Άσθμα: Η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει τα συμπτώματα του

1 October 2018

Νέα έρευνα δείχνει πως η υγιεινή διατροφή μειώνει τα συμπτώματα σε όσους πάσχουν από άσθμα.

Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να ελέγξει το άσθμα και να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση European Respiratory Journal.
Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού συστήματος που κατά διαστήματα μπορεί να προκαλεί μείωση της ροής του αέρα από και προς τους πνεύμονες.
Σύμφωνα με την νέα γαλλική μελέτη από την Ερευνητική Ομάδα Διατροφικής Επιδημιολογίας του γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM), οι πάσχοντες από άσθμα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του και να ελέγχουν καλύτερα την πάθηση εάν τρέφονται υγιεινά.
Η επιστημονική ομάδα του Inserm με επικεφαλής τον Δρ Ρολαντ Αντριανασολο, ανέλυσε στοιχεία από 34.776 Γάλλους ενήλικες που είχαν συμπληρώσει ένα αναλυτικό αναπνευστικό ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της μελέτης 2017 NutriNet-Santé. Το δείγμα αποτελούνταν από 28% γυναίκες και 25% άνδρες, με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα άσθματος. Όλοι οι εθελοντές κατέγραφαν επί 12 μήνες κάθε σύμπτωμα άσθματος που εκδήλωναν και τηρούσαν ημερολόγια διατροφής. Ως «υγιεινή διατροφή» χαρακτηρίστηκαν τα διαιτολόγια που ήταν πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αντιθέτως, ως «ανθυγιεινή διατροφή» χαρακτηρίστηκαν όσα περιείχαν πολλά κρέατα, αλάτι και ζάχαρη. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το άσθμα, όπως το κάπνισμα και η άσκηση. Όπως διαπίστωσαν, όσοι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή τα συμπτώματα του άσθματος μειώθηκαν κατά μέσο όρο 30% στους άνδρες και 20% στις γυναίκες. Επιπλέον, όσοι είχαν διαγνωσμένο άσθμα, η έρευνα έδειξε οι άνδρες με άσθμα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες κακώς ελεγχόμενων συμπτωμάτων όταν έκαναν υγιεινή διατροφή και οι γυναίκες 27% λιγότερες πιθανότητες. «Τα ευρήματα αυτά ενθαρρύνουν την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για την καλύτερη διαχείριση του άσθματος», τόνισε ο Dr. Andrianasolo κι όπως εξήγησε «το άσθμα αναπτύσσεται εξαιτίας φλεγμονής στους αεραγωγούς. Τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα είναι γεμάτα με συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως, μπορεί αυτά τα συστατικά να καταπολεμούν τη φλεγμονή, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία των πνευμόνων. Αντιθέτως, τα πολλά κρέατα, αλάτι και ζάχαρη σχετίζονται θετικά με την ανάπτυξη φλεγμονής και η υπερκατανάλωση τους μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος».
Τέλος η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και ιατρική διευθύντρια του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» της Αθήνας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε σχετικά πως «η μελέτη ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τα άτομα με άσθμα αλλά και όσα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να κάνουν διατροφικές συστάσεις στους ασθενείς τους, λοιπόν, με στόχο την πρόληψη του άσθματος».