Μικρά μυστικά διατροφής για να δροσίσετε τον οργανισμό σας

Μπορεί να λατρεύουμε το καλοκαίρι, αλλά οι ημέρες καύσωνα μπορούν να γίνουν εφιαλτικές. «Κρυώστε» φυσικά τον οργανισμό σας με μικρά μυστικά διατροφής.

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα και ….καύσωνας!!! Το θερμόμετρο έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα και, όσο κι αν αγαπάμε το καλοκαίρι, αυτές οι μέρες, που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, μπορούν να γίνουν εφιαλτικές. Για το λόγο αυτό,και πριν δούμε το 40αρι στα θερμόμετρα, συγκεντρώσαμε μικρά μυστικά διατροφής που μπορούν να μας «σώσουν» απο τον καύσωνα

Το «κλειδί» είναι το τι και πόσο καταναλώνουμε

Θα σας έχει συμβεί σίγουρα, τις ιδιαίτερα ζεστές μέρες, το αίσθημα δυσφορίας και η κόπωση να γίνονται εντονότερα μετά απο ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες. Δεν είναι τυχαίο! Το καλοκαίρι -και ειδικότερα οι μέρες καύσωνα- θέλουν μικρά κι ελαφριά γεύματα δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα υγρά, το αλάτι, την ποσότητα και την συχνότητα των γευμάτων.

Μικρά μυστικά διατροφής για να δροσίστε τον οργανισμό σας
Μικρά μυστικά διατροφής για να δροσίσετε τον οργανισμό σας

Οι ανάγκες μας σε υγρασία

Είναι γνωστό πως ο οργανισμός μας αποτελείται απο νερό, και οι ανάγκες του σε υγρά είναι αυξημένες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τον καύσωνα η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει και ο οργανισμός μας δαπανά διπλάσια ενέργεια και υγρά για να «ψύξει» το σώμα και να το διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, οι ανάγκες μας σε υγρά ανέρχονται σε 1ml υγρών / 1 θερμίδα πρόσληψης συν τις απώλειες από τον ιδρώτα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν το χειμώνα ένα λίτρο νερό ήταν αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού, το καλοκαίρι η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί και θα αφυδατωθούμε. Ιδιαίτερη προσοχή και πιο πολλά υγρά χρειάζονται συνήθως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι αθλητές και τα άτομα υψηλού βάρους μιας και ιδρώνουν πιο εύκολα και παράλληλα έχουν μικρότερες αποθήκες σωματικών υγρών.

«Κρυώστε» φυσικά τον οργανισμό σας με μικρά μυστικά διατροφής.
«Κρυώστε» φυσικά τον οργανισμό σας με μικρά μυστικά διατροφής.

Πως να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας

Άφθονο, καθαρό, δροσερό ή παγωμένο , το νερό, αποτελεί την ιδανική επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού. Δεν προσθέτει θερμίδες και χαρίζει την ενυδάτωση που χρειάζεται το σώμα. Επιπλέον, καλές επιλογές πρόσληψης υγρών αποτελούν το παγωμένο τσάι και οι φυσικοί χυμοί. Με μέτρο, βέβαια, γιατί το τσάι έχει καφεΐνη και οι χυμοί θερμίδες.

Από την άλλη, προσπαθήστε να αποφεύγετε τον καφέ, τα αναψυκτικά και αλκοόλ. Έχουν διουρητική δράση με πιθανότερο αποτέλσμα να σας αφυδατώσουν, και να σας χαρίσουν θερμίδες.

Τέλος, τις μέρες που ο υδράργυρος ανεβαίνει, επιλέξτε να φτίάξετε μια κρύα σούπα λαχανικών. Θα καλύψετε άμεσα τις ανάγκες σας σε υγρασία και θα λάβετε απαραίτητες βιταμίνες για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού. Τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες Α, C, καροτένια και ηλεκτρολύτες (π.χ. κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο κ.α.) αναγκαίους για την υδατική ισορροπία.

Χρησιμοποιείτε τα εποχικά δώρα της φύσης και του καλοκαιριού, δηλαδή τις τομάτες, τα αγγουράκια, τις αγκινάρες, τα φασολάκια, τις πιπεριές, τις μπάμιες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το καρπούζι, τα κεράσια , τα ροδάκινα και δημιουργήστε μοναδικά σνάκ, επιδόρπια και κυρίως πιάτα που στην βάση τους έχουν δροσερά φρούτα και λαχανικά.

Αλάτι ναι, αλλά με μέτρο

Είναι γεγονός πως το καλοκαίρι με τον ιδρώτα χάνονται ποσότητες νατρίου απο τον οργανισμό, οι οποίες θα πρέπει να αναπληρωθούν. Για το λόγο αυτό, το αλάτι δε θα πρέπει να το αποκλίσουμε απο την διατροφή μας το καλοκαίρι (εκτός αν θέματα υγείας το απαιτούν). Το αλάτι διεγείρει την δίψα και μας οδηγεί στην πρόσληψη περισσότερων υγρών. Προσοχή όμως , δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνετε.

Το νάτριο βρίσκεται ως φυσική πηγή σε πολλά τρόφιμα, όπως κατεψυγμένα λαχανικά, κρέατα, κονσέρβες, παστά, καπνιστά, τυποποιημένα, αλλαντικά, σος και άλλα. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά υπάρχει.