Αθηναϊκόν: το μεζεδοπωλείο της Αθήνας

12 February 2018

Με ιστορία που ξεκινάει από το 1932 και συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι το σήμερα το Αθηναϊκόν ήταν, είναι και θα είναι το μεζεδοπωλείο της Αθήνας.

Η ιστορία του «Αθηναϊκόν» ξεκινάει το 1932 από την οδό Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας. Το 1985 μεταφέρθηκε στην οδό Θεμιστοκλέους και το 2013 απέκτησε το αδερφάκι του στην οδό Μητροπόλεως 34.

Από τα τραπέζια του πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα της Αθήνας, προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και της πολιτικής που άφησαν το στίγμα του στη διαμόρφωσης της σύγχρονης σκέψης και νεοελληνικής κουλτούρας. Προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Ρίτσος, η Μελίνα Μερκούρη, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Βαγγέλης Σειληνός, ο Γιώργος Ράλλης, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μανώλης Ρασούλης κ.α.

Το 2013 το «Αθηναϊκόν»απέκτησε το αδερφάκι του στην οδό Μητροπόλεως 34.
Το 2013 το «Αθηναϊκόν»απέκτησε το αδερφάκι του στην οδό Μητροπόλεως 34.

Τους μεζέδες και τα ούζα του επέλεγε και η ποιητική παρέα των «Λευτεριστών» με πρόεδρό της τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και μέλη της τους Αχιλλέα Θεοφίλου, Δημήτρη Αρβανίτη, Γιώργο Σταθόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Χρήστο Νικολόπουλο, με κορυφαίους την Ειρήνη Παππά και φυσικά τον Νίκο Καρούζο. Μία παρέα που έσπασε τις συνάξεις της στο μαγαζί μόνο όταν λόγοι υγείας άλλαξαν τις ισορροπίες και τις συνήθειες.

Στα μαρμαρένια τραπεζάκια των Εξαρχείων με τις ξύλινες καρέκλες στο ασπρόμαυρο πλακάκι σερβίρονται μέχρι και σήμερα ορισμένοι από τους καλύτερους μεζέδες της πόλης. Όπως η λακέρδα από παλαμίδα η οποία αποτελεί ειδική παρασκευή του καταστήματος, ο γαύρος ξιδάτος φιλέτο, η αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, το σαγανάκι από κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας και η πατσάγκα πολίτικος μεζές με παστουρμά, ντομάτα και διάφορα τυριά.

Περισσότερες πληροφορίες για το Αθηναϊκόν:

Κατάστημα Θεμιστοκλέους
Θεμιστοκλέους 2 (πεζόδρομος) & Πανεπιστημίου, Ομόνοια
210.3838485, 210.3835905
Site: www.athinaikon.gr

Κατάστημα Μητροπόλεως
Μητροπόλεως 34, Σύνταγμα
210.3252688, 210.3251598
Site: www.athinaikon.gr