Ξεκίνησε η διάθεση του πρώτου μεταλλαγμένου σολομού

20 Αυγούστου 2017

Χωρίς διακριτική σήμανση πραγματοποιήθηκε η διάθεση του πρώτου μεταλλαγμένου σολομού στον Καναδά.

Η αμερικανική εταιρία AquaBounty Technologies με έδρα στη Μασαχουσέτη είναι εκείνη που ανέπτυξε και παράγει πλέον μαζικά τον μεταλλαγμένο σολομό. Είναι η ίδια εκείνη που ανακοίνωσε πως έκανε ήδη την πρώτη πώλησή της διαθέτοντας 4,5 τόνους στην αγορά του Καναδά και μάλιστα σε τιμή η οποία είναι αντίστοιχη της μέσης τιμής της αγοράς εννοώντας τα δέκα δολάρια το κιλό. H AquaBounty χρειάστηκε περισσότερα από 25 χρόνια προκειμένου να καταφέρει να προχωρήσει στην πλήρη ανάπτυξη και διάθεση του μεταλλαγμένου σολομού εξασφαλίζοντας τις προβλεπόμενες άδειες.

Ο εν λόγω σολομός εκτρέφεται στον Παναμά και σύντομα αναμένεται η παραγωγή να μεταφερθεί σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις σε ένα καναδικό νησί. Ανάλογο αίτημα έχει κατατεθεί από την εταιρία και στην πολιτεία της Ιντιάνα στις ΗΠΑ. Ο συγκεκριμένος σολομός πρωτοπαρουσιάστηκε το 1989 και στο DNA του έχει προστεθεί ένα γονίδιο το οποίο ενισχύει την ορμόνη της ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο ο σολομός AquaBounty είναι διπλάσιος σε μέγεθος από τον κλασικό σολομό του Ατλαντικού και φτάνει σε μέγεθος κατάλληλο προς πώληση σε μόλις 18 μήνες τη στιγμή που ο άγριος σολομός του Ατλαντικού χρειάζεται 36 μήνες.

Χωρίς διακριτική σήμανση πραγματοποιήθηκε η διάθεση του πρώτου μεταλλαγμένου σολομού στον Καναδά.
Χωρίς διακριτική σήμανση πραγματοποιήθηκε η διάθεση του πρώτου μεταλλαγμένου σολομού στον Καναδά.

Όπως αναφέρει το «Nature», η εταιρία έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ (FDA) αλλά και από τις Καναδικές Αρχές χωρίς ωστόσο να απαιτείται από καμία από τις δύο χώρες να υπάρχει ειδική σήμανση στη συσκευασία του σολομού προκειμένου να ενημερώνεται ο καταναλωτής ότι πρόκειται για μεταλλαγμένο προϊόν.

Αντιδράσεις έχουν εκφραστεί από περιβαλλοντική οργάνωση της Ουάσινγκτον το «Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων» το οποίο υποστηρίζει πως η FDA δεν έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει για γενετικά τροποποιημένα ζώα καθώς δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Το γεγονός της κυκλοφορίας του μεταλλαγμένου σολομού ανοίγει το δρόμο για την διάθεση γενικότερα μεταλλαγμένων ζώων από τους υπέρμαχους της πρακτικής, μία πρακτική που είχε ξεκινήσει με τα γενετικά τροποποιημένα φυτά.