
Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα
Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς η Κεντρική Μακεδονία να είναι φέτος η τιμώμενη Περιφέρεια σε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εκθέσεις τροφίμων της χώρας μας, την 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition.
Με τη δυναμική συμμετοχή 24 επιχειρήσεων από όλη την Κεντρική Μακεδονία και τη διοργάνωση παράλληλων γαστρονομικών εκδηλώσεων, θα προβάλλουμε και φέτος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία προσδιορίζουν την ισχυρή και μοναδική γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής μας.
Στόχος μας στη φετινή ΕΞΠΟΤΡΟΦ, όπως και σε όλες τις εκθέσεις που συμμετέχουμε ως Περιφέρεια σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι η προώθηση των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, αλλά και η ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας, η οποία πρωταγωνιστεί στη χώρα μας.
Είναι γεγονός, άλλωστε, ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι η 1η περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σταθερά, ενώ αυξήσαμε τις εξαγωγές μας στα χρόνια της κρίσης κατά 50%, κάτι που δείχνει την τεράστια δυναμική της περιοχής μας.
Σας περιμένουμε όλους 4-6 Φεβρουαρίου στο περίπτερο της Περιφέρειάς μας για ένα αξέχαστο γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Χαιρετισμός Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας Σωτήρη Μπάτου
Ο αγροδιατροφικός τομέας μαζί με τον τουρισμό αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην τοπική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονία, με σημαντικότατη συνεισφορά και στην εθνική οικονομία.
Κεντρικός στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η διαρκής ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και μέσα από συνεχή και πολύπλευρη συνέργεια με τον τουρισμό να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δύο μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας της και να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία τους. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι άνθρωποι επενδύουν στήριξη του αγροτικού κόσμου και την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης εντός και εκτός Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπορεί με θεσμούς όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μακεδονική Κουζίνα, που πλέον καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης της Περιφέρειας να ενισχύσει τη διασύνδεση του αγροτικού τομέα και τουρισμού- πολιτισμού, ώστε να δημιουργηθεί πολλαπλάσιο όφελος για όλους τους αγρότες και τους επαγγελματίες του τουρισμού και να δημιουργηθεί νέο εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή ανάπτυξη με εξωστρέφεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή, όπως και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, με ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων στη χώρα και με το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να κινείται σταθερά σε επίπεδο άνω του 25%. Επίσης ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει κατά 26% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών. Επίσης η ΠΚΜ έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή μυδιών (90% εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυηρών (με 75% εξαγωγές) και δύο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50% εξαγωγές. Αντίστοιχα, στην περιοχή μας παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.
Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουμε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού διεθνούς brand name για την Κεντρική Μακεδονία, κάτι που υποστηρίζουμε με τη μεγάλη καμπάνια προβολής και την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων μας σε δεκάδες εκθέσεις σε όλον τον κόσμο, αλλά και εξειδικευμένες εξωστρεφείς δράσεις.
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας, με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δράσεων, που συνδυάζει την παράδοση και τον γαστρονομικό πολιτισμό της περιοχής με τον τουρισμό και την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή. Μέσα από την “Μακεδονική Κουζίνα”, η Περιφέρεια στηρίζει και οργανώνει τον Γαστρονομικό Τουρισμό, προτείνοντας στους επισκέπτες της ένα απολαυστικό ταξίδι στις γεύσεις, τα υλικά και τις συνταγές ενός τόπου, πλούσιου σε παραδόσεις και γεμάτου αγάπη για καθετί αυθεντικό. Στόχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να μπει η “Μακεδονική Κουζίνα” στα καλύτερα εστιατόρια, στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, που θα προσφέρουν αυθεντικές μακεδονικές συνταγές με χρήση αυθεντικών υλικών της μακεδονικής γης.