Οι ελληνικές μικρές μπύρες του Βορρά

31 Ιουλίου 2017

Παρά τις αντίξοες συνθήκες της ελληνικής αγοράς, οι μικρές μπύρες του Βορρά συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα προσφέροντας προϊόντα κορυφαίας ποιότητας.

Οι ελληνικές μικροζυθοποιίες δίνουν το δικό τους αγώνα αναγνώρισης και επιβίωσης. Στην ελληνική αγορά η παραγωγή μπύρας γίνεται κατά κύριο λόγω από δύο εταιρείες την Αθηναϊκή και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία η παραγωγή των οποίων αφορά στο 87% του συνολικού τζίρου. Το υπόλοιπο 13% μοιράζεται ανάμεσα στις Μακεδονίας-Θράκης (4%), Αταλάντης (4%) και άλλες 20 μικροζυθοποιίες (5%) τη στιγμή που στις ΗΠΑ η παραγωγή από τις μικροζυθοποιίες καλύπτει το 50% αγοράς.

Οι περισσότερες ελληνικές μικροζυθοποιίες έχουν αναπτυχθεί σε νησιά παράγοντας ένα ξεχωριστό τοπικό προϊόν το οποίο απευθύνεται περισσότερο στους τουρίστες. Στη Βόρεια Ελλάδα η παραγωγή της μπύρας περιορίζεται σε ελάχιστα brands τα οποία όμως έχουν χτίσει ήδη τη φήμη τους.

SIRIS MicroBrewery

H Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος με τον διακριτικό τίτλο «Siris MicroBrewery» ιδρύθηκε το 2013 με έδρα τις Σέρρες από μια παρέα που λατρεύει τις καλές μπύρες και τα γαστρονομικά ταξίδια. Ο πρωτεργάτης της προσπάθειας είναι ο Γιάννης Μαρμαρέλλης ένα πρόσωπο με μακροχρόνια οικογενειακή παράδοση στη δημιουργία γεύσεων και προϊόντων καθώς ήδη από το 1932 ο παππούς του είχε κατάστημα αλλαντικών στις Σέρρες. Μία επιχείρηση την οποία εξέλιξε ο πατέρας του στήνοντας μία δική του κτηνοτροφική μονάδα, παρασκευαστήριο αλλαντικών και κατάστημα ντελικατέσεν. Το όραμα της παρέας συνάντησε τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τις καλύτερες ποιοτικά βύνες και λυκίσκους από όλο τον κόσμο. Οι δύο πρώτες συνταγές που παρασκευάστηκαν στο σύγχρονο ζυθοποιείο με δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 170.000 λίτρων ήταν μία pilsner με έντονα αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών καθώς και μία μπύρα τύπου IPA (India Pale Ale) μια μπύρα με γενναίες προσθήκες Αμερικάνικου λυκίσκου και τρία είδη βύνης, που προσδίδουν έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και κωνοφόρων, κεχριμπαρένιο χρώμα και μεγάλης διάρκειας επίγευση. Από το 2014 στην παρέα της Voreia προστέθηκε μία μπύρα stout, εξαιρετικά καβουρδισμένη σοκολατένια ale, η οποία είναι φτιαγμένη με ειδικές βύνες που αναδεικνύουν αρώματα καραμέλας και σοκολάτας. Το 2015 η Siris MicroBrewery παρουσίαση την Voreia Wit στην οποία συνδυάζονται για πρώτη φορά ο κόλιανδρος και το πορτοκάλι με το Ελληνικό σιτάρι. Πλέον στην λίστα έχουν προστεθεί η βραβευμένη VOREIA Smoked Amber Ale με λαχταριστές γεύσεις και αρώματα καπνού και ξύλου που ακολουθούνται στο παρασκήνιο από νότες καραμέλας και σταφίδας καθώς και η VOREIA Funky Greek Summer με διακριτική παρουσία Αμερικάνικων λυκίσκων, που της προσδίδουν κωνοφόρα και τροπικά αρώματα και σχετικά χαμηλό αλκοολικό βαθμό (4,5%). Τη μπύρα Voreia μπορούμε να την αναζητήσουμε σε όλη την Ελλάδα ενώ η Siris MicroBrewery έχει προχωρήσει σε εξαγωγές σε Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Καλιφόρνια (ΗΠΑ) και Αυστραλία.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.sirisbrewery.gr/

Οι ελληνικές μικρές μπύρες του Βορρά
Οι ελληνικές μικρές μπύρες του Βορρά

Βεργίνα- Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

Μπορεί η ίδρυση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης το 1998 η ιδέα όμως είχε γεννηθεί πολλά χρόνια πριν από την αγάπη του εμπνευστή της Δημήτρη Πολιτόπουλου για την Ελλάδα. Είναι εκείνος που αποφάσισε να επενδύσει όλη του τη γνώση, την εμπειρία, τη δημιουργικότητα αλλά και την περιουσία στη χώρα του, στον τόπο του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ζυθοποιία του έγινε πρωτοσέλιδο στους New York Times με τίτλο «Η οδύσσεια μιας μικρής ελληνικής μπύρας». Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής ενώ τα τελευταία χρόνια η εταιρία παράγει και τη δική της βύνη στα δικά της βυνοποιεία στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Η πρώτη μπύρα που κυκλοφόρησε ως Βεργίνα είναι η Premium Lager η οποία παράγεται σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής της ευρωπαϊκής Lager (Reinheitsgebot) ακολουθώντας την μέθοδο της κλασικής ζύμωσης (9ο C). Ακολούθησε η μπύρα Βεργίνα Πορφύρα, μία αφιλτράριστη Lager ξανθιά με ευγενή αρώματα λυκίσκου και βύνης που ισορροπούν άριστα και δένουν αρμονικά. Στη λίστα έχουν προστεθεί η πολυβραβευμένη Βεργίνα Weiss με πλούσια και αρωματική γεύση, σταρένια, αφρώδη και θολή εμφάνιση, η οποία οφείλεται στην ειδική αφροζύμη και η Βεργίνα RED όπου η ξανθιά βύνη με σπάνιες καβουρδισμένες και καραμελοποιημένες βύνες, αρωματικό λυκίσκο Tettnanger, μαγιά και νερό, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.verginabeer.com/el/

Οι ελληνικές μικρές μπύρες του Βορρά
Οι ελληνικές μικρές μπύρες του Βορρά

Άλη

Το brand Άλη δημιουργήθηκε από τέσσερις φίλους και ανήκει στην Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης. Οι τέσσερις φίλοι συναντήθηκαν στην Ολλανδία όπου έκαναν το μεταπτυχιακό τους ως τεχνολόγοι τροφίμων και πειραματιζόμενοι με την σπιτική ζυθοποίηση δημιούγησαν την Άλη. Πρόκειται για απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπύρα σε δύο τύπους: Άλη Weiss και Άλη I.P.A.

Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης

Μία παρέα τριών φίλων ξεκίνησε την πορεία της ασχολούμενη με την οικιακή ζυθοποιία το 2010 έχοντας ως μόνο εφόδιο το μεράκι και τις γνώσεις για την παρασκευή μίας αγνής μπύρας. Πέντε χρόνια μετά η παρέα τα κατάφερε να εξελίξει το όνειρό της σε μία μικροζυθοποιία δίνοντας στους φίλους της μπύρας να δοκιμάσουν την ΣΚΝΙΠΑ. Μία μπύρα απαστερίωτη και αφιλτράριστη με πλούσια αρώματα και γεύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες: http://sknipa.gr/

Οι ελληνικές μικρές μπύρες του Βορρά
Οι ελληνικές μικρές μπύρες του Βορρά