Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη: Αγνά παραδοσιακά κρητικά προϊόντα

Στα αγνά παραδοσιακά κρητικά γαλακτοκομικά Μεράκι Ηλιάκη η παράδοση συνδυάζεται με την τεχνογνωσία και τις αγνές πρώτες ύλες δημιουργώντας προϊόντα πρώτης ποιότητας.

Ήταν το 1974 όταν η εταιρεία ΗΛΙΑΚΗΣ Α.Ε. λειτούργησε για πρώτη φορά ως ατομική επιχείρηση προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της οικογένειας. Ήταν η εποχή που ο ιδρυτής της Γεώργιος Ηλιάκης αποφάσισε να αξιοποιήσει τυροκομικά το γάλα που παράγονταν από τα ζώα του ιδρύοντας ένα μικρό τυροκομείο στο Κάτω Μαλλάκι Ρεθύμνου. Το όραμά του ως τυροκόμος ήταν να εξελίξει την επιχείρησή του και να δημιουργήσει μία μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα και ένα σύγχρονο τυροκομείο όπου όλα τα προϊόντα θα παρασκευάζονται ακολουθώντας την πατροπαράδοτο τρόπο χωρίς προσθήκες διαφόρων υποκατάστατων χρησιμοποιώντας μόνο το αγνό γάλα που θα παρήγαγαν τα δικά του ζώα ή που θα προμηθεύονταν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής του.

Το ίδιο όραμα μοιράστηκαν και τα παιδιά του. Έτσι λοιπόν ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνος αποφάσισε να συνεισφέρει στην εξέλιξη της επιχείρησης σπουδάζοντας στην τυροκομική σχολή Ιωαννίνων. Ο εκσυγχρονισμός του μικρού τυροκομείου ήρθε το 1991 και το 1993 πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της επιχείρησης σε νέες εγκαταστάσεις και με την επωνυμία πλέον Ηλιάκης Γεώργιος & Σία Ο.Ε.

Μυζήθρα Βαρελιού Ξυνή από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη
Μυζήθρα Βαρελιού Ξυνή από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Το πάθος και η αγάπη για το αντικείμενο έφερε την περαιτέρω εξέλιξη της επιχείρησης με την ένταξή της το 1996 στο νόμο 866/96 και την κοινοτική χρηματοδότησή της. Οι χώροι της μονάδας τελειοποιήθηκαν επεκτεινόμενοι στα 999 τ.μ. με την ανάλογη διαμόρφωση για τους τομείς της παραλαβής του γάλακτος, της συντήρησης, της τυροκόμησης, της πίεσης, του αλατίσματος, της ωρίμανσης, της ψύξης και της συσκευασίας. Μόλις ένα χρόνο μετά η επιχείρηση μετατρέπεται σε ΗΛΙΑΚΗΣ Α.Ε. με τυροκόμο και συνεχιστή του οράματος τον Κωνσταντίνο.

Δίνοντας έμφαση στην εξέλιξη και της πρώτης ύλης το 2002 ο δεύτερος γιος του ιδρυτή ο Ιωσήφ, απόφοιτος του τμήματος Ζωικής Παραγωγής των ΤΕΙ Άρτας αναλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της δεύτερης μονάδος κτηνοτροφικής παραγωγής παραλαμβάνοντας 300 πρόβατα από τον πατέρα του και δημιουργώντας μία υπερσύγχρονη μονάδα εκτροφής ζώων και παραγωγής γάλακτος. Παράλληλα αναλαμβάνει την διακίνηση και πώληση των προϊόντων στις αγορές της Κρήτης επικοινωνώντας τα προϊόντα σε όλο το νησί.

Ξυνόχοντρος Κρήτης από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη
Ξυνόχοντρος Κρήτης από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Προϊόντα
Το αγνό πρόβειο ή αίγειο γάλα ή η μίξη τους αποτελούν την πρώτη ύλη για την παρασκευή των προϊόντων Μεράκι Ηλιάκη τα οποία παράγονται αποκλειστικά με τις παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας από τις οποίες αποκλείονται τα όποια υποκατάστατα του εμπορίου με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται από την υψηλή βιολογική αξία. Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός αναδεικνύει ακόμα καλύτερα την εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης δίνοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και κορυφαίας γεύσης.

Ξύγαλο από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη
Ξύγαλο από το Τυροκομείο Μεράκι Ηλιάκη

Τυριά, βούτυρα, γιαούρτια και κρέμες βρίσκονται στη λίστα των προϊόντων της Μεράκι Ηλιάκη και έχουν όλα κοινό σημείο την αγνή πρώτη ύλη και την παραδοσιακή επεξεργασία. Από τα διασημότερα κίτρινα τυριά της Μεράκι Ηλιάκη τα οποία είναι 7 στο σύνολο, είναι η Γραβιέρα Κρήτης που διαθέτει AGROSERT Π.Ο.Π. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σκληρό τυρί πλούσιο σε ασβέστιο το οποίο παράγεται από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα και έχει συμπαγή ελαστική μάζα. Αρκετά διάσημο στην ίδια κατηγορία και το Κεφαλοτύρι Κρήτης με δυνατότερη γεύση το οποίο ωριμάζει μετά από τρεις μήνες και παράγεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Ανάμεσα στις επίσης 7 προτάσεις λευκών τυριών βρίσκουμε το παραδοσιακό ελληνικό Ανθότυρο Φρέσκο (μυζήθρα), το οποίο παρασκευάζεται από τυρόγαλα πρόβειο ή γίδινο στο οποίο προστίθενται 20% αιγοπρόβειου γάλακτος. Μία ακόμα δυνατή πρόταση το Μαλακιώτικο επιτραπέζιο λευκό τυρί σε επιλογή γίδινου ή πρόβειου με ημερομηνία λήξης 12 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής.

Ξεχωριστό και ιδιαίτερο το Πικάντικο τυρί με μπούκοβο είναι ένα σκληρό τυρί με βουτυρένια αρώματα, διακριτικό κάψιμο και υφή η οποία θυμίζει αρκετά την παρμεζάνα. Μία καθαρά κρητική πρόταση το Στακοβούτυρο είναι ένα προϊόν το οποίο παράγεται μετά από βράσιμο αιγοπρόβειας κρέμας (ανθόγαλου) και έχει 95% λιπαρά. Η χρήση του προσδίδει μοναδικό άρωμα σε παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.