Οι ξηροί καρποί και η θρεπτική τους αξία

13 October 2017

Πολλά είδη και με θρεπτική αξία πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό οι ξηροί καρποί αξίζουν μία σταθερή θέση στο διαιτολόγιό μας.

Οι ξηροί καρποί υπάρχουν σε αφθονία προτάσεων και επιλογών ικανοποιώντας κάθε γευστική επιθυμία. Ωστόσο πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στην προμήθειά τους αλλά και στην αποθήκευσή τους μετά στο σπίτι μας. Είναι προτιμότερο οι ξηροί καρποί να είναι από φρέσκια σοδειά και να φυλάσσονται σε μέρος ξηρό και δροσερό ώστε να μη μουχλιάσουν αλλά και να μη χάσουν την γεύση τους.
Η πλούσια σύστασή τους περιλαμβάνει πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες όπως είναι η Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και σελήνιο. Χάρη σε αυτή την πλούσια σύστασή τους θεωρούνται ιδιαιτέρως ωφέλιμα ενώ ορισμένα από αυτά επιστρατεύονται ενισχυτικά για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων.
Ας δούμε ειδικότερα ορισμένους δημοφιλείς ξηρούς καρπούς και τη χρησιμότητά τους.

Αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί που πρωταγωνιστούν στο διατροφολόγιό μας
Αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί που πρωταγωνιστούν στο διατροφολόγιό μας

Αμύγδαλα
Ένας από τους ξηρούς καρπούς που βρίσκεται σε ικανοποιητική ποσότητα στην ελληνική αγορά. Οι φρέσκιες ελληνικές σοδειές συλλέγονται τον Σεπτέμβρη. Ενδεικτικό της φρεσκάδας τους είναι το ανοιχτό τους χρώμα. Στο άψητο αμύγδαλο όσο πιο σκούρα είναι η φλούδα τόσο περισσότερο καιρό βρίσκεται στα ράφια. Αποτελούν μία εξαιρετική πηγή ασβεστίου και εάν τα λογίσουμε σε αντιστοιχία με τη φέτα 30 γρ. Αμυγδάλου μας προσφέρουν το ίδιο ασβέστιο με ένα σπιρτόκουτο φέτα. Περιέχουν επίσης πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες Ε, Β και μαγνήσιο.

Καρύδια
Καρύδια

Καρύδια
Τα ελληνικά καρύδια τα συναντάμε στην αγορά τον Αύγουστο και πολλές φορές προσφέρονται ολόκληρα κι όχι μόνο η καρυδόψιχα. Το χρώμα της ψίχας πρέπει να είναι λευκό και η φλούδα τους να έχει ένα μελένιο ανοιχτό χρώμα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη Κ. Θεωρείται ότι λειτουργεί προστατευτικά βοηθώντας στην καλή υγεία και λειτουργία του εντέρου.

Φιστίκια Αιγίνης
Φιστίκια Αιγίνης

Φιστίκια Αιγίνης
Τα φρέσκα ελληνικά φιστίκια και ειδικά τα προερχόμενα από την Αίγινα αποτελούν προϊόν ΠΟΠ. Παράγονται ωστόσο και σε άλλες περιοχές της χώρας μας όπως είναι η Χαλκιδική, η Φθιώτιδα και η Εύβοια. Η φρέσκια σοδειά παράγεται στις αρχές του Σεπτέμβρη. Επιλέγοντας τα φιστίκια που θα αγοράσουμε φροντίζουμε να διαλέξουμε εκείνα που είναι ανοιχτά στη μύτη τους και ο καρπός είναι καθαρός χωρίς τρύπες. Όταν τα φιστίκια που προμηθευόμαστε είναι ανοιγμένα στο πλάι πρόκειται για άνοιγμα που έχει γίνει με τεχνητά μέσα. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Φουντούκια
Φουντούκια

Φουντούκια
Η ελληνική παραγωγή είναι αρκετά μικρή για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας και αρκετά από τα φουντούκια που βρίσκουμε στην αγορά αποτελούν προϊόν εισαγωγής από την Τουρκία. Η φρέσκια σοδειά βγαίνει τον Αύγουστο και το χρώμα τους είναι ανοιχτό. Το σκούρο χρώμα υποδηλώνει χαλασμένο καρπό. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.