Η Μοναστηριακή κουζίνα στο γερμανικό Τύπο

2 August 2017

Μέσα από την αντίστοιχη θεματική ενότητα του KOUZINA 2017 Γερμανοί δημοσιογράφοι γνώρισαν την Μοναστηριακή κουζίνα του Άθωνα.

Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις δραστηριότητες της 3ης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του KOUZINA 2017 οι οποίες είχαν τον τίτλο «η μοναστηριακή κουζίνα». Οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αποτυπώσουν στα κείμενά τους την ξεχωριστή δυναμική και το εύρος της ξεχωριστής κουζίνας. Η εν λόγω ενότητα εστίασε στην προβολή της χαρτογραφημένης προσκυνηματικής διαδρομής «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα», μία ενότητα η οποία κίνησε το ενδιαφέρον κι ενός μεγάλου τουριστικού γραφείου το οποίο εξειδικεύεται στις προσκυνηματικές περιηγήσεις. Κατά τη διάρκεια των δράσεων της ενότητας αναδείχθηκαν τα σημαντικά τοπικά προσκυνήματα μέσα από τα θρησκευτικά «κουρμπάνια» τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Ιερό Προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας καθώς και στον Άγιο Νικόλα του Βουνού της Στρατονίκης.

Η Μοναστηριακή κουζίνα στο γερμανικό Τύπο
Η Μοναστηριακή κουζίνα στο γερμανικό Τύπο

Στο πλαίσιο των δράσεων παραδόθηκαν και πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα παρασκευής οργανικών καλλυντικών από βότανα του Άθωνα από την Χρύσα Γρηγορίου στο χώρο του «AVATON education & experimental farm».  Στις ξεχωριστές στιγμές της διοργάνωσης συγκαταλέγεται και η συμμετοχή σε αυτήν του Αγιορείτη Μοναχού Νικήτα ο οποίος και επιμελήθηκε το μοναστηριακό δείπνο στο εστιατόριο «Το Χρυσό Αγκίστρι» της Ουρανούπολης δίνοντας την εικόνα και τη γεύση της αυθεντικής και ιδιαίτερης κουζίνας του Άγιου Όρους.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα μέσα από γαστροπολιτιστικούς περιπάτους στα βυζαντινά μνημεία της περιοχής και στα καταστήματα μοναστηριακών ειδών να γνωρίσουν από κοντά τα πρωτότυπα μοναστηριακά προϊόντα αλλά και να ενημερωθούν για τις συνήθειες του Αγίου Όρους.