Ο Ποπάυ και το σπανάκι του

4 December 2017

Η ιστορία του Ποπάυ που δυνάμωνε με το σπανάκι περνάει τα δικά της διατροφικά μηνύματα πόσο όμως μπορεί να βοηθήσει το σπανάκι το παιδί μας;

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια έμπνευση έφερε το σπανάκι ως τη μαγική τροφή του Ποπάυ όμως το σίγουρο είναι πως το κόμικ περνάει θετικά διατροφικά μηνύματα ακόμα και με το στοιχείο της υπερβολής. Το σπανάκι αποτελεί σίγουρα έναν διατροφικό θησαυρό ακόμα κι αν θεωρείται δύσκολη η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, φολικό οξύ, β-καροτένιο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ ενισχύοντας τον οργανισμό του παιδιού μας.

Πώς μπορούμε όμως να διαπιστώσουμε την έλλειψη σιδήρου;

Ο σίδηρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την σωστή ανάπτυξη του παιδιού για αυτό και ο εργαστηριακός έλεγχος της έλλειψής του αποτελεί μία από τις βασικότερες εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιούμε στα παιδιά μας. Σίγουρα ένας συντελεστής που παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση έλλειψης σιδήρου είναι η κληρονομικότητα και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής η ιδανικότερη ηλικία για να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την αναιμία στον παιδικό οργανισμό είναι οι 9 μήνες. Ένα παιδί το οποίο αντιμετωπίζει έλλειψη σιδήρου εκδηλώνει συνήθως κόπωση, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους ενώ η εικόνα του είναι χλωμή.

Εξαιρετικά ωφέλιμο για την διατροφή μας είναι το σπανάκι.
Εξαιρετικά ωφέλιμο για την διατροφή μας είναι το σπανάκι.

Η σημασία της διατροφής

Σε αρκετές περιπτώσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη σιδήρου κάνοντας μικρές ή και μεγαλύτερες διατροφικές αλλαγές. Πηγές σιδήρου λοιπόν είναι το κόκκινο κρέας, τα αβγά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, οι φακές και φυσικά το σπανάκι. Σημαντικοί επίσης είναι και οι συνδυασμοί τροφών που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας. Η βιταμίνη C λοιπόν είναι ένα από τα βασικά στοιχεία τα οποία βοηθούν σε αυτό ενώ τα πράσινα λαχανικά όταν συνδυάζονται με το κρέας λειτουργούν ενισχυτικά για την απορρόφηση.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αποφεύγουμε το συνδυασμό των γαλακτοκομικών με τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο καθώς εμποδίζουν στην απορρόφησή τους.