Η διατροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο

18 September 2018

Η υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου σύμφωνα με γαλλική έρευνα.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που βασίζεται στην υγιεινή διατροφή, την σωματική άσκηση και την αποφυγή του αλκοόλ συμβάλλει στην μείωση του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Research.
Ειδικότερα, ερευνητές του γαλλικού ινστιτούτου Inserm και του Πανεπιστημίου Paris 13, με επικεφαλής την Δρ Ματθίλδη Τουριέ, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των τεσσάρων δεικτών διατροφής και του κινδύνου για καρκίνο, αναλύοντας στοιχεία από την έρευνα NutriNet-Santé που ξεκίνησε το 2009. Στην μελέτη συμμετείχαν 41.543 άτομα, 40 ετών και άνω, που δεν είχαν διαγνωστεί πριν με καρκίνο, τα οποία συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια ανά έξι μήνες, περιγράφοντας αναλυτικά τι έτρωγαν και έπιναν επί 24ωρου βάσεως. Μεταξύ Μαΐου 2009 και Ιανουαρίου 2017 καταγράφηκαν 1.489 περιπτώσεις καρκίνου, περιλαμβανομένων 488 καρκίνων μαστού, 222 του προστάτη και 118 του παχέος εντέρου. Από αυτούς σύμφωνα με τους ερευνητές υπολόγισαν πως για κάθε μια μονάδα αύξησης στον δείκτη συμμόρφωσης στο μοντέλο της υγιεινής διατροφής καταγραφόταν 12% μείωση του συνολικού κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου, 14% μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και 12% του προστάτη.
Σύμφωνα, μάλιστα,με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF/AICR) στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου το 35% των καρκίνων του μαστού και το 45% του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με καλύτερη συμμόρφωση τις διατροφικές συστάσεις.
Όπως αναφέρει η δρ Τουριέ «η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, χωρίς αλκοόλ, και η συμβολή της σωματικής δραστηριότητας συμβάλει στην γενικότερη κλινική εικόνα του οργανισμού μας και την πρόληψη του καρκίνου.
Η μελέτη έδειξε πως τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και των λαχανικών συντελούν στην εξουδετέρωση της οξειδωτικής βλάβης που προκαλούν στο DNA το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας, ενώ η γυμναστική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση του αίματος, εν μέρει εξισορροπεί την επίδραση των τροφών με πολύ αλάτι στον οργανισμό μας»