Kaffeost: Η νέα πρόταση της Σκανδιναβίας

7 January 2019

Οι Σκανδιναβοί βάζουν στον καφέ τους… τυρί και μας προτρέπουν να το δοκιμάσουμε

Οι επιλογές για το πως πίνετε τον καφέ σας πολλές! Σκέτος, γλυκός, με γάλα ή ουίσκι. Από τώρα σας δίνετε άλλη μια επιλογή: με τυρί!
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται στην Σκανδιναβία τον λατρεύουν. Το kaffeost είναι η δική τους πρόταση για τον καφέ που αποτελεί τελετουργία για ένα ζεστό καλωσόρισμα.
Το τυρί που χρησιμοποιούν για τον καφέ τους ονομάζεται «juusto», έχει ξηρή υφή και – εκτός από τον καφέ- το απολαμβάνουν με μαρμελάδα ή σιρόπι. Στο παρελθόν το juusto το παρασκεύαζαν με γάλα ταράνδου, σήμερα όμως χρησιμοποιούν κυρίως κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Η διαδικασία παρασκευή του, τού επιτρέπει να διατηρείται έως και για έναν ολόκληρο χρόνο.
Το kaffeost είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Λάπωνες, αλλά και σε περιοχές της βόρειας Φινλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, ακόμη και Ρωσίας. Για να το απολαύσουν κόβουν το juusto σε κύβους, που τοποθετούν στον πάτο της κούπας. Στην συνέχεια χύνουν τον καυτό καφέ στην κούπα και αλιεύουν με το κουτάλι τα μαλακωμένα κομμάτια καθώς απολαμβάνουν το ρόφημα. Το τυρί απορροφά τον ζεστό καφέ, μαλακώνει χωρίς να λιώνει, σαν ένα υγρό τυρένιο σφουγγαράκι.