Μείωση του αλατιού και η διατροφή DASH βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

5 Δεκεμβρίου 2017

Νέα αμερικανική έρευνα συνδέει τη μείωση του αλατιού και την διατροφή βασισμένη στη δίαιτα DASH με την διαχείριση της προϋπέρτασης και της υπέρτασης 1ου βαθμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μειωμένη πρόσληψη αλατιού αναγνωρίζεται ως αρωγός στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «JACC: Cardiovascular Interventions» αναγνώρισε τη μειωμένη πρόσληψη αλατιού σε συνδυασμό της τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ως βοηθητικούς παράγοντες για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα τα οποία είτε έχουν προϋπέρταση είτε υπέρταση 1ου σταδίου.

Νέα έρευνα συνδέει τη μείωση του αλατιού και την διατροφή DASH με την διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.
Νέα έρευνα συνδέει τη μείωση του αλατιού και την διατροφή DASH με την διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 412 άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και έχουν μέση ηλικία τα 48 έτη και μέσες τιμές αρτηριακής πίεσης 135/86. Έπειτα από τυχαία κατηγοριοποίηση των συμμετεχόντων υπήρξαν άτομα τα οποία ακολούθησαν την κλασική αμερικανική διατροφή και άτομα τα οποία ακολούθησαν τη δίαιτα DASH. Πρόκειται για μία δίαιτα η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.

Η μελέτη είχε συνολική διάρκεια 30 ημερών με τα άτομα που ακολουθούσαν τη δίαιτα DASH να σημειώνουν πτώση της συστολικής πίεσης κατά 10,4 mmHg σε σχέση με όσους κατανάλωναν πολύ αλάτι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο συνδυασμός της χαμηλής πρόσληψης νατρίου και της δίαιτας DASH ευθύνονται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ξεπερνώντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και την επίδραση ορισμένων φαρμάκων. Πάνω στη συγκεκριμένη διαπίστωση ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Στέφεν Τζούρατσεκ σχολίασε: «Τα φάρμακα έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ελέγχου της αρτηριακής πίεσης αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν πως εάν η δίαιτα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους γιατρούς και τους ασθενείς μπορεί να έχουν πραγματικά έντονο αντίκτυπο».

Πηγή: www.onmed.gr