EN / GR
+30 210 96 10 135[email address]

Ψάρια και Θαλασσινά, ο ανεκτίμητος πλούτος της διατροφής

Η θάλασσα είναι πηγή ζωής και προσφέρει απλόχερα ψάρια και θαλασσινά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η σωστή και προσεκτική κατανάλωση τους βοηθά στην βιωσιμότητα των ωκεανών και φυσικά την υγεία. Αυτό σημαίνει ότι για να συμβάλλουμε στην προστασία τους χρειάζεται να τρώμε περισσότερα ψάρια, επιλέγοντας σωστά! 

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι κύρια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όμοιας με αυτής του κρέατος, όμως περιέχουν μικρότερο ποσοστό κορεσμένου λίπους. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης D, ψευδάργυρου, σεληνίου, σιδήρου, ενώ η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά είναι χαμηλή. Ποια ψάρια, όμως, περιέχουν όλα αυτά;
Τα μικρά και λιπαρά ψάρια και θαλασσινά όπως σαρδέλα, μαρίδα, γόπα, γαύρος, ροφός, μπακαλιάρος, γαλέος, τόνος, λαβράκι, τσιπούρα, καλαμάρι, σουπιά, χταπόδι, γαρίδα, μύδια, στρείδια. Περιέχουν, επίσης, πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Η διατροφική αξία των θαλασσινών
Τα ψάρια οφείλουν την υψηλή διατροφική τους αξία στα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Αντί για κορεσμένο λίπος, τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, τις αρρυθμίες, προστατεύουν από τη νόσο του Alzheimer και ενισχύουν τη νοητική λειτουργία. επιπλέον, τα καλά λιπαρά οξέα των ψαριών ενισχύουν την απορρόφηση των βιταμινών από συνοδευτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά. 

Διαλέξτε σωστά ψάρια και θαλασσινα
Ποια ψάρια μπορείτε να καταναλώσετε και ποια να αποφύγετε; Ο γενικός κανόνας αναφέρει πως για να συνεισφέρουμε στην προστασία των ωκεανών και της βιοποικιλότητας τους χρειάζεται να προτιμάτε τα μικρά λιπαρά ψάρια, που είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο, μέταλλα απαραίτητα για τα οστά και επιπλέον να επιλέγετε να καταναλώνετε ψάρια και θαλασσινά σύμφωνα με την εποχή τους. Καλύτερη διατροφικά επιλογή αποτελούν τα φρέσκα ψάρια, αλλά αν δεν είναι δυνατό να βρείτε φρέσκα, μπορείτε να επιλέξετε κατεψυγμένα, διαβάζοντας προσεκτικά την ετικέτα τροφίμων.

Δεκατέσσερις λόγοι γιατί πρέπει να επιλέξετε ψάρια και θαλασσινά 

1. Βελτιώνουν τις λειτουργίες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ.
2. Συμβάλλουν σημαντικά στο σωστό σχηματισμό των οστών.
3. Λειτουργούν ευεργετικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων που είναι η αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.
4. Βοηθούν στην όραση χάρη στις υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α που περιέχουν, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
5. Ενισχύουν τον μεταβολισμό καθώς και τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία τού νευρικού συστήματος χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
6. Μειώνουν τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, όπως οισοφάγου, παχέος εντέρου, μαστού και ωοθηκών.
7. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και χοληστερόλη.
8. Όταν αντικαθιστούν άλλα ζωικά τρόφιμα, μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα και συνεπώς μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Μόνο οι γαρίδες έχουν επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος αλλά εκτός από την LDL χοληστερόλη (κακή) ανεβάζουν και την HDL χοληστερόλη (καλή).
9. Η βιταμίνη D που περιέχουν τα ψάρια βοηθάει και στη μείωση του κινδύνου της ακράτειας, ενώ άλλα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο κολιός, η ρέγκα, ο γαύρος, το χέλι, η πέστροφα κ.ά., πλούσια σε ωμέγα-3, μειώνουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των ημικρανιών, βοηθούν στην υπέρταση και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών. 
10. Είναι αποδεδειγμένο ερευνητικά ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση των κρυωμάτων και της γρίπης ενώ πειράματα έχουν δείξει ότι συμπληρώματα ωμέγα-3 για τρεις μήνες βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών που προκαλούν ιώσεις και μειώνουν συμπτώματα άγχους 
11. Μύδια, στρείδια, αχινοί, χτένια, καλόγνωμες, γυαλιστερές, κυδώνια, αχιβάδες, χάβαρα, πεταλίδες, φούσκες, πετροσωλήνες, πορφύρες και πίνες εκτός από εξαιρετική πηγή λιπαρών, αυξάνουν την πνευματική διαύγεια, έχουν θετική επίδραση κατά της ψωρίασης, των αλλεργιών και του άσθματος 
12. Η βιταμίνη Β12 που περιέχουν τα ψάρια και εν γένει τα θαλασσινά έχει αποδειχθεί πειραματικά πως βοηθούν στην ενδυνάμωση του ενδομητρίου, μειώνοντας τον κίνδυνο της αποβολής.
13. Είναι καλή πηγή ψευδαργύρου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του κατεστραμμένου δέρματος μετά από τραυματισμό ενώ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του προστάτη.
14. Βοηθούν στη σύλληψη. Τα ψάρια και θαλασσινά βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής κι είναι γνωστό ότι αυξάνουν την «λίμπιντο».