Clean Eating: Τι είναι;

9 October 2017

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τη νέα τάση στη διατροφή που ονομάζεται Clean Eating.

Μπορεί αρκετοί στο άκουσμα του «Clean Eating» (μτφ. καθαρή διατροφή) να έχουν στο μυαλό τους πως πρόκειται για μία ακόμα δίαιτα η οποία θα περάσει όπως και κάθε μόδα όμως το Clean Eating είναι πολλά περισσότερα από ένα προτεινόμενο διαιτολόγιο, είναι ένας διαφορετικός τρόπος ζωής και σκέψης που έχει ως βασικό του στόχο να απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό μας προάγοντας την υγεία και την ευημερία. Φυσικά μέσα στα θετικά του αποτελέσματα είναι και η απώλεια βάρους ωστόσο αυτό δεν είναι αυτοσκοπός του Clean Eating.

Βασικός κανόνας είναι ο αποκλεισμός των επεξεργασμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας και με τον όρο «επεξεργασμένες τροφές» εννοούμε όλες τις τροφές οι οποίες είτε έχουν παρασκευαστεί σε εργαστήρια είτε έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία στη διαδικασία του μαγειρέματος. Όπως καταλάβατε το έτοιμο φαγητό και το junk food αποκλείονται!

Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια «πρωταγωνιστούν» στις επιλογές του Clean Eating!
Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια «πρωταγωνιστούν» στις επιλογές του Clean Eating!

Επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια αλλά και ορισμένες τροφές οι οποίες έχουν υποστεί μία ελαφριά επεξεργασία όπως είναι ορισμένα δημητριακά (ζυμαρικά και αλεύρι ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, κινόα κ.α.), έλαια, ορισμένα γαλακτοκομικά, κρέας (χωρίς επεξεργασία), ψάρια και κατεψυγμένα λαχανικά.

Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός θωρακίζεται και μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων οι οποίες συνδέονται με την κακή διατροφή. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα ανεπεξέργαστα ή ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα διατηρούν περισσότερες από τις θρεπτικές τους ουσίες σε σχέση με τα επεξεργασμένα.