορίου

Ελλάδα, Ήπειρος, Ιωάννινα

Επικοινωνία:
  •   Website
  • [email address]
  •   +306987117080
  •   Laista 440 10, Ioannina, Greece
Social:
Οι άνθρωποι της Εταιρείας
Aθανάσιος  Τζίμας
Aθανάσιος Τζίμας

Παραγωγός

  • Ταυτότητα Επιχείρησης:
  • Δραστηριότητα

    Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων
  • Εξαγωγική δραστηριότητα

    Ναι

Προφίλ

Καλώς ορίσατε στο χωριό μας!

H Λάϊστα είναι το πιο απομακρυσμένο αλλά κι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου. Χτισμένη σε υψόμετρο 1100 μέτρων, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο δεσπόζει εδώ και πολλούς αιώνες απέναντι από το όρος Τύμφη της οροσειράς της Πίνδου. Τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά της Πίνδου διατρέχουν όλο το χωριό ποτίζοντας με το γάργαρο νερό τους τις λίγες καλλιέργειες κηπευτικών και κυρίως οσπρίων.

Αναμφίβολα τόσο το νερό, το έδαφος όσο και το γενικότερο μικροκλίμα της περιοχής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή υψηλής ποιότητας φασολιών. Η πολύ καλή φήμη για τα φασόλια γίγαντες της Λάϊστας χάνεται στο βάθος του χρόνου γιατί πρόκειται για φασόλια εξαιρετικά βραστερά, λεπτόφλουδα και τρυφερά.

Οι παραδόσεις του χωριού αναφέρουν ότι «μ’ ένα ντορβά φασόλια» καλόπιαναν τους απεσταλμένους του Αλή Πασά και μ’ ένα πιάτο φασόλια γίγαντες γιαχνί φιλεύαν οι Λαϊστινοί παλιά τους καλεσμένους. Γιατί τα φασόλια της Λάϊστας ήταν και είναι πολύ νόστιμα, πλούσια σε πρωτεΐνες και θερμίδες!

Ντόπιος, διαλεγμένος σπόρος & εξαιρετικό έδαφος!

Ένας σημαντικός παράγων που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή της υψηλής ποιότητας των φασολιών μας ήταν και ο διαλεγμένος, ντόπιος σπόρος αλλά και τα μοναδικά συστατικά του εδάφους της Λάϊστας όπως τα ανέλυσε και τα κατέγραψε το εργαστήριο εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά ήταν πολύ ενθαρρυντικά σημάδια για την υπογραφή σύμβασης με την BIOHELLAS που πιστοποίησε ως βιολογική την καλλιέργεια.

Άφθονα, κρυστάλλινα νερά ποτίζουν την καλλιέργεια κατεβαίνοντας από υψόμετρο 1600 μέτρων…

Είναι γνωστό ότι χωρίς νερό τα φασόλια δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Όταν λοιπόν το νερό είναι άφθονο και πεντακάθαρο τότε και ο καρπός που θα προκύψει θα είναι πεντακάθαρος όπως τα περήφανα κι απάτητα βουνά της Πίνδου, όμορφος και λαμπερός σαν τα χιόνια του Πάπιγκου!

Φυσική αποξήρανση, αποφλοίωση στο χέρι, απεντόμωση χωρίς φάρμακα & χημικά

Στην κεντρική πλατεία της Λάϊστας δημιουργήθηκε εξ αρχής, με αυστηρή τήρηση όλων των αυστηρών προδιαγρφών που προβλέπει ο νόμος, εργαστήριο τυποποίησης και συσκευασίας των φασολιών. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απλή και απόλυτα οικολογική: Τα φασόλια στεγνώνουν με φυσικό τρόπο σε ξηραντήρια με βάση από ειδική σίτα και προδιαγραφές για τρόφιμα. Ακολούθως αποφλοιώνονται στο χέρι στους μεγάλους, γαλβανιζέ πάγκους του εργαστηρίου όπου και απομακρύνονται τα σκάρτα φασόλια. Στη συνέχεια και χωρίς απολύτως καμία χρήση φαρμάκων και χημικών, ψύχονται για 8 ώρες σε θερμοκρασία -18ο C προκειμένου να καταστραφούν οι μικροοργανισμοί που γεννούν τα έντομα.

 

Συσκευασία σε σακουλάκια με ειδικές προδιαγραφές για τρόφιμα

Αμέσως μετά τα φασόλια αφήνονται για λίγες ώρες στο χώρο με ελεγχόμενη υγρασία κι όταν οι μετρήσεις δείξουν ότι έφθασε η κατάλληλη στιγμή, συσκευάζονται αεροστεγώς σε πιστοποιημένα για τρόφιμα, σακουλάκια.

Προϊόντα

Loading...

Φασόλια Γίγαντες Λάϊστας Ζαγορίου

Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων
Οι άνθρωποι της Εταιρείας
Aθανάσιος  Τζίμας
Aθανάσιος Τζίμας

Παραγωγός