Θεσσαλονίκη, η πλανεύτρα νύμφη του Θερμαϊκού

10 November 2016

Ένα σύγχρονο σταυροδρόμι πολιτισμού και απαράμιλλης ομορφιάς αποτελεί η Θεσσαλονίκη που κρύβει μέσα της χίλιες εικόνες, αρώματα, γεύσεις και αποτυπώματα, «αιχμαλωτίζοντας» μια για πάντα τους επισκέπτες της.

Μια βόλτα στην πανέμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης αρκεί για να γεμίσουν οι μπαταρίες του ενθουσιασμένου επισκέπτη με κοσμοπολίτικο αέρα, αισιοδοξία αλλά και πολυπολιτισμικά vibes. Στην παλέτα της όμορφης νύμφης του Θερμαϊκού αναμειγνύεται αρμονικά το σύγχρονο στοιχείο με την ιστορία, η φρεσκάδα των νέων ιδεών με τα βαρυσήμαντα μνημεία και η απόλυτη χαλάρωση με την έντονη νυχτερινή ζωή της πόλης.

Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη που έχει διατηρήσει το ανθρώπινο πρόσωπό της αδιαφορώντας για τους ιδεοψυχαναγκαστικούς ρυθμούς της μαμάς πρωτεύουσας. Στο κέντρο η εμβληματική Πλατεία Αριστοτέλους με τις πολυσύχναστες καφετέριες και οι γοητευτικές Τσιμισκή και Μητροπόλεως με τις εντυπωσιακές βιτρίνες μεταφέρουν στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Από την άλλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ένα ταξίδι στο χρόνο, την ιστορία και την τέχνη, «πλημμυρίζοντας» τις αισθήσεις του με πολύτιμα ερεθίσματα.

Θεσσαλονίκη, η πλανεύτρα νύμφη του Θερμαϊκού
Οι «Ομπρέλες», το εμβληματικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου

Με σήμα κατατεθέν τον Λευκό Πύργο, το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης που δεσπόζει στην παραλία, η συμπρωτεύουσα δεν προσφέρει μόνο σημαντικά αξιοθέατα που θα συναντούσε ο επισκέπτης σε πόλεις του εξωτερικού αλλά και μία αύρα πολιτισμού και μια αίσθηση ελευθερίας. Με σημαντικές πολιτιστικές και εμπορικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο, η Θεσσαλονίκη είναι ο απόλυτος προορισμός κάθε ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του. Η πόλη που δικαίως το 1997 κατέκτησε τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους σινεφίλ κάθε χρόνο που δίνουν το «παρών» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Επίσης, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία φέτος συμπλήρωσε τα 90 χρόνια παρουσίας της στα πολιτικά και οικονομικά τεκταινόμενα του τόπου μας.

Θεσσαλονίκη, η πλανεύτρα νύμφη του Θερμαϊκού
Η πλατεία Αριστοτέλους

Ωστόσο, εκτός από… τροφή για το πνεύμα, η Θεσσαλονίκη προσφέρει και γαστρονομικές επιλογές που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη των επισκεπτών της. Το γευστικό τοπίο της νύμφης του Θερμαϊκού χαρακτηρίζεται από γνήσια μεζεδοπωλεία με πρωταγωνιστές το τσίπουρο και ιδιαίτερες γεύσεις που συναντάμε στην Πλατεία Άθωνος, το Μπιτ Παζάρ, τα Λαδάδικα και την Καλαμαριά, ταβέρνες με βορειοελλαδίτικες σπεσιαλιτέ αλλά και gourmet εστιατόρια. Από το κουλούρι Θεσσαλονίκης στην κλασική εκδοχή του ή γεμιστό με ό,τι βάζει ο νους του φούρναρη και την μπουγάτσα με τυρί ή κρέμα μέχρι τα αμέτρητα σουβλατζίδικα και τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία, η Θεσσαλονίκη ικανοποιεί όλα τα γούστα και τις περιστάσεις.

Στη λίστα με τις γεύσεις που επιβάλλεται να δοκιμάσεις φιγουράρουν τα τρίγωνα Πανοράματος με κρέμα ή σοκολάτα αλλά τα φημισμένα γεμιστά τσουρέκια (από το γεμιστό τσουρέκι με πραλίνα σοκολάτας και κάστανα μέχρι το φυτικό τσουρέκι με γλυκιά κολοκύθα) με σήμα κατατεθέν το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο Τερκενλής. Για τους απανταχού γλυκατζήδες, κάθε βήμα τους στη Θεσσαλονίκη αποτελεί και μία πρόκληση, αφού τα γλυκά είναι παντού. Ο λόγος φυσικά για τα πολίτικα γλυκά, όπως το εκμέκ καταΐφι με παραδοσιακό καϊμάκι, το καζάν ντιπί και φυσικά, κιουνεφέ με καταΐφι και τυρί αλλά και τα μυθικά σιροπιαστά (από σαραγλάκια, τουλουμπάκια και ραβανί μέχρι τα κλασικά μπακλαβαδάκια και το γαλακτομπούρεκο).

Θεσσαλονίκη, η πλανεύτρα νύμφη του Θερμαϊκού
1948. Υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου Τερκενλής

Ο εθισμός των ταξιδιωτών στις γευστικές απολαύσεις της νύμφης του Βορρά είναι «καρμικός» και κανείς δεν προτίθεται να σας… προστατεύσει. Στην πολυσυλλεκτική «κιμπάρικη» και μερακλίδικη κουζίνα της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστούν τα παραδοσιακά λουκάνικα, τα σουτζούκια, ο παστουρμάς, το καπνιστό χοιρινό και τόσα άλλα αλλαντικά.

Γραβιέρα, πικάντικο κασέρι, μανούρι, φέτα με πικάντικη γεύση, σαρακατσάνικο τυρί, μπάτζος μαστιχωτός και πολλά ακόμη πεντανόστιμα τυριά ξεσηκώνουν τις γεύσεις των επισκεπτών. Επίσης, κάθε λογής μπαχαρικά με έντονα αρώματα και σπινθηροβόλες γεύσεις πρωταγωνιστούν στα αγαπημένα πιάτα των Θεσσαλονικιών και όχι μόνο, ενώ τα βότανα αποτελούν θησαυρούς γεύσεων.

Φυσικά στη γευστική παλέτα της πόλης κερδίζουν επάξια την θέση τους τα ολόφρεσκα ψάρια και οστρακοειδή. Ποιος θα τολμούσε να προσπεράσει πεντανόστιμα ψάρια, όπως μπαρμούνια, ψιλό γαύρο, μπακαλιαράκια, πεσκαρδίτσα αλλά και γευστικούς πειρασμούς όπως μύδια, γαρίδες και κυδώνια; Η μύηση στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης είναι απαραίτητη και σίγουρα θα σας αποζημιώσει.