Τα 7 «μη» του Anthony Bourdain

25 September 2017

Ο δημοφιλής Αμερικανός Chef, Anthony Bourdain, αποκαλύπτει ποια είναι τα 7 «μη» που πρέπει να ακολουθούμε όταν πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο.

Ο Αμερικανός Chef αποκαλύπτει τι πρέπει να προσέχουμε όταν πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο ώστε να αποφύγουμε τους κινδύνους της δηλητηρίασης και της εξαπάτησης.

Μην παραγγέλνετε κάτι εκτός καταλόγου
Η συγκεκριμένη πρακτική προκαλεί σύγχυση και προβλήματα σε όλους αφού ο σερβιτόρος θα πρέπει να συνεννοηθεί με την κουζίνα για τη δυνατότητα της παρασκευής ενός πιάτου με τον τρόπου που εμείς επιθυμούμε προκαλώντας απογοήτευση και εκνευρισμό ακόμα και στον chef που εμπνεύστηκε τη σύνθεσή του. Το αποτέλεσμα που θα φτάσει στο πιάτο μας ίσως να μην είναι και ότι καλύτερο…

Μην παραγγέλνετε αυγά μπενεντίκτ
Μην παραγγέλνετε αυγά μπενεντίκτ

Μην παραγγέλνετε αυγά μπενεντίκτ
Μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές για brunch, τα αυγά με σος hollandaise είναι κι ένα από τα πιο επικίνδυνα. Ο λόγος είναι πως αποτελούν για τους ασυνείδητους chef μία ευκαιρία να σερβίρουν ό,τι τους έχει απομείνει από τις προηγούμενες μέρες. Όσον αφορά στην σος hollandaise ειδικότερα απαιτείται συγκεκριμένη θερμοκρασία για τη συντήρησή της και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι συμβαίνει σε κάθε εστιατόριο που επισκεπτόμαστε.

Μην παραγγέλνετε ψάρια τη Δευτέρα
Ο chef αποκάλυψε πως οι παραγγελίες στα ψάρια γίνονται από τα εστιατόρια συνήθως την Πέμπτη με αποτέλεσμα τη Δευτέρα αυτό που θα μας σερβίρουν, εκτός κι αν βρισκόμαστε σε τετράστερο εστιατόριο, να είναι 4-5 ημερών. Ωστόσο η συγκεκριμένη υπόδειξη μάλλον αφορά περισσότερο στα ταξίδια μας στο εξωτερικό αφού στην Ελλάδα το φρέσκο ψάρι είναι μία πιο εύκολη υπόθεση.

Anthony Bourdain: Μην παραγγέλνετε κοτόπουλο
Anthony Bourdain: Μην παραγγέλνετε κοτόπουλο

Μην παραγγέλνετε κοτόπουλο
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Anthony Bourdain είναι ένα υλικό το οποίο οι επαγγελματίες αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρουν να διατηρήσουν την υγρασία του και να το κάνουν να ξεχωρίσει μέσα σε ένα πιάτο. Τις περισσότερες φορές η συνταγή που καταλήγει στο πιάτο μας είναι αδιάφορη και αρκετά ακριβή σε σχέση με την τιμή του ίδιου του κοτόπουλου, συνεπώς ασύμφορη για εμάς.

Μη ζητάτε το μοσχάρι «καλοψημένο»
Μη ζητάτε το μοσχάρι «καλοψημένο»

Μη ζητάτε το μοσχάρι «καλοψημένο»
Μπορεί να πιστεύουμε πως ο λόγος για τον οποίο ο chef υποστηρίζει τη συγκεκριμένη απαγόρευση να είναι η γνωστή άποψη πως το ψήσιμο του μοσχαριού για πολύ ώρα χαλάει την γεύση και την υφή του κρέατος όμως ο Anthony Bourdain πάει το ζήτημα ένα βήμα παραπέρα. Για την ακρίβεια μας ενημερώνει πως τα κρεατικά τα οποία είναι χαμηλότερης ποιότητας και που σε διαφορετική περίπτωση θα πετιόντουσαν κρατούνται για όσους ζητήσουν το κρέας τους καλοψημένο αφού δεν πρόκειται να καταλάβουν τη διαφορά!

Μην παραγγέλνετε θαλασσινά αν είστε μακριά από τη θάλασσα
Μην παραγγέλνετε θαλασσινά αν είστε μακριά από τη θάλασσα

Μην παραγγέλνετε θαλασσινά αν είστε μακριά από τη θάλασσα
Τα θαλασσινά είναι ένα υλικό το οποίο χάνει την ποιότητά του από τη στιγμή που αλιεύεται, επιπλέον θαλασσινά όπως είναι τα μύδια και τα στρείδια αν δεν είναι καλής ποιότητας και φρέσκα τότε ενδέχεται να προκαλέσουν δηλητηρίαση από βακτήρια και ιούς που εισβάλλουν σε αυτά. Για τη δική μας ασφάλεια λοιπόν εάν δεν βρισκόμαστε σε παραθαλάσσια περιοχή καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε.

Μην παραγγέλνετε μπέργκερ από μοσχάρι kobe ή wagyu
Τα δύο εκλεκτά είδη μοσχαριού που είναι και από τα ακριβότερα του κόσμου σίγουρα δεν θα σπαταλιόντουσαν από τους chef για την Παρασκευή ενός μπέργκερ αλλά θα σερβίρονταν σε μικρές μερίδες ως μπριζόλα. Όταν λοιπόν δούμε σε ένα μενού τη συγκεκριμένη πρόταση το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για μοσχάρι αυτής της κατηγορίας αλλά για μία προσπάθεια παραπλάνησής μας.