Άργος: με άρωμα πορτοκαλιού και ιστορία 6.000 ετών

3 Ιανουαρίου 2018

Η αρχαιότερη πόλη στην Ηπειρωτική Ευρώπη, το Άργος είναι γεμάτη από μνημεία μαρτυρίες της μακραίωνης ιστορίας της ενώ τους δρόμους και τον κάμπο της πλημμυρίζει το μεθυστικό άρωμα των πορτοκαλεώνων.

Αρκετοί χαρακτηρίζουν το Άργος ως μία από τις πρώτες πόλεις του κόσμου. Ως πρώτοι και αυτόχθονες κάτοικοί του θεωρούνται οι Πελασγοί και μαρτυρίες των πρώτων οικισμών χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή, τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ.. Σε αυτούς οφείλει και το όνομά της αφού σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία Άργος σήμαινε Κάμπος ενώ κατά άλλους αυτό ήταν το όνομα του τρίτου της Βασιλιά. Υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μυκηναϊκού πολιτισμού ενώ όπως διαπιστώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα η πόλη κατοικήθηκε αδιάλειπτα στο πέρασμα των χιλιετιών.

Παρά την αίγλη, την ιστορία και το πλήθος των ευρημάτων δυστυχώς τα περισσότερα εξ αυτών είναι παραμελημένα και χρίζουν άμεσης αναστήλωσης. Δύο λόφοι στα δυτικά της πόλης υπήρξαν πάντοτε και τα βασικά σημεία της υπεράσπισής της, ο λόφος της Λάρισας και ο λόφος της Ασπίδος. Σε αυτούς υπήρχαν κάστρα και στους δύο λόφους τα οποία ενώνονταν με ένα μακρύ τείχος. Σήμερα σώζεται μόνο το κάστρο της Λάρισας το οποίο χρησιμοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ωστόσο τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης της περιοχής βρίσκονται στο λόφο της Ασπίδος. Στη ΒΑ πλευρά του λόφου της Λάρισας στο σημείο που κάποτε βρισκόταν το ιερό της Ακραίας Ήρας σφηνωμένη στο βράχο βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγιάς Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας η οποία θεμελιώθηκε το 1715, σε αυτή λειτούργησε και το πρώτο σχολείο του Άργους το 1798.

Ανάμεσα στα σημαντικά μνημεία της πόλης είναι η αρχαία αγορά η οποία υπήρξε ανελλιπώς το κέντρο του αστικού ιστού από το 700π.Χ έως το 400 μ.Χ.. Κοντά σε αυτήν βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. από τον κορυφαίο γλύπτη Πολύκλειτο ο οποίος είχε σχεδιάσει και το θέατρο της Επιδαύρου. Το αρχαίο θέατρο έχει χωρητικότητα που φτάνει τους 20.000 θεατές και θεωρείται το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας. Το 1829 φιλοξένησε την 4η Εθνοσυνέλευση του νέου ελληνικού κράτους ενώ χρησιμοποιείται και σήμερα φιλοξενώντας αρκετές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου με την ομώνυμη πλατεία ενώ στο κέντρο της πλατείας Δικαστηρίου βρίσκεται μία αρχαία κρήνη. Κοντά στην πλατεία είναι και η θέση του Αρχαιολογικού Μουσείου το οποίο στεγάζεται στο παλαιό κτίριο του Δ. Καλλέργη. Νεοκλασικά κτίσματα και οικοδομήματα του νέου ελληνικού κράτους κοσμούν πολλά σημεία της πόλης. Ανάμεσά τους το Δημαρχείο (1830), οι Στρατώνες του Καποδίστρια οι οποίοι χτίστηκαν το 1690 και αναστηλώθηκαν το 1893, το 1ο δημοτικό σχολείο (1831) και η Δημοτική Νεοκλασική Αγορά (1889).

Σε κοντινή απόσταση από το Άργος βρίσκονται οι Μυκήνες (10 χλμ), η Αρχαία Τίρυνθα (6 χλμ), το Ναύπλιο (12χλμ) και η Λέρνα (10 χλμ), αρχαιολογικές τοποθεσίες οι οποίες συνθέτους το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου. Το ίδιο το Άργος ως η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας συμμετέχει στο Δίκτυο των αρχαιότερων πόλεων της Ευρώπης.

Προϊόντα της περιοχής

Ο πορτοκαλαιώνας του κάμπου αλλά και οι μανταρινιές, οι βερυκοκιές, οι λεμονιές και οι ροδιές δημιουργούν ένα μεθυστικό άρωμα με αυτό του πορτοκαλιού να κυριαρχεί άλλωστε δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία «ο χρυσός της Αργολίδας». Λικέρ, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με βάση τα παραπάνω προϊόντα αποτελούν από τις βασικές δημιουργίες των συνεταιρισμών της περιοχής. Σε προεξέχουσα θέση βρίσκονται και άλλα προϊόντα της γης όπως είναι το αργίτικο πεπόνι και τα καρπούζια καθώς και η ελιά. Ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη όμως είναι και η τυροκομία της περιοχής.