Τα απόλυτα μεσογειακά απεριτίφ!

24 September 2018

Ούζο, ρακή, τσίπουρο, μαστίχα, τρία αποστάγματα κι ένα λικέρ αποτελούν τα απόλυτα ελληνικά και μεσογειακά απεριτίφ.

«Απεριτίφ» αυτό το ποτό πριν το φαγητό που σου ανοίγει την όρεξη ή το ποτό της παρέας και των συζητήσεων, όπως λένε στο εξωτερικό, καθώς με ένα απεριτίφ μπορείς να κάνεις τις καλύτερες συζητήσεις με τους φίλους σου. Με ξεχωριστό χαρακτήρα, το καθένα μοναδικό και διαφορετικό, μυρίζουν Ελλάδα και καλοκαίρι και τα τέσσερα τους.

Ούζο το… ελληνικό
Δεν θα το βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο, καθώς η παραγωγή του γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο απόσταγμα και θεωρείται το «εθνικό» ποτό της Ελλάδας. Το Ούζο προέρχεται από απόσταξη και βασικό του συστατικό αποτελεί ο γλυκάνισος, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης συστατικά όπως ο μάραθος, η μαστίχα, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, μυρωδικά που κάνουν το ούζο ξεχωρίζει για τα αρώματα του. Ως απεριτίφ ή ως συνοδευτικό μεζέδων μπορεί κανείς να το δοκιμάσει χειμώνα καλοκαίρι σε μικρές ποσότητες με πολύ πάγο, οποίος βοηθά στην απελευθέρωση των αρωμάτων του. Αν θέλετε να αναδείξετε την γεύση και τα αρώματα του σερβίρετε το ούζο βάζοντας πρώτα το απόσταγμα, μετά κρύο νερό και τελευταίο τον πάγο.Με αυτόν τον τρόπο, η θερμοκρασία του αποστάγματος πέφτει σταδιακά, και χαρίζει στο ούζο τη μοναδική του γεύση, το υπέροχο άρωμα, αλλά και το γνωστό γαλάκτωμα. Συνοδέψτε το με ελληνικά προϊόντα και μεζέδες που αναδεικνύουν τη γεύση του.

ΟΥΖΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Η παραγωγή του ούζου γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα.

Ρακή ή τσίπουρο;
Στην Κρήτη την ονομάζουν ρακή, στην Θεσσαλία τσίπουρο, πρόκειται για δυο δημοφιλή τοπικά ποτά που συχνά συγχέονται. Μοιάζουν αρκετά στην γεύση και τα αρώματα. Η διαφορά τους είναι στα συστατικά παρασκευής τους. Και τα δύο αποστάγματα παράγονται το φθινόπωρο, από τα σταφύλια που δεν πηγαίνουν προς οινοποίηση, είναι όμως ικανά να παράξουν αποστάγματα. Η βασική διαφορά τους είναι οι αλκοολικοί βαθμοί και η προσθήκη γλυκάνισου, που ενώ στο Θεσσαλικό τσίπουρο συμμετέχει πολλές φορές στην παρασκευή του τσίπουρου, για την Κρητική ρακή δεν νοείται.
Το τσίπουρο πιείτε το σκέτο, παγωμένο. Αν δεν αντέχετε τους βαθμούς του μπορείτε να το αραιώσετε με πάγο, αλλά οι ειδικοί λένε πως στο τσίπουρο δεν προσθέτεις τίποτα. Η ρακή από την άλλη πίνεται κυρίως σε σφηνάκια, παγωμένη ή σε θερμοκρασία δωματίου. Και τα δύο αποστάγματα έχουν αρκετούς αλκοολικούς βαθμούς γι αυτό χρειάζεται χρειάζεται μέτρο και πάντα να τα συνοδεύεται με παραδοσιακά προϊόντα και μεζεδάκια.

Η «παγκόσμια» Μαστίχα Xίου

ΜΑΣΤΙΧΑ
Όσο κι αν έχουν προσπαθήσει να καταλάβουν την φυσιολογία του μαστιχόδενδρου κανείς δεν έχει βρει το μυστικό του.

Όσο κι αν έχουν προσπαθήσει επιστήμονες να καταλάβουν και να αναλύσουν την φυσιολογία του μαστιχόδενδρου κανείς δεν έχει βρει το μυστικό του. Είναι το μοναδικό δέντρο που μπορεί να το δεις να φυτρώνει κι εκτός Χίου, όμως δεν θα το δεις να δακρύζει. Κι αυτό είναι το μυστικό του. Το δάκρυ του, από το οποίο παράγεται, η μοναδική για τις ευεργετικές της ιδιότητες, μαστίχα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν τόσο μοναδικό όσο κανένα άλλο στον κόσμο. Την μαστίχα μπορείτε να την μασήσετε, να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο της ως καλλυντικό ή να την πείτε ως χωνευτικό ηδύποτο. Το άρωμά της έντονο, που χαράζεται ανεξίτηλο στην μνήμη σου μόλις το μυρίσει κανείς.