Λαλάς: παραδοσιακά αλίπαστα προϊόντα Λέρου

11 October 2018

Παστός κολιός, γαύρος γουρλομάτης, μαρινάτο σκουμπρί και λέρικα χταπόδια είναι μερικές μόνο από της γεύσεις που προσφέρει η Βιοτεχνία Αλίπαστων Ψαριών “Λαλάς” της Λέρου.

Λένε πως ο παστός κολιός είναι ο καταλληλότερος μεζές για να συνοδεύσεις το ούζο και η οικογένεια Λαλάς φαίνεται να το γνωρίζει καλά αυτό. Τρεις γενιές τώρα, η βασική ασχολία της οικογένειας Λαλάς ήταν το εμπόριο ψαριών. Ο παππούς και ο πατέρας της οικογένειας άνοιξαν το πρώτο ιχθυοπωλείο στο νησί της Λέρου και προμηθεύονταν πάντα τα πιο φρέσκα ψάρια από τους ντόπιους ψαράδες. Η τρίτη γενιά της οικογένειας, σήμερα, εξακολουθεί να διατηρεί το ιχθυοπωλείο, αλλά προχώρησε κι ένα βήμα ακόμα την οικογενειακή παράδοση. Απόκτησε τη Βιοτεχνία Αλίπαστων Ψαριών για να μπορέσει να διαδώσει τις γεύσεις της σε όλη τη χώρα.
Μέχρι και σήμερα όλη την πρώτη ύλη, η επιχείρηση την προμηθεύεται από ντόπιους ψαράδες. Το πάστωμα των ψαριών γίνεται με τον πιο παραδοσιακό τρόπο και η ωρίμανση των ψαριών είναι καθ’ όλα φυσική, χωρίς να παρεμβαίνει κανένα άλλο μέσο.
Από το καθάρισμα των ψαριών μέχρι και την συσκευασία των προϊόντων, όλη η διαδικασία γίνεται με χειροποίητο τρόπο, σεβόμενοι όλους τους κανόνες υγιεινής που θέτουν οι ελεγκτικοί φορείς πιστοποίησης.
Έτσι ο παστός κολιός, ο γαύρος ο γουρλομάτης, μια ποικιλία που υπάρχει μόνο στα νερά της Λέρου, το μαρινάτο σκουμπρί και τα λέρικα χταπόδια που γίνονται ξιδάτα, συσκευάζονται και ταξιδεύουν στην χώρα για να συνοδεύσουν το ούζο και το τσίπουρο των πιο μερακλήδων.


Τα προϊόντα
Γαύρος γουρλομάτης, παστός.
Φιλέτα γαύρου τοπικής ποικιλίας παστωμένα. Είναι αρκετά αλμυρός και χρειάζεται στράγγισμα από το ηλιέλαιο, ελαιόλαδο και λεμόνι για το σερβίρισμα. Διατίθεται σε βαζάκι.
Κολιός παστός. Φιλέτο παστού κολιού καθαρισμένο από το αλάτι και το δέρμα του, διατηρημένο σε ηλιέλαιο εξαιρετικής ποιότητας, που δεν αλλοιώνει τη γεύση του ψαριού. Διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού
Πατέ κολιού. Φιλέτο παστού κολιού καθαρισμένο από το αλάτι και το δέρμα του, αλεσμένο με ηλιέλαιο. Διατίθεται σε βαζάκι ή σε σκαφάκι.
Χταπόδι μαρινάτο. Χταπόδι βρασμένο σε σιγανή φωτιά με μυρωδικά, μαριναρισμένο σε ξύδι και αρωματισμένο με ρίγανη και μπαχαρικά, διατηρημένο σε ξύδι και ηλιέλαιο. Διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ξύδι.
Αβγά κολιού παστά. Το αυγό του παστωμένου κολιού, γνωστό και ως αυγοτάραχο, μπαίνει σε βαζάκι και γίνεται ένας μοναδικός μεζές για ούζο και τσίπουρο. Έντονα αλμυρό με ωραία θαλασσινή γεύση σερβίρεται με ελαιόλαδο και λεμόνι.


Στοιχεία επικοινωνίας

Αλίπαστα Λαλάς
Παντέλι, Λέρος, Δωδεκάνησα
Τ.Κ 85400
Email: [email protected]
Τηλ: 2247023901
Site: www.lalaspasta.gr