Γκρέιπφρουτ: το super food των εσπεριδοειδών

9 August 2018

Έχει φανατικούς φίλους και εχθρούς. Έχει ξινή και πικρή γεύση. Είναι όμως από τις πιο υγιεινές τροφές. Ο λόγος, φυσικά, για το γκρέιπφρουτ, το φρούτο της… δίαιτας!

Το γκρέιπφρουτ, χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες, περιλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε πρωινό όλων όσων προσέχουν τη διατροφή τους. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προστεθεί στο ημερήσιο διατροφολόγιό  μας. Πρόκειται για εσπεριδοειδές με λιποδιαλυτικές ικανότητες και λίγες θερμίδες. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο.Η πικρή και όξινη γεύση του γκρέιπφρουτ, μπορεί να κάνει τους περισσότερους να το αποφεύγουν, αλλά σίγουρα κανείς δε μπορεί να αγνοήσει τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

grapefruit juice
Γκρέιπφρουτ: το super food των εσπεριδοειδών

Η θρεπτική αξία των γκρέιπφρουτ ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα τους, αφού τα κόκκινα και ρόδινα γκρέιπφρουτ έχουν περισσότερα β-καροτένια και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός προκειμένου να συνθέσει την βιταμίνη Α. Μισό γκρέιπφρουτ παρέχει περισσότερο από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας τροφικής δόσης σε βιταμίνης C, και συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους ελαττώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης στο πλάσμα του αίματος. Τέλος το γκρέιπφρουτ έχει αντικαρκινική δράση, αποκαθιστά το κατεστραμμένο DNA, μειώνει τη χοληστερίνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διασφαλίζει το γαστρεντερικό μας σύστημα.

Προσοχή, όμως, γιατί τα γκρέιπφρουτ έχουν σοβαρές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ, μπορεί να αλληλεπιδράσει με θεραπευτικές αγωγές. Υπάρχουν ειδικά ένζυμα στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απορροφά μικρότερες ποσότητες φαρμάκου σε σύγκριση με ό, τι έχει καταναλωθεί.

grapefruit salad

Ενισχύστε τον οργανισμό με γκρέιπφρουτ
Εντάξτε το γκρέιπφρουτ στην καθημερινή σας διατροφή και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας τρώγοντας μισό γκρέιπφρουτ κάθε πρωί. Εναλλακτικά μπορείτε να αναμίξετε χυμό γκρέιπφρουτ με άλλους χυμούς για πιο ευχάριστη γεύση. Να συνδυάσετε μικρές φέτες γκρέιπφρουτ με τα δημητριακά σας ή να συνοδεύσετε δροσερές πράσινες σαλάτες με κομμάτια γκρέιπφρουτ και αβοκάντο. Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε εξαιρετικές μαρμελάδες με γκρέιπφρουτ και φρούτα εποχής για να συνοδεύσετε το πρωινό σας όλο το χρόνο.