Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος η 1η Ιουνίου

1 Ιουνίου 2017

Η θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας Γάλακτος την 1η Ιουνίου έχει ως σκοπό την ανάδειξη της αξίας του στην υγεία και την εξέλιξη του ανθρώπου.

Με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ καθιερώθηκε από το 2001 η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) να εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου. Στόχος του συγκεκριμένου εορτασμού είναι η ανάδειξη της αξίας του γάλακτος αλλά και των γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή του ανθρώπου.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μέρες διοργανώνονται εκδηλώσεις ανά τον κόσμο κατά τις οποίες τονίζεται η φυσική προέλευση του γάλακτος, αναδεικνύεται η θρεπτική του αξία, παρουσιάζονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα και υπογραμμίζεται η οικονομική σημασία του στις αγροτικές περιοχές και συνολικά στην τροφική αλυσίδα.

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος η 1η Ιουνίου

Η πλούσια σύστασή του είναι εκείνη που κάνει τόσο ξεχωριστό το γάλα. Με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και πλήθος άλλων θρεπτικών στοιχείων, το γάλα αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα τρόφιμα που μας παρέχει η φύση. Οι πολλαπλές μελέτες και έρευνες πάνω στη θετική επίδρασή του στον οργανισμό το έχουν αναδείξει σε απαραίτητο προϊόν για μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τονίζοντας πως συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου αλλά και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Την ίδια θέση υπενθυμίζουν και οι συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών Υγείας οι οποίοι ξεχωρίζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως μία ιδιαίτερη ομάδα τροφίμων την οποία συνιστάται να καταναλώνουμε καθημερινά σε συχνότητα 2 ή 3 μερίδων στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.