Terra Vita: Η νέα πιστοποίηση για τη διατήρηση των παραδοσιακών προϊόντων

26 April 2022

Απευθύνεται σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και παραγωγούς τοπικών τροφίμων


Η Terra Vita είναι η νέα πιστοποίηση που απευθύνεται σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και παραγωγούς τοπικών τροφίμων και στόχο έχει τη διατήρηση της αγροτικής παράδοσης και της βιοποικιλότητας ενός τόπου στο πέρασμα των χρόνων. Αφορά σε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα με παραδοσιακές μεθόδους αγροτικής διαχείρισης, προάγοντας παράλληλα τη μοναδική ταυτότητα των επιμέρους τόπων, εδραιώνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

Η πιστοποίηση Terra Vita δημιουργήθηκε από το MedINA, περιβαλλοντική οργάνωση που έχει ως στόχο να συμβάλει στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων μέσω της διατήρησης και προστασίας των φυσικών πόρων και μέσω της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με την αγωνία της όλο και αποδοτικότερης αγροτικής παραγωγής, η χρήση επιβαρυντικών για το περιβάλλον στοιχείων και η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής αλλοιώνει την ποιότητα των τοπικών τροφίμων και τη μακρά παράδοση που αυτά περικλείουν. Αποτέλεσμα αυτών είναι η σταδιακή αλλαγή του γευστικού χάρτη, των προϊόντων που έχουμε συνδέσει με επιμέρους γραφικές τοποθεσίες της χώρας μας, καθώς και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του τοπίου.

Η πιστοποίηση Terra Vita απαντάει στην ανάγκη για διατήρηση της περιβαλλοντικής, αγροτικής και γευστικής ταυτότητας του κάθε τόπου, καθώς αυτό θα έχει μόνο θετική επίδραση μακροπρόθεσμα στην επιχειρηματική βιωσιμότητα των γεωργών, κτηνοτρόφων και παραγωγών, αλλά και, ευρύτερα, των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα πρώτα μέρη όπου εφαρμόζεται η πιστοποίηση Terra Vita είναι η Λήμνος και τα Κύθηρα. Σταρένιο αλεύρι, παξιμάδια, φλωμάρια, μελίχλωρο τυρί και καλαθάκι, είναι μερικά μόνο από τα παραδοσιακά πιστοποιημένα προϊόντα της Λήμνου που μπορεί κανείς να γευτεί, αναζητώντας τα στα ράφια των καταστημάτων του νησιού – και σύντομα σε όλη την Ελλάδα! Ακολουθεί το αγνό παρθένο ελαιόλαδο Κυθήρων, ένα ακόμη προϊόν μοναδικής γευστικής ταυτότητας.