ΕΟΣ Σάμου: Εκλεκτά αρώματα, αξεπέραστη γεύση!

1 October 2018

Tα πολυβραβευμένα γλυκά και ξηρά κρασιά της ΕΟΣ Σάμου συνδυάζουν την γεύση, με τα υπέροχα αρώματα και την υψηλή ποιότητα μιας μοναδικής στον κόσμο ποικιλίας!

Κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας, η Σάμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πατρίδα του αρχαίου φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα και της θεάς Ήρας, είναι διάσημη παγκοσμίως για τις μοναδικές φυσικές της ομορφιές, την ιστορία της και, φυσικά, το κρασί της. Η Σάμος έχει μία απίστευτη οινική κληρονομιά 3.000 ετών κι έχει καθιερωθεί για τους οίνους από Άσπρο Μοσχάτο Σάμου, μιας μοναδικής στον κόσμο ποικιλίας!
Ο ΕΟΣ Σάμου, ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Ιδρύθηκε το 1934 και σήμερα απαρτίζεται από 2.200 φυσικά μέλη. Η ένωση συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της οινικής παραγωγής του νησιού.
Σήμερα η μέση ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια λίτρα και οι εξαγωγές ανέρχονται στο 70% της παραγωγής. Ο συνεταιρισμός εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, συνδυάζοντάς αρμονικά την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, με τις σύγχρονες μεθόδους. Τα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
Η πρώτη βράβευση του συνεταιρισμού τοποθετείται χρονολογικά το 1937


Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονολογικά το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες διεθνής διακρίσεις. Το Μοσχάτο Σάμου έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο και έχει ταυτίσει το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση. Για το λόγο αυτό, το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης (ΠΟΠ) και δικαιούται να κυκλοφορεί διεθνώς μόνο με το όνομα «Samos».
Από την ίδρυση του έως και σήμερα, ο ΕΟΣ Σάμου συλλέγει το σταφύλι και παράγει εκλεκτούς οίνους από άσπρο μοσχάτο σε δύο υπερσύγχρονα οινοποιεία, στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι, συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων.
Το Μοσχάτο κρασί της Σάμου έχει παρουσία σε χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ολλανδία, Σουηδία, η Κύπρος, η Αυστραλία, η Δανία, η Τσεχία, η Φινλανδία και η Κίνα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία κ.α.
Τα γλυκά κρασιά της Σάμου, εμφανίζονται στο ράφι με 4 ετικέτες:
Samos Anthemis, Samos Vin Doux, Samos Grand Cru και Samos Nectar. Χάρη στην έντονη και γεμάτη γεύση τους και τα δυνατά αρώματα τους, συνδυάζονται ιδανικά με φρούτα, υψηλή ζαχαροπλαστική, σαν απεριτίφ ή σαν επιδόρπιοι οίνοι μετά το φαγητό, αφήνοντας τον ουρανίσκο γεμάτο γλύκα και ικανοποίηση!
Τα ξηρά κρασιά της Σάμου, οι Ψηλές Κορφές, το Αγέρι του Αιγαίου, το Samena και το Golden Samena, με το κρυστάλλινο χρώμα τους και την καθαρή τους γεύση, ξεχειλίζουν από αρώματα που θα συνοδεύσουν και θα αναδείξουν κάθε πιάτο. Βασισμένα στο άρωμα του μοσχάτου και με φόντο γλυκύτερα αρώματα εξωτικών φρούτων και λουλουδιών, τα ξηρά της ΕΟΣ Σάμου έχουν μία αναπάντεχη μακριά επίγευση, καθιστώντας τα ιδανικά για συνοδούς πιάτων της ελληνικής η διεθνούς κουζίνας αλλά και σαν απεριτίφ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου,
Μαλαγάρι, 83100, Σάμος
Τηλ. 22730-87510
Fax. 22730.23907
Email: [email protected]