Σε ποιες τροφές επιβάλλεται το πλύσιμο;

9 Απριλίου 2018

Μπορεί σε γενικές γραμμές να θεωρούμε πως το πλύσιμο είναι απαραίτητο για όλες τις τροφές ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να τις πλένουμε ποτέ.

Οι τροφές που επιβάλλεται να πλένουμε σε κάθε περίπτωση: 

1. Φρούτα και λαχανικά: είτε έχουν βρώσιμη είτε έχουν μη βρώσιμη φλούδα επιβάλλεται να τα πλένουμε πάντα για να είμαστε σίγουροι πως τα βακτήρια που υπάρχουν στη φλούδα τους δεν θα περάσουν στο εσωτερικό τους. Δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι για το καθάρισμά τους μόνο άφθονο νερό. Στη συνέχεια στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Τα λαχανικά και τα φρούτα είτε έχουν βρώσιμη είτε έχουν μη βρώσιμη φλούδα επιβάλλεται να τα πλένουμε.
Τα λαχανικά και τα φρούτα είτε έχουν βρώσιμη είτε έχουν μη βρώσιμη φλούδα επιβάλλεται να τα πλένουμε.

2. Κονσέρβες: Όσο παράξενο κι αν μπορεί να μας φαίνεται όταν ανοίγουμε το καπάκι της κονσέρβας βακτήρια τα οποία ενδεχομένως να υπάρχουν στο εξωτερικό της μπορούν εύκολα να εισχωρήσουν μέσα σε αυτήν. Συνεπώς τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε πάντοτε πριν από το άνοιγμα.

3. Αποξηραμένοι καρποί και φρούτα: Πρόκειται για τροφές οι οποίες διακινούνται συνήθως με το κιλό και δεν είμαστε πάντα σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο έχουν υπάρξει προστατευμένοι. Επιπλέον με το πλύσιμο των ξηρών καρπών απομακρύνουμε το φυτικό οξύ που περιέχουν και τους προστατεύει από τα παράσιτα αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ξεπλένουμε λοιπόν και τα δύο με άφθονο νερό. Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες τροφές που το πλύσιμο αντί να απαλείφει διασπείρει τα βακτήρια με πολλά αρνητικά αποτελέσματα.

Οι τροφές που δεν πρέπει να πλένουμε ποτέ:

1. Αυγά: τις περισσότερες φορές στα αυγά του εμπορίου τοποθετείται μία ειδική ουσία στο τσόφλι η οποία τα προστατεύει από την βακτηριδιακή μόλυνση. Το πλύσιμο μπορεί να καταστρέψει τη συγκεκριμένη ουσία.

2. Κοτόπουλο: είναι γνωστή η επικινδυνότητα των βακτηρίων που συναντάμε στο φρέσκο κοτόπουλο με τη σαλμονέλα να είναι ένα από τα πιο γνωστά. Όταν πλένουμε το κοτόπουλο το νερό στην ουσία βοηθάει τα βακτηρίδια να περάσουν από αυτό στα χέρια μας αλλά και σε όλο τον εξοπλισμό μας που θα έρθει σε επαφή με αυτό. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να βράζουμε κατευθείαν το κοτόπουλο για να σκοτώσουμε όλα τα βακτηρίδια.

Τα μανιτάρια μπορούμε να τα ξεπλύνουμε γρήγορα και να τα στεγνώσουμε αμέσως με χαρτί κουζίνας.
Τα μανιτάρια μπορούμε να τα ξεπλύνουμε γρήγορα και να τα στεγνώσουμε αμέσως με χαρτί κουζίνας.

3. Κρέας: με τρόπο παρόμοιο με αυτό του κοτόπουλου μπορούν να περάσουν βακτηρίδια από τα υπόλοιπα νωπά κρέατα στα χέρια μας και στην κουζίνα μας. Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος θα πρέπει να τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας πριν από το ψήσιμο και να τα ψήνουμε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

4. Ζυμαρικά: πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτή την πράξη αλλοιώνεται και η υφή τους καθώς το νερό αφαιρεί το άμυλο.

5. Μανιτάρια: η ιδιότητά τους να απορροφούν με μεγάλη ευκολία το νερό είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να τα βυθίζουμε σε νερό πριν το μαγείρεμα. Μπορούμε να τα ξεπλύνουμε γρήγορα και να τα στεγνώσουμε αμέσως με χαρτί κουζίνας. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται αμέσως πριν από το μαγείρεμα γιατί διαφορετικά αλλοιώνεται η υφή τους.

Πηγή: www.brightside.me