Λευκάδα: Η προσιτή ομορφιά του Ιονίου

11 Οκτωβρίου 2017

Μία πλωτή γέφυρα συνδέει ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου, τη Λευκάδα με την ηπειρωτική Ελλάδα κάνοντας την ομορφιά της προσιτή σε όλους.

Είναι τόσο μικρή η απόσταση που χωρίζει το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου πελάγους με το νομό Αιτωλοακαρνανίας που θεωρείται πολύ πιθανό στην αρχαιότητα τα δύο μέρη να ενώνονταν. Στο σήμερα η Λευκάδα ενώνεται μέσω του πορθμού Δρεπάνου με την ηπειρωτική Ελλάδα με μία πλωτή γέφυρα.

Πήρε το όνομά της από το ακρωτήρι «Λευκάς πέτρα». Ένας μύθος θέλει από αυτό το ακρωτήρι να πήδηξε στη θάλασσα η ποιήτρια Σαπφώ για να γλιτώσει από τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά στην περιοχή υπάρχει και ένας ναός του Απόλλωνα στον οποίο και ήταν αφιερωμένος ο λευκός βράχος. Ανασκαφές στην περιοχή του Νυδρίου έφεραν στο φως ευρήματα από την εποχή του Χαλκού (2.000 π.Χ.) και έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος με τύμβους της Πρωτοελλαδικής περιόδου, τάφους κιβωτιόσχημους και κεραμοσκεπείς, καθώς και λείψανα οικοδομημάτων.

Η πλωτή γέφυρα οδηγεί στην Πόλη του νησιού. Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται το εντυπωσιακό «Πάρκο των ποιητών» το οποίο είναι γεμάτο από προτομές σημαντικών προσωπικοτήτων του νησιού όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Λευκάδιος Χερν κ.α. ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η «Γέφυρα των Στεναγμών» που περνάει πάνω από το κανάλι και θυμίζει κάτι από Βενετία. Πέρα από το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο της Πόλης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ιδιωτικό μουσείο Φωνόγραφου.

Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο
Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο

Στην είσοδο του νησιού τον επισκέπτη υποδέχεται το κάστρο της Αγίας Μαύρας, ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα της χώρας. Χτίστηκε το 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι όταν εκείνος έλαβε ως προίκα το νησί για το γάμο του με την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου, Νικηφόρου του Α΄.

Στα τέσσερα χιλιόμετρα περίπου από την Πόλη σε ένα καταπράσινο πευκόφυτο λόφο βρίσκεται το μοναστήρι της Φανερωμένης. Σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο ήταν χτισμένο το Καλλιμάρμαρο Ιερό της θεάς Αρτέμιδος. Στο σημείο κήρυξαν το χριστιανισμό οι Μαθητές του Απόστολου Παύλου ενώ ένας από αυτούς ο Σωσίων χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Λευκάδος και ίδρυσε το μοναστήρι. Σήμερα στη μονή λειτουργεί Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης με εκθέματα από ναούς και μονές του νησιού.

Ανατολικά της Πόλης βρίσκεται το Καλλιγόνι πρόκειται για το σημείο όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη της Λευκάδας, η Νήρικος το οποίο λειτουργεί σήμερα ως αρχαιολογικός χώρος με ερείπια του περιτειχισμένου οικισμού της αρχαίας Λευκάδας, που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Η πόλη φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε γύρω στα 1300.

Κοντά στο χωριό Επισκοπή βρίσκεται το Κάστρο του Καλάμου, γνωστό και ως «Καστρομονάστηρο». Παρότι γνωρίζουμε ελάχιστα για το συγκεκριμένο, εντυπωσιακό μνημείο ο μύθος θέλει να βρίσκεται θαμμένη εδώ η μητέρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι σίγουρα το Πόρτο Κατσίκι με τα βαθιά νερά και την αμμώδη ακτή το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως μία από τις έξι κορυφαίες παραλίες της Μεσογείου. Εξίσου διάσημη και η παραλία των Εγκρεμνών με τα 350 σκαλοπάτια.

Σε κοντινή απόσταση από το νησί της Λευκάδας βρίσκεται το ιδιωτικό νησί του Σκορπιού άλλοτε ιδιοκτησία του Αριστοτέλη Ωνάση.

Προϊόντα του νησιού

Το θυμαρίσιο μέλι, το ελαιόλαδο, τα αλλαντικά, οι φακές Εγκλουβής και το αβγοτάραχο από το ιβάρι της λιμνοθάλασσας θεωρούνται από τα διασημότερα τοπικά προϊόντα του νησιού σίγουρα όμως από τα πιο ξεχωριστά και διάσημα από την αρχαιότητα είναι τα κρασιά της Λευκάδας. Λευκά και κόκκινα κρασιά τα οποία παράγονται κατά κύριο λόγω από τις ποικιλίες σταφυλιών «Βαρδέα» και «Βερτζαμί» έχουν κερδίσει την αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παραδοσιακά γλυκά όπως τα παστέλια και τα μαντολάτα, λικέρ όπως το ροζολί και η μέντα αλλά και αναψυκτικά με διασημότερο τη σουμάδα από το πικραμύγδαλο βρίσκονται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα στις επιλογές των επισκεπτών.