«Το ντουλάπι της γιαγιάς» είναι μια καθαρά γυναικεία υπόθεση

26 January 2019

Η οικοτεχνία Δελατόλα βγάζει από το «ντουλάπι της γιαγιάς» και μας κερνάει με μεράκι ορεκτικά, ζυμαρικά και γλυκά του κουταλιού, όλα τους εμπνευσμένα από την παράδοση της Τηνιακής γης.

Τρεις γενιές στην Οικοτεχνία Δελατόλα στη θέση Σμουρδιά πάνω από το Κτικάδο της Τήνου, παράγονται τα πιο νόστιμα εδέσματα της Τηνιακής γης. Χειροποίητα ζυμαρικά, καπαρόφυλλα Τήνου, αγκιναράκια τουρσί και πάστα αγκινάρας, κρίταμο, σιτάρι με λιαστή ντομάτα και φακές με λιαστή ντομάτα, μπήκαν σε βαζάκια και ντύθηκαν με ετικέτες που πάνω τους φέρουν μία και μοναδική ζωγραφιά: εκείνο το παλιό ντουλάπι της γιαγιάς που έδωσε το όνομά του στην οικοτεχνία. Γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες προστέθηκαν στα… καλούδια με το μούρο, το σταφύλι, το λεμόνι και το βύσσινο να ικανοποιούν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Ολα ξεκίνησαν το 1994 όταν η Ζωζεφίνα Δελατόλα άρχισε να διαθέτει στην ντόπια αγορά χειροποίητα ζυμαρικά με πρώτο το τηνιακό χυλοπιτάκι. Λίγα χρόνια μετά, η κόρη της Λουίζα αποφάσισε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση στην Αθήνα, που ονομάστηκε «απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς». Επέστρεψε όμως στην Τήνο αφού η επιθυμία της να βρίσκεται και να στηρίζει το νησί υπερίσχυσε. Σήμερα η Ζωζεφίνα, και οι δύο Λουίζες (γιαγιά και εγγονή) ασχολούνται με την οικοτεχνία και παρασκευάζουν Τηνιακά εδέσματα με παραδοσιακές συνταγές που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Η Ζωζεφίνα Δελατόλα, γεμάτη από αγάπη και μεράκι για τη δουλειά της, αποφάσισε μια μέρα να γυρίσει πόρτα πόρτα το νησί και να βρει τις συνταγές αυτές, με αποτέλεσμα να εκδώσει ένα μικρό βιβλιαράκι με τίτλο «Τηνιακή Παραδοσιακή Κουζίνα».

Όπως αναφέρει η ίδια στον πρόλογο του βιβλίου της «Τα χέρια κάθε γυναίκας της Τήνου, δημιούργησαν μέσα στη χύτρα τη γνωστή τηνιακή παράδοση στην κουζίνα, την ωραιότερη κληρονομιά μας που τη γευόμαστε παντού».
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Οικοτεχνία Δελατόλα γίνονται και γευσιγνωστικές δοκιμές για όποιον το επιθυμεί. Ο επισκέπτης ξεκινά με τα ορεκτικά από τα βαζάκια, προχωρά στα κυρίως πιάτα, όπου δεσπόζουν τα ζυμαρικά της Οικοτεχνίας με κυρίαρχο το χυλοπιτάκι και η γευσιγνωσία κλείνει με τα γλυκά του κουταλιού.