Υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης σε γάλα, κρέας και πουλερικά;

2 Οκτωβρίου 2017

Νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα, στο κρέας και στα πουλερικά.

Από τα μέσα Σεπτέμβρη έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στο κρέας, προκειμένου να προχωρήσει η επεξεργασία του από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Η εν λόγω πρόταση είχε διαβιβαστεί πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται χωρίς κάποιο σχόλιο από άλλο κράτος μέλος.

Το νομοσχέδιο αφορά στην υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα τόσο στις συσκευασίες όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα ακόμα και στα προσυσκευασμένα ενώ επεκτείνεται και στα ζυμωμένα γάλατα όπως είναι τα ξινόγαλο, κεφίρ, αριάνι και κουμίς.

Το νομοσχέδιο έχει τον τίτλο: «Διακίνηση και Εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» με βασικότερα σημεία του να είναι τα ακόλουθα:

Η εξόφληση τιμολογίου του παραγωγού των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων πρέπει να γίνεται από τον έμπορο σε χρονικό διάστημα έως και 60 ημέρες διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο αντιστοιχεί στο 30% της αξίας του τιμολογίου.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα, στο κρέας και στα πουλερικά.
Νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα, στο κρέας και στα πουλερικά.

Όσον αφορά στο γάλα το νομοσχέδιο ορίζει ως υποχρεωτική την επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα αναφέροντας: τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας. Στις περιπτώσεις όπου το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει περάσει τα παραπάνω στάδια στην ίδια χώρα τότε η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν θα αποδίδεται ενιαία με τον χαρακτηρισμό «Προέλευση». Στην περίπτωση όπου όλα τα στάδια έχουν πραγματοποιηθεί σε διαφορετικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε υπάρχει η δυνατότητα να αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «Προέλευση Ε.Ε.». Εάν όμως το γάλα ή το γάλα ως συστατικό σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει περάσει από όλα τα στάδια από την άμελξη μέχρι την συσκευασία σε περισσότερες χώρες εκτός της Ε.Ε. τότε ο χαρακτηρισμός γίνεται «Προέλευση εκτός Ε.Ε.».

Για την περίπτωση του κρέατος και των πουλερικών θεσπίζονται μέτρα για την υποχρεωτική επισήμανση του κρέατος στο προσυσκευασμένο ή μη νωπό καθώς και στις περιπτώσεις του κιμά, των σπλάχνων και των υπόλοιπων βρώσιμων μερών του κρέατος.

Σκοπός του ΥΠΠΑΤ είναι με την εν λόγω νομοθέτηση να ικανοποιήσει το εκπεφρασμένο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας. Επιπλέον μέσω του νομοσχεδίου προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.