Τι ξέρετε για τον κιμά;

29 December 2017

Μπορεί να μην έχουμε δώσει ποτέ ιδιαίτερη βάση στον κιμά και στα είδη του όμως το κάθε είδος έχει τον… τρόπο του και τον ξεχωριστό σκοπό του.

Κιμάς από κοτόπουλο και γαλοπούλα

Πρόκειται για την πιο light προσθήκη των τελευταίων ετών, τουλάχιστον για την ελληνική κουζίνα. Συνήθως προέρχεται από το άπαχο και φιλεταρισμένο στήθος των πουλερικών ενώ ποτέ δεν ζητάμε να μας τον περάσουν δύο φορές από τη μηχανή γιατί το τρυφερό τους κρέας θα καταλήξει να γίνει ένα υδαρές μείγμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις συνταγές με κιμά στις οποίες θέλουμε να δώσουμε έναν light χαρακτήρα. Παρότι όμως είναι ένα ισχυρό πασπαρτού είναι εξαιρετικός σε κεφτεδάκια και ρολά.

Το κάθε είδος κιμά έχει τον… τρόπο του και τον ξεχωριστό σκοπό του.
Το κάθε είδος κιμά έχει τον… τρόπο του και τον ξεχωριστό σκοπό του.

Αρνίσιος και πρόβειος κιμάς

Το έντονο άρωμα και η γεμάτη γεύση του είναι εκείνα που τον κάνουν να ξεχωρίζει αλλά και παράλληλα να αποτελεί επιλογή για συγκεκριμένους ουρανίσκους. Συνηθίζεται να τον συνδυάζουμε με άλλα είδη κιμά σε μεγαλύτερη ποσότητα για να τονώσουμε τη γεύση τους αλλά και να μην ενοχληθούμε από το έντονο άρωμά του. Ο αρνίσιος προέρχεται από ζυγούρι ενώ ο πρόβειος από μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα με αποτέλεσμα να είναι και εντονότερο το άρωμά του. Μπούτι και σπάλα είναι συνήθως τα δύο σημεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του και είναι απαραίτητο να έχει περαστεί από τη μηχανή δύο φορές. Κεμπάπ, σουτζουκάκια, κιμαδόπιτες και μερακλήδικες πολίτικες συνταγές αποτελούν τον ιδανικότερο προορισμό για το συγκεκριμένο είδος κιμά.

Ο κιμάς ένας από τους μπαλαντέρ της κουζίνας μας!
Ο κιμάς ένας από τους μπαλαντέρ της κουζίνας μας!

Χοιρινός κιμάς

Η οικονομική τιμή του και η ιδιαίτερη γεύση του τον καθιστούν μία από τις δημοφιλείς επιλογές. Συνήθως προέρχεται από χοίρο 10 μηνών και ειδικότερα από μπούτι και σπάλα. Το να περαστεί μία φορά από την μηχανή του κιμά είναι αρκετό ενώ η πιο λιπαρή του γεύση τον καθιστά ιδανικό για συνδυασμό με τον κλασικό μοσχαρίσιο για εμπλουτισμό της γεύσης του. Κεφτεδάκια, μπιφτέκια και σεφταλιές αποτελούν ορισμένες από τις δημοφιλέστερες συνταγές με κιμά χωρίς βέβαια να εξαιρεθούν από τη λίστα οι πίτες.

Μοσχαρίσιος κιμάς

Η κλασική επιλογή που πάει με όλα και συνδυάζεται με τα περισσότερα. Έχει λεπτή μυρωδιά η οποία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής και προέρχεται συνήθως από μοσχαράκι 12 μηνών. Αναλόγως το κομμάτι από το οποίο έχει παραχθεί εξαρτάται και το ποσοστό λίπους που θα περιέχει. Το πιο λιπαρό κομμάτι του είναι η λάπα που είναι και το οικονομικότερο. Κιμάς από σπάλα, ελιά είναι ο πιο ισορροπημένος σε γεύση, λίπος και τιμή ενώ η πιο light επιλογή είναι το κιλότο, η ουρά και το νουά. Είναι προτιμότερο να έχει περαστεί δύο φορές από τη μηχανή για να είναι πιο λεπτή η σύστασή του και πιο εκλεπτυσμένη η υφή του.