Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς: Παραδοσιακά προϊόντα Τήνου

14 Ιουνίου 2017

Με σεβασμό στη γαστρονομία του νησιού, η Οικοτεχνία Δελατόλα παράγει παραδοσιακά προϊόντα Τήνου σαν να έχουν βγει «Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς».

Μεράκι και παράδοση είναι δύο λέξεις που περιγράφουν απόλυτα τα προϊόντα που παρουσιάζει η οικοτεχνία Δελατόλα «Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς» στη θέση Σμουρδιά πάνω από το Κτικάδο της Τήνου. Το συναρπαστικό ταξίδι στη γεύση ξεκίνησε το 1994 όταν η Ζωζεφίνα Δελατόλα αποφάσισε να διαθέσει στην τοπική αγορά τα χειροποίητα ζυμαρικά που έφτιαχνε η ίδια όπως το τηνιακό χυλοπιτάκι. Η κόρη της Λουίζα Αρμακόλα ήταν εκείνη που αποφάσισε να περάσει τα προϊόντα και στην πρωτεύουσα ανοίγοντας τη δική της επιχείρηση στην Αθήνα. Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές της μητέρας της είχε και στις αποσκευές της και το παλιό ντουλάπι της γιαγιάς. Από εκεί εμπνεύστηκε και την επωνυμία «Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς» για τα προϊόντα που παρήγαγε. Σύντομα όμως η αγάπη της για το νησί που γεννήθηκε, την Τήνο την οδήγησε ξανά κοντά στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Απ' το ντουλάπι της γιαγιάς: Παραδοσιακά προϊόντα Τήνου
Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς: Παραδοσιακά προϊόντα Τήνου

Η οικογένεια δημιουργεί στην οικοτεχνία προϊόντα ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από το ίδιο το νησί. Πάστα αγκινάρας και αγκιναράκια τουρσί, κρίταμο από τα βράχια της θάλασσας, καππαρόφυλλα Τήνου, σιτάρι ή φακές με λιαστή ντομάτα, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες ήρθαν σταδιακά να προστεθούν στη λίστα των αρχικών προϊόντων που ήταν τα ζυμαρικά. Η παράδοση έχει τον πρώτο λόγο με τα ζυμαρικά να στεγνώνουν στον φυσικό Βοριά του νησιού για τέσσερις ημέρες και τα γλυκά του κουταλιού να παρασκευάζονται σε ποσότητες τεσσάρων κιλών κι όχι μεγαλύτερη για να μην χαθεί η γεύση και το άρωμα των φρούτων. Ο επισκέπτης της οικοτεχνίας έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν και να περιηγηθεί στις γεύσεις των ορεκτικών, των ζυμαρικών και των γλυκών που προσφέρονται.

Η αφοσίωση στην παραδοσιακή γαστρονομία του νησιού οδήγησε την Ζωζεφίνα Δελατόλα στην απόφαση να συλλέξει συνταγές της τοπικής κουζίνας από τις συντοπίτισσές της και να τις εκδώσει σε ένα βιβλιαράκι με τον τίτλο «Τηνιακή Παραδοσιακή Κουζίνα». Η κάθε μαγείρισσα του νησιού έχει τη δική της συνεισφορά σε αυτό και αυτή η μοναδική ανθολογία συνταγών περιλαμβάνει φρουτάλια, νιτράδα, μαραθοκεφτέδες, ντομάτες γεμιστές με τυρί, πιλάφι με συκωτάκια, ξεροτήγανα, μαρέγκες κ.α.

Μάθετε περισσότερα για τα Παραδοσιακά Προϊόντα Τήνου «Απ’ το ντουλάπι της γιαγιάς»:

Site: http://tontoulapitisgiagias.gr/

Τηλέφωνα: 22830-22807, 6989284891