Αττική, ένας κόσμος ολόκληρος σε μία χερσόνησο

7 Ιουλίου 2017

Η χερσόνησος της Αττικής με τα νησιά της αποτελεί τόπο εξερεύνησης ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους της. Ανακαλύψτε την Αττική που ίσως δεν γνωρίζετε…

Ακόμα κι ένας γνήσιος Αθηναίος ποτέ δεν θα μπορέσει να πει πως έχει ανακαλύψει όλες τις ομορφιές που κρύβει η Αττική, ένας τόπος που κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Το εύφορο έδαφός της, το κλίμα της και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της κατέστησαν την χερσόνησο και τα κοντινά νησιά της ένα τόπο ιδανικό για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Ανατολικά, Δυτικά, Νότια, Βόρεια προάστια και τα περιφερειακά νησιά απαιτούν μήνες εξερεύνησης για να είσαι σίγουρος πως έχεις δει τουλάχιστον τα σημαντικότερα. Κεντρικό λιμάνι της χερσονήσου είναι αυτό του Πειραιά που αποτελεί παράλληλα και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Νοτιότερα στην ίδια χερσόνησο βρίσκεται και το λιμάνι του Λαυρίου το οποίο έχει γνωρίσει στο παρελθόν κατά τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσές εποχές ενώ πλέον έχουν περιοριστεί αισθητά τα δρομολόγιά του. Μικρότερο λιμάνι όμως εξίσου σημαντικό και αυτό της Ραφήνας με αρκετά τουριστικά δρομολόγια για τα νησιά των Κυκλάδων.

Ο Πειραιάς φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα
Ο Πειραιάς φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα

Αθήνα, Χαρά της γης και της αυγής

Ο διασημότερος τουριστικός προορισμός είναι η πρωτεύουσα της χώρας η Αθήνα με την περίφημη Ακρόπολη και τον γύρω αρχαιολογικό χώρο. Δεν υπάρχει επισκέπτης της χώρας που να μην θέλει να ανέβει να δει από κοντά τα ιστορικά μάρμαρα του Παρθενώνα του ναού της θεάς Αθηνάς προστάτιδας της πόλης κατά τα αρχαία χρόνια. Το Καλλιμάρμαρο στάδιο, το Ζάππειο Μέγαρο, η πλατεία Συντάγματος που κάποτε ονομαζόταν πλατεία Ανακτόρων, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο λόφος του Λυκαβηττού,  το ιστορικό κέντρο της Αθήνας με την Πλάκα, το Θησείο, την υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι, τα νεοκλασικά του Ψυρρή και το πιο βιομηχανικό Γκάζι είναι μερικές μόνο από τις υπόλοιπες περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Και όλες αυτές βρίσκονται στο λεγόμενο κέντρο της πόλης. Εδώ είναι συγκεντρωμένα και τα περισσότερα μουσεία καθώς και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.

Ο λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί ακόμη ένα όμορφο σημείο στην Αττική
Ο λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί ακόμη ένα όμορφο σημείο στην Αττική

Πάμε Προάστια;

Οι κρυφές ομορφιές όμως της Αττικής είναι ορατές σε εκείνους που θέλουν να τις αναζητήσουν. Εκείνους που θα φτάσουν στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου για να δουν τον ναό του Ποσειδώνα και να επισκεφτούν τον Εθνικό Δρυμό της περιοχής. Εκείνους που θα θελήσουν να φτάσουν μέχρι το Μαρκόπουλο για να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας και τον αρχαιολογικό χώρο, ένας τόπος αφιερωμένος στη θεά Άρτεμις εξ’ ου και η ονομασία της περιοχής Αρτέμιδα. Μικρά ιερά και αρχαίοι τόποι λατρείας βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την χερσόνησο προσκαλώντας τα να τα ανακαλύψεις. Δεν γίνεται να μην κινηθείς Βορειοανατολικά του νομού για να επισκεφθείς τον ιστορικό Μαραθώνα ή να μην πας στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση για να γνωρίσεις από κοντά τον τόπο που διεξάγονταν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Κάθε προάστιο της πόλης έχει την ομορφιά του.

Προϊόντα

Υμηττός, Πεντέλη, Πάρνηθα και Κιθαιρώνας αποτελούν τους βασικούς ορεινούς όγκους της χερσονήσου με όσα δάση τους έχουν επιτρέψει να διατηρήσουν αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία… Από τις πιο εύφορες περιοχές της χερσονήσου είναι σίγουρα τα Μεσόγεια με τις ατέλειωτες εκτάσεις των αμπελιών, δεν είναι τυχαίο πως πρόκειται για περιοχή στην οποία άνθησε η λατρεία του θεού Διονύσου στην αρχαιότητα. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε αμπελώνες και παραδοσιακά οινοποιεία με πατητήρια ιστορικής αξίας. Στην Αττική είναι κι ο τόπος που γεννήθηκε η Ρετσίνα όταν ήδη από την αρχαιότητα οι παραγωγοί προσέθεσαν ρετσίνι πεύκου για την καλύτερη συντήρηση του λευκού κρασιού.

Σε όλη την έκταση της χερσονήσου όμως  μπορούμε να βρούμε ελαιώνες και καρποφόρα δέντρα με αποτέλεσμα να έχουμε κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο αλλά και τις καλύτερες πρώτες ύλες για γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά που βρίσκονται στις ορεινότερες περιοχές είναι η ιδανική τροφή για τις μέλισσες οι οποίες παράγουν και ένα από τα διασημότερα μέλια της χώρας, βασιλικό πολτό και κερί. Ανάμεσα στα προϊόντα που ανακαλύπτουμε στη χερσόνησο είναι επίσης και τα γαλακτοκομικά και τα χειροποίητα ζυμαρικά. Άφθονα ψάρια και θαλασσινά προσφέρονται στα παραθαλάσσια καταστήματα της χερσονήσου.

Νησιά: Κρουαζιέρα θα σε πάω

Ωστόσο στην Περιφέρεια Αττικής ανήκουν και νησιά όπως η Αίγινα, η Σαλαμίνα, η Ύδρα, ο Πόρος, το Αγκίστρι και η Δοκός. Βασικός προορισμός των ιστιοπλοϊκών αλλά και τόποι παραγωγής άλλων διάσημων προϊόντων όπως για παράδειγμα το φιστίκι Αιγίνης μίας από τις καλύτερες στον κόσμο η οποία από το 1994 έχει ενταχθεί στα προϊόντα ΠΟΠ.

Αίγινα: Μαγικός προορισμός σε απόσταση αναπνοής
Άποψη από την πανέμορφη Αίγινα