Μούρα, ο αρωματικός θησαυρός της φύσης

5 September 2017

Έχουν μεγάλη ποικιλία αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε σημαντικές θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού, για αυτό τα Μούρα είναι ο αρωματικός θησαυρός της φύσης!

Η πρόσφατη είδηση για μία αγνοούμενη γυναίκα η οποία κατάφερε να επιβιώσει για ένα ολόκληρο μήνα στα δάση της Αλαμπάμα τρώγοντας μόνο Μούρα και μανιτάρια ήταν μία ακόμα επιβεβαίωση για τη συμβολή που έχουν τα μούρα στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η μεγάλη ποικιλία στην οποία τα βρίσκουμε στη φύση δίνει και άπειρες δυνατότητες στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Μαύρα, μπλε, κόκκινα, λευκά, βατόμουρα, σμέουρα, κράνμπερι και φράουλες είναι μερικοί μόνο από τους εκπροσώπους της μεγάλης οικογένειας των μούρων. Μπορεί η περιεκτικότητά τους σε διαφορετικές θρεπτικές ουσίες να διαφοροποιείται από είδος σε είδος ωστόσο όλα τα είδη είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Τα Μούρα είναι ο αρωματικός θησαυρός της φύσης
Τα Μούρα είναι ο αρωματικός θησαυρός της φύσης

Η ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε Βιταμίνες C και Ε, ανθοκυανίνες, κηκιδικό οξύ και καροτενοειδή. Εξίσου υψηλή είναι η περιεκτικότητά τους και σε φυτοοιστρογόνα τα οποία λειτουργούν προληπτικά στον κίνδυνο των θρομβώσεων, των εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων. Περιέχουν επίσης σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο σε ένα συνδυασμό που θωρακίζει και προστατεύει τον οργανισμό.

Στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών οφείλεται η αντιγηραντική τους ιδιότητα αλλά και η προστατευτική τους δράση απέναντι σε νόσους όπως ο καρκίνος. Μάλιστα πρόσφατες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξαν πως ειδικότερα τα μαύρα Μούρα λειτουργούν αποτρεπτικά στην εμφάνιση κακοήθειας στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ωφέλιμα όμως είναι και για τη μνήμη όπως αποδεικνύει μία άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι η οποία έδειξε πως η κατανάλωση χυμού μύρτιλων μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Επιπλέον, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Μεγάλης Βρετανίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα μπλε βατόμουρα μπορούν ακόμα και να επιδιορθώσουν βλάβες στον εγκέφαλο από τη γήρανση.

Ίσως μία από τις πιο γνωστές δράσεις των μούρων είναι αυτή ενάντια στις ουρολοιμώξεις η οποία έχει αποδειχθεί από αρκετές διαφορετικές έρευνες κατά κύριο λόγο σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Οι έρευνες καταλήγουν στο κοινό συμπέρασμα πως η κατανάλωση χυμού κράνμπερι μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων.