5ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ

7 Δεκεμβρίου 2016

Στο 5ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, προσκεκλημένος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός συμμετείχε με ομιλία του στην 4η συνεδρία, με τίτλο «Βιομηχανία Επεξεργασίας Τροφίμων: Η ελληνική εμπειρία και προοπτικές συνεργασίας με αραβικές εταιρείες».

Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη στο 5ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ:

«Η συνεργασία των λαών μας είναι μακραίωνη. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που φιλοξένησε κάποιους από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας και επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο: Σε μία εποχή που ορθώνονται και πάλι τοίχοι και συρματοπλέγματα, πρέπει να αναρωτηθούμε ξανά ποιο ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα που έδωσε την ευκαιρία σε αυτούς τους πολιτισμούς να ανθίσουν. Η απάντηση είναι καθαρή και δεν πρέπει να χάνουμε ευκαιρία να την θυμίζουμε: Η οικονομική, φιλοσοφική και κοινωνική άνθιση οφειλόταν στην πολυπολιτισμικότητα. Σε αυτή την αδιάκοπη επαφή διαφορετικών γλωσσών, ιδεών, θρησκειών και κοινωνικών συστημάτων.

Η Μεσόγειος δεν πρόκοψε από ένα έθνος, μία γλώσσα ή μία θρησκεία αλλά από την διαρκή αλληλεπίδραση πολλών εθνών, γλωσσών και θρησκειών. Και θεωρώ περιττό να προσθέσω, ότι αυτή η αλληλεπίδραση χιλιάδων ετών στηρίχθηκε κυρίως στο εμπόριο. Ήταν η ανάγκη ανταλλαγής αγαθών, που έδωσε την ευκαιρία στην ανταλλαγή και εμπλουτισμό των ιδεών.

Και μέχρι τις μέρες μας καθημερινά αποδεικνύεται ότι οι ισχυρότερες και πλουσιότερες κοινωνίες είναι οι πολυπολιστισμικές. Θα πίστευε κανείς ότι όλα αυτά είναι περιττό να τα επαναλαμβάνουμε στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν οι διεθνείς αγορές επικοινωνούν με το πάτημα ενός κουμπιού και όταν εμπορεύματα ταξιδεύουν σε λίγες ημέρες ή ακόμα και σε λίγες ώρες από την μία άκρη της γης στην άλλη» αναφέρει στο 5ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ ο Γιάννης Τσιρώνης.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα παραγωγής τροφίμων υψηλής ποιότητας
Ο Γιάννης Τσιρώνης στο 5ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ: «Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα παραγωγής τροφίμων υψηλής ποιότητας»

Στο 5ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζει: «Δυστυχώς η χρηματοπιστωτική οικονομία κυριάρχησε σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και αυτή η πραγματικότητα γέννησε οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση. Αποτέλεσμα είναι να αναφύονται ξανά εθνικισμοί και ξενοφοβικά σύνδρομα.

Είμαστε περήφανοι εδώ στην Ελλάδα που, παρά την σοβαρή οικονομική κρίση, οι πολίτες μας δεν ξέχασαν ότι στον πολιτισμό μας η φιλοξενία δεν είναι επιθυμία αλλά υποχρέωση και προσφέραμε τα απολύτως αναγκαία στους συνανθρώπους μας από την Συρία, όπως άλλωστε ξέρουμε ότι εκατομμύρια από αυτούς βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο και στις αραβικές χώρες».

5ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ
5ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ

«Τα στοιχήματα που θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δεκαετίες θα είναι πολλά και σημαντικά. Το σπουδαιότερο είναι η κλιματική αλλαγή. Αποδείξαμε στο Παρίσι και το Μαρακές, ότι οι πολιτισμικές και οικονομικές διαφορές δεν αποτελούν εμπόδιο για να διασώσουμε ενωμένοι το κοινό μας σπίτι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες της Συριακής κρίσης είναι απειροελάχιστοι μπροστά στα 100 εκατομμύρια πρόσφυγες που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. Η ρύπανση των θαλασσών και ιδιαίτερα της Μεσογείου απειλεί τις ακτές και την αλιεία μας. Πριν λίγους μήνες εδώ στην Αθήνα ξαναβρεθήκαμε στην COP 19 της σύμβασης της Βαρκελώνης και αποδείξαμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί της προστασία της κοινής μας θάλασσας» αναφέρει στο 5ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ ο Γιάννης Τσιρώνης.

Η γεωπολιτική αστάθεια παραμένει και εντείνεται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής. Θα πρέπει να αποκρούσουμε με σθένος τον ανιστόρητο μύθο ότι αυτές οι συγκρούσεις οφείλονται σε σύγκρουση πολιτισμών ή θρησκειών. Οι πόλεμοι γεννιούνται από την απληστία και την επιδίωξη κυριαρχίας στους ενεργειακούς πόρους. Οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την κατάχρηση του θρησκευτικού συναισθήματος για δημιουργία μίσους και μας θυμίζουν επανειλημμένα ότι οι θρησκείες μας διδάσκουν την αγάπη και όχι το μίσος.

Σε αυτή λοιπόν την ασταθή περίοδο η μοναδική διέξοδος είναι ο αμοιβαίος αλληλοσεβασμός. Η μοίρα μας είναι κοινή και ο καλύτερος πρεσβευτής αυτής της πραγματικότητας είναι οι εμπορικές μας συναλλαγές που αναπτύσσονται και εμπλουτίζονται κάθε χρόνο.

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες με την αρμοδιότητα στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας υπηρετούσα την προστασία του κοινού μας σπιτιού. Σήμερα, στηριγμένος στην ίδιες αξίες δεσμεύομαι να υπηρετήσω την ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων και μάλιστα σε έναν τομέα εξαιρετικά ζωτικό: Στον τομέα της τροφής.

Ο Γιάννης Τσιρώνης κλείνει την ομιλία του στο 5ο Αραβο-Ελληνικό Φόρουμ, αναφέροντας: «Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα παραγωγής τροφίμων υψηλής ποιότητας με σεβασμό στις παραδόσεις και τις πολιτιστικές μας καταβολές. Αυτή ακριβώς η ποιότητα θεωρώ ότι είναι το καλύτερο εργαλείο για να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις εμπορικές μας προοπτικές για αμοιβαίο όφελος των λαών μας».