Το κατάλληλο κολατσιό για το σχολείο

4 October 2018

Είναι απαραίτητο για την αντοχή και την καλύτερη διαύγεια κατά την διάρκεια του σχολείου. Παράλληλα συμβάλει στην μείωση της παχυσαρκίας. Ο λόγος, για το κολατσιό, την υγιεινή επιλογή των μαθητών.

Το κολατσιό παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή των παιδιών, γιατί κρατά σε ισορροπία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους. Κατά συνέπεια, δεν τα αφήνει να πεινάσουν μέχρι το επόμενο γεύμα και επομένως να καταναλώσουν περισσότερο φαγητό από ό,τι πρέπει, χωρίς να το καταλάβουν. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, το κολατσιό είναι ένας από τους παράγοντες που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας. Η συγκεκριμένη έρευνα, μάλιστα, τονίζει ότι τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό ή το κολατσιό έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να βάλουν παραπανίσια κιλά, σε σχέση με τους μαθητές που τρώνε και τα δύο. Μάλιστα, προηγούμενη μελέτη είχε συσχετίσει το πρωινό και το κολατσιό με την καλύτερη υγεία αλλά και με καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών!
Γεμίστε, λοιπόν, την τσαντούλα του για το σχολείο με υγιεινές επιλογές και βάλτε στο πρόγραμμα απαραιτήτως και ένα απογευματινό σνακ. Το σωστό κολατσιό και απογευματινό σνακ πρέπει να συνδυάζει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες, προκειμένου να δώσει στο παιδί την ενέργεια που χρειάζεται για την καλή σωματική και πνευματική του ανάπτυξη. Ιδανικά, επιλέγετε κάτι διαφορετικό κάθε φορά, ώστε το παιδί να μη «βαριέται». Επίσης, στην περίπτωση του κολατσιού στο σχολείο, αν του έχετε κάποιο συγκεκριμένο τσαντάκι κολατσιού, ελέγχετε καθημερινά ότι είναι καθαρό και δεν έχουν μείνει μέσα υπολείμματα τροφών από την προηγούμενη μέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά που συνεχίζουν μαθήματα και δραστηριότητες και μετά το σχολείο, θα πρέπει να μην παραλείπουν και το απογευματινό σνακ. Είναι απαραίτητο για την μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη διαύγεια. Καλό είναι λοιπόν, μία ώρα πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα να καταναλώνουν φρούτα όπως μπανάνα, μήλο ή ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι μαζί με ένα ποτήρι γάλα ή γιαούρτι.

10 προτάσεις για το σχολείο
Τα φρούτα, τα σάντουιτς, οι πίτες, τα ψωμάκια και τα κέικ είναι οι ιδανικότερες και οι πιο συνηθισμένες επιλογές για το σχολείο. Συγκεκριμένα, μπορείτε να του δώσετε να πάρει μαζί του:
1. Ψωμάκι γεμιστό με αβγό σφιχτό κομμένο στη μέση, μαρούλι και τυρί
2. Κουλουράκια σπιτικά ή κέικ σπιτικό
3. Αραβική πίτα με κίτρινο τυρί, βρασμένο καρότο και μαρούλι
4. Φρουτοσαλάτα (σε μπολάκι)
5. Τοστ και χυμό
6. Σάντουιτς με πολτό από αβοκάντο και τριμμένους ξηρούς καρπούς
7. Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα σπιτική
8. Κέικ πορτοκάλι ή κέικ καρότου, σπιτικά
9. Κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυράκι
10. Σπιτικό κέικ με λαχανικά