10 τραγούδια που ανοίγουν την όρεξη

7 Ιουλίου 2017

Το φαγητό αποτελεί έμπνευση από μόνο του λογικό λοιπόν να εμπνέονται από αυτό ακόμα και οι στιχουργοί δημιουργώντας τραγούδια που ανοίγουν την όρεξη.

Έλα μου- Σάκης Ρουβάς
Το 1994 ο Νίκος Καρβέλας εμπνέεται και γράφει του στίχους «θα σου κάνω μακαρόνια με κιμά για να φας» για τον αστέρα της ποπ με το κοινό από κάτω να παραληρεί και να παρακαλάει για ένα… πιάτο!

Λιωμένο παγωτό – Ξύλινα Σπαθιά
Την ίδια χρονιά ο Παύλος Παυλίδης με άλλο ύφος και διάθεση γράφει στο ροκ συγκρότημα για το «λιωμένο παγωτό κολλάει στο χέρι» με τους απανταχού ροκάδες να απολαμβάνουν κάθε νότα του μέχρι και σήμερα.

Ο Αγλέορας – Δημήτρης Σταρόβας
Το 2002 ο Δημήτρης Σταρόβας αποφάσισε πως για να ξεπεράσει ένα χωρισμό έπρεπε να το ρίξει στο φαγητό και συγκεκριμένα στα σάντουιτς κι έτσι τραγούδησε: «για σένα θα φάω τα σάντουιτς όλου του κόσμου».

 

Το παστίτσιο της μαμάς – Ευτύχης Μπλέτσας
Όταν σπουδάζεις στο εξωτερικό εκτιμάς ακόμα περισσότερο το σπιτικό φαγητό και ειδικά της μητέρας σου. Αυτό τον καημό έγραψε και ερμήνευσε το 2010 ο Ευτύχης λέγοντας: «Τράβα αγόρι μου να φας, το παστίτσιο της μαμάς»

 

Σοκολάτα – Σαρμπέλ
Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων φαίνεται πως ύμνησε η Εύη Δρούτσα σε μία υπογλυκαιμία της το 2005 με τον Σαρμπέλ να ερμηνεύει: «είσαι αυτό που μ’ αρέσει μια σοκολάτα».

 

Χωρίς Εσένα – Ευσταθία
Πόσο άνοστες μπορούν να είναι οι τροφές χωρίς λιπαρά; Τόσο ώστε να εμπνεύσουν την Ευσταθία να γράψει και να τραγουδήσει το 2005: «Χωρίς εσένα η ζωή θα είναι Ζαμπόν δίχως λιπαρά».

 

Λουκουμάκι Συριανό – Νέα Τάξη Πραγμάτων
Είναι Συριανοί και περήφανοι για την καταγωγή τους και τα λουκούμια της! Ο Λάγνης λοιπόν εμπνεύστηκε και έγραψε το 2014: «Σε όλη τη Μεσόγειο, σε όλο το Αιγαίο το λουκουμάκι συριανό είναι το πιο ωραίο».

 

Φέτα και ψωμί – So Tiri
Η αγάπη για την κουζίνα της πατρίδας του έκανε τον So Tiri να υμνήσει τη χωριάτικη σαλάτα, τη φέτα και το ψωμί το 2011 τραγουδώντας: «μ΄αρέσει φέτα με λάδι και ψωμί, φέτα με ντομάτα και ρίγανη,/ κι έφτιαξα μια σαλάτα με μαρούλι/κόψε ένα κρεμμύδι και αγγούρι/φέτα με ψωμί σ’ αγαπώ πολύ.» Ο συγκεκριμένος δημιουργός πάντως έχει μεγάλη αγάπη στην κουζίνα αφού δικά του τραγούδια είναι και τα: «Αυγολέμονο» (2011), «Παστίτσιο» (2017).

 


Το μπισκοτάκι – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ο Γιάννης Λογοθέτης έγραψε το 1978 ένα τραγούδι σκέτη γλύκα και το 2013 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας τραγούδησε: « Μην κρατάς το στόμα σου κλειστό/ πάρε μπισκοτάκι γεμιστό».


Το αστείο – Πάνος Μουζουράκης
Ένα τραγούδι που εμπνεύστηκε το 1989 και ερμήνευσε ο Βασίλης Νικολαΐδης ανακάλυψε ξανά ο Πάνος Μουζουράκης το 2007 λέγοντας: «Μ’ ένα σαλάμι αφημένο καιρό στο ψυγείο/ είπα, λοιπόν, κι εγώ να σου κάνω ένα αστείο».