Κύπρος: Βασικός στόχος η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας

Η Κύπρος δίνει έμφαση στην τοπική γαστρονομία και στην ανάδειξη της ως γαστρονομικό προορισμό.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της γαστρονομίας στην ανάπτυξη και τόνωση του τουρισμού η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει σχεδόν 1,5 εκατομ. Ευρώ έως το 2020 στην αγροτική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Παρασκευή 30/07 ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης δήλωσε «Στρεφόμενοι στην ποιότητα, μπορούμε ως Κύπρος να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας στο γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης».

Συνολικά 500.000 ευρώ θα διατεθούν σε τέσσερα προγράμματα με σκοπό την ανάπτυξη προϊόντων όπως είναι τα λουκούμια και τα βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον 500.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της τοπικής αγοράς και των μικρών επαγγελματικών αλυσίδων, ενώ ακόμα 400.000 ευρώ θα δαπανηθούν για την ανάπτυξη νέων συστημάτων ελέγχου για τα τοπικά προϊόντα.  Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός στην ομιλία του «Η γαστρονομία είναι ένα σημαντικό μέρος της κυπριακής παράδοσης το οποίο ξεχωρίζει μέσα στην ιστορία των 10.000 ετών του νησιού και θα μπορούσε να προωθήσει την εικόνα του.»

Η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικά προϊόντα. Ένα από τα πιο λαχταριστά της εδέσματα είναι το χαλούμι.
Η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικά προϊόντα. Ένα από τα πιο λαχταριστά της εδέσματα είναι το χαλούμι.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Άγγελος Λοΐζου τόνισε στην ομιλία του πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παρουσία των κυπριακών προϊόντων στην αλυσίδα του τουρισμού με περιορισμένη χρήση και προβολή της κυπριακής γαστρονομίας. Συμπληρώνοντας η Αννίτα Δημητριάδου του ΚΟΤ δήλωσε πως το φαγητό και το ποτό που επιλέγει ο ταξιδιώτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της εμπειρίας των διακοπών, «Η κυπριακή γαστρονομία μπορεί να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου» κατέληξε.

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων ενεργειών εντάσσεται και το «Κυπριακό Πρωινό» το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο σε 32 ξενοδοχεία και φτιάχνεται από παραδοσιακά προϊόντα.

Πηγή: http://cyprus-mail.com/