Χρονικό: Η μαγειρική στην ελληνική τηλεόραση (μέρος Β΄)

21 April 2017

Η νέα χιλιετία έφερε νέες συνήθειες, νέες ανάγκες και φυσικά νέες εκπομπές μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και όλα όσα επιθυμούμε να παρακολουθούμε κρατώντας όμως πάντα έναν κοινό παρανομαστή την αγάπη μας για το καλό φαγητό και την μαγειρική!

2001
Και ενώ κάθε πρωινή εκπομπή διαθέτει πλέον τη δική της μαγείρισσα το MEGA αποφασίζει να πάει το θέμα μαγειρική ένα βήμα πιο πέρα. Για το τολμηρό εγχείρημα εμπιστεύεται τον Ηλία Μαμαλάκη, οικονομολόγο ο οποίος αφιερώθηκε από το 1998 στη γαστρονομία. Ο αγαπητός παρουσιαστής αναλαμβάνει το τιμόνι του προάγγελου των μετέπειτα «talent show μαγειρικής», το «Στην Κουζίνα Ολοταχώς». Το πρόγραμμα εντάχθηκε στη μεσημεριανή ζώνη και ήταν στην ουσία ένα εναλλακτικό τηλεπαιχνίδι όπου η ομάδα της Ντομάτας και η ομάδα της Πιπεριάς αναλάμβαναν να εκτελέσουν μία συνταγή μέσα σε 15΄λεπτά.

Η ελληνική τηλεόραση δεν θα ήταν η ίδια χωρίς ένα από τα πιο αγαπημένα της πρόσωπα, τον κ. Ηλία Μαμαλάκη
Η ελληνική τηλεόραση δεν θα ήταν η ίδια χωρίς ένα από τα πιο αγαπημένα της πρόσωπα, τον κ. Ηλία Μαμαλάκη

2003
Η τηλεοπτική αναγνώριση του Ηλία Μαμαλάκη έφερε και μία νέα εκπομπή η οποία μάλιστα διήρκεσε και αρκετές σεζόν, το «Μπουκιά και Συχώριο» ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ελλάδα και το Εξωτερικό εμπλουτισμένο με αρκετές λαογραφικές αναφορές, παραδόσεις και φυσικά τοπικά προϊόντα. Η επιτυχία της εκπομπής και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της την έφερε στην πρώτη θέση στο διεθνές γαστρονομικό φεστιβάλ «Gourmet Media World Festival», που έγινε στο Palais de Festival στις Κάννες, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2006.

2005
Ο νεαρός Ευτύχης Μπλέτσας ακολουθώντας το πρότυπο της εκπομπής του Ηλία Μαμαλακη, γαστρονομικό ταξίδι, εισάγει και τον παράγοντα «μαμά» και ξεκινάει τη δική του εκπομπή αρχικά στην ΕΤ3 και στη συνέχεια στον ALPHA με «μαμαδίστικες συνταγές» και πολλά ταξίδια. Την ίδια χρονιά ο Βασίλης Καλίδης ξεκινάει τις δικές του εξερευνήσεις εντός πόλης με το «Food and the City» στο MEGA και το 2013 περνάει στον ALPHA με την εκπομπή «Νόστιμη γη» και ταξίδια σε όλη την Ελλάδα (έως 2016).

Ευτύχης Μπλέτσας
Ευτύχης Μπλέτσας

2008
Ήρθε η ώρα της ζαχαροπλαστικής να μπει δυναμικά στον τηλεοπτικό κόσμο με τον μάγο της ζαχαροπλαστικής Στέλιο Παρλιάρο να διδάσκει τα μυστικά της γλυκιάς τέχνης μέσα από τη συχνότητα του Mega. Η εκπομπή του πότε με καλεσμένους, πότε με μαθητές έχει άκρως διδακτικό χαρακτήρα και οδηγεί βήμα βήμα στη σύνθεση των πιο γλυκών δημιουργημάτων. Η εκπομπή από το 2012 πέρασε στον ΣΚΑΪ όπου και συνεχίζει την πορεία της αποτελώντας μία από τις μακροβιότερες εκπομπές του είδους.

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος

2009
Έρχεται η ώρα το ριάλιτι στοιχείο να περάσει και στην κουζίνα. Την αρχή κάνει ο ALPHA με το «Κάτι Ψήνεται» όπου πέντε παίκτες μαγειρεύουν από Δευτέρα έως Παρασκευή και αλληλοβαθμολογούνται διεκδικώντας ένα έπαθλο 1500 ευρώ. (Η επιτυχημένη πορεία της εκπομπής της έδωσε το εισιτήριο για να συνεχίσει την πορεία της μέχρι και το 2016.) Το 2009 είναι η ίδια χρονιά που ο Έκτορας Μποτρίνι αποφασίζει να βάλει εστιάτορες στο σωστό δρόμο προκειμένου να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους. Μπορεί η εκπομπή να μην έδινε αυτούσιες συνταγές ωστόσο ορισμένες πληροφορίες ή συμβουλές ακουγόντουσαν εμβόλιμες στο ριάλιτι. Στο παιχνίδι του ριάλιτι μπήκε και ο ΑΝΤ1 με το «Love bites» όπου αποτελεί ένα συνδυασμό «Ραντεβού στα τυφλά» και «Κάτι Ψήνεται».

2010
Αλλάζει πάλι η πλώρη των καναλιών τα οποία επιλέγουν να περάσουν από το καθαρό ριάλιτι στο εμπλουτισμένο με στοιχεία τάλεντ σόου. To Mega βάζει στο παιχνίδι το «Master Chef» (για 2 σεζόν) με παρουσιάστρια την Ευγενία Μανωλίδου και κριτές τους Λευτέρη Λαζάρου, Δημήτρη Σκαρμούτσο και Γιάννη Λουκάκο. Νικητής αναδεικνύεται ο Άκης Πετρετζίκης ο οποίος και θα εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς τηλεοπτικούς μάγειρες. Ο ΑΝΤ1 απαντάει με το «Top Chef» ξένο format το οποίο στο εξωτερικό έχει αποσπάσει βραβείο ΕΜΜΥ Καλύτερου Τηλεοπτικού Διαγωνισμού Reality. Την κριτική επιτροπή αποτελούν ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Απόστολος Τραστέλης και ο Ερβέ Προνζάτο και την παρουσίαση έχει η Νάντια Μπουλέ. Την ίδια χρονιά ο ΣΚΑΙ συστήνει στο κοινό την Ελένη Ψυχούλη και την εκπομπή «Chef στον Αέρα» με καλεσμένους αναγνωρισμένους σεφ που μοιράζονται τα μυστικά τους με το τηλεοπτικό κοινό (έως σήμερα).

Το «Master Chef» με παρουσιάστρια την Ευγενία Μανωλίδου και κριτές τους Λευτέρη Λαζάρου, Γιάννη Λουκάκο και Δημήτρη Σκαρμούτσο.
Το «Master Chef» με παρουσιάστρια την Ευγενία Μανωλίδου και κριτές τους Λευτέρη Λαζάρου, Γιάννη Λουκάκο και Δημήτρη Σκαρμούτσο.

2011
Με ριάλιτι ή χωρίς οι εκπομπές μαγειρικής συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία στην ελληνική τηλεόραση με νέους σεφ να κάνουν την εμφάνισή τους με τα format όμως να είναι παραπλήσια. Το Alter παρουσιάζει την δικιά του εκδοχή «Στην κουζίνα» με την Άννα Λιβαθυνού να υποδέχεται γνωστούς σεφ της Αθήνας ενώ ο ΣΚΑΙ ταξιδεύει τους τηλεθεατές στη φύση για μαγειρέματα στον κήπο με οδηγό τον σεφ Βαγγέλη Δρίσκα και τεχνικές από όλο τον κόσμο («Γεύσεις στη Φύση», έως 2015). Την ίδια χρονιά μπαίνουν το MEGA βάζει και τα παιδιά στο παιχνίδι της μαγειρικής με το Master Chef Junior και την Μαρία Μπεκατώρου στο τιμόνι της παρουσίασης. Οι κριτές Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος και Δημήτρης Σκαρμούτσος αναζητούν τον καλύτερο λιλιπούτειο σεφ ανάμεσα σε 12 υποψήφιους. Η επιτυχία των μαγειρικών εκπομπών κινεί το ενδιαφέρων των χορηγών οι οποίοι αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν δικές τους εκπομπές. Την αρχή κάνει ο νικητής του Top Chef με το «Cook smart by Coca-Cola» (ANT1).

2012
Η επιτυχία της Αρυρώς Μπαρμπαρίου στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 φέρνει αρκετές προτάσεις αλλά και μία συνέχεια στις χορηγικές εκπομπές. Η μαγείρισσα αναλαμβάνει την παρουσίαση του «Oreo Cooking» στο ίδιο κανάλι ενώ δύο χρόνια μετά αλλάζοντας σταθμό και περνώντας στον ALPHA ξεκινάνε και «Της alfa τα ζυμώματα». Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το τηλεοπτικό κοινό δημιουργεί μία νέα ανάγκη αυτή του οικονομικού μαγειρέματος και σε αυτή φιλοδοξεί να ανταποκριθεί ο ΣΚΑΙ με το «Μαγειρεύω Οικονομικά» και τον σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη.

2013
Το alternative παρουσιαστικό του Δημήτρη Σκαρμούτσου και η αμεσότητα του χαρακτήρα του τον ξεχωρίζουν από την πρώτη του εμφάνιση ως κριτή στα ταλεντ σόου και σύντομα έρχεται η δική του τηλεοπτική εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» (MEGA, 2013). Ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και μαγειρέματα σε μέρη που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί με τοπικά προϊόντα της ελληνικής γης. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Γιάννη Λουκάκο, ο οποίος αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει διάσημους μαθητές στο στούντιο αλλά και το τηλεοπτικό κοινό σε τεχνικές μαγειρικής μέσα από την εκπομπή «Dr. Cook». Το φαγητό όμως είναι στενά συνδεδεμένο με το αλκοόλ έτσι την εμφάνισή τους κάνουν δειλά δειλά και οι εκπομπές που συνδυάζουν τις γεύσεις με τον οίνο. Αυτός είναι και ο τίτλος της εκπομπής που ξεκινάει στο Μακεδονία TV με τον Βασίλη Γαλανό, δημοσιογράφου οίνου, να προσκαλεί σεφ να μαγειρέψουν το κατάλληλο φαγητό για το κρασί που έχει επιλέξει. Η εμφάνιση του ETV φέρνει και νέες μαγειρικές εκπομπές. Τα «Όλο σοκολάτα» (Θάνος Παπαδημητρίου) και «Άριστη Κουζίνα» (Άρης Τσανακλίδης) ξεκινάνε το δικό τους ταξίδι στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική αντίστοιχα.

Ο Γιάννης Λουκάκος ή αλλιώς Dr. Cook
Ο Γιάννης Λουκάκος ή αλλιώς Dr. Cook

2014
Μία ακόμα δημοφιλής σεφ, η Ντίνα Νικολάου, μπαίνει δυναμικά στην τηλεόραση με το «Ένα τραπέζι Ελλάδα» στον ΣΚΑΙ. Γαστρονομικά ταξίδια και μαγειρέματα με φόντο την Ελλάδα. Στην ίδια συχνότητα βγαίνει και η εκπομπή του Άρη Τσανακλίδη με τίτλο «Στην Κουζίνα με τον Άρη» αλλά και το «1000 μίλια γεύσεις» με τον Βαγγέλη Δρίσκα να ταξιδεύει σε μακρινούς προορισμούς (Ασία, Αμερική, Ευρώπη). Η απάντηση του ΕTV είναι διπλή με τα «Μαγειρεύουμε παρέα» του Βησσαρίωνα Παρθένη και «Γεύσεις Ζωής» του Στράτου Σεϊτανίδη. Ο ALPHA αποφασίζει να συνδυάσει το lifestyle με το μαγείρεμα και επιλέγει την Ναταλία Δραγούμη ως παρουσιάστρια του εγχειρήματος «Μ.Α.Μ. a.k.a. Μυρωδιά από μαμά» με τους καλεσμένους να ταξιδεύουν σε γεύματα αναμνήσεις και αγαπημένες συνταγές.

2015
Η υγιεινή διατροφή είναι ο επόμενος ανεξερεύνητος ορίζοντας που αποφασίζει να επισκεφτεί η ελληνική τηλεόραση. Ο ALPHA επιλέγει την Ελληνοαμερικανίδα σεφ γλυκών Μαρίσα Τσόρτσιλ για να αποκαλύψει μέσα από την εκπομπή της «My sweet & skinny life» τα μυστικά για νόστιμα γλυκά με χαμηλά λιπαρά. Το STAR που μέχρι τώρα κρατούσε τις αποστάσεις του αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα «μαγειρική» επιλέγοντας τον Δημήτρη Σκαρμούτσο για την παρουσίαση του «Blind Taste». Ένα παιχνίδι μαγειρικής με διδακτικό χαρακτήρα όπου ο σεφ παρουσιάζει μία συνταγή και οι τέσσερις διαγωνιζόμενοι καλούνται να την υλοποιήσουν σε περιορισμένο χρόνο (έως σήμερα). Παράλληλα, στο πρόγραμμά του εντάσσεται και η εκπομπή «Just Cooking» με τον Γιάννη Λουκάκο να παρουσιάζει εύκολες και πρωτότυπες συνταγές με υλικά απλά και φρέσκα.

2016
Ο Βαγγέλης Δρίσκας συνεχίζοντας την επιτυχημένη του πορεία στον ΣΚΑΙ παρουσιάζει το «Masterclass» με βασικές συνταγές για αρχάριους και για προχωρημένους.

«Masterclass» με τον Βαγγέλη Δρίσκα
«Masterclass» με τον Βαγγέλη Δρίσκα

2017
Ο ΣΚΑΙ αποφασίζει να τονίσει την αγάπη του για την μαγειρική με τα «All Star Cooking» όπου ο αθλητισμός συναντάει το φαγητό και με το «Μαγείρισσα άμεσης βοήθειας» όπου η Μυρσίνη Λαμπράκη με ένα τηλεφώνημα σπεύδει να βοηθήσει νοικοκυρές σε πανικό που θέλουν να ετοιμάσουν το τέλειο γεύμα.