Φάβα Φενεού: Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

1 Νοεμβρίου 2016

Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης θεωρείται πλέον η «Φάβα Φενεού», η οποία «παντρεύει» την υψηλή διατροφική της αξία με την μοναδική βελούδινη υφή της και γλυκιά γεύση της.

Ένα φημισμένο προϊόν από τα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας του νομού Κορινθίας, στην Πελοπόννησο έγινε με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Πρόκειται για τη «Φάβα Φενεού», η οποία έλαβε μόλις πριν λίγες ημέρες το «πράσινο φως», ύστερα από το αίτημα που είχε καταθέσει η «Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κιάτου» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, η Ελλάδα μετά και την προσθήκη της «Φάβας Φενεού» φθάνει τα 104 προϊόντα με προστατευόμενες ονομασίες.

Φάβα Φενεού: Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης
Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης θεωρείται πλέον η «Φάβα Φενεού»

Χάρη στο εύφορο έδαφος καθώς και στο μικροκλίμα της περιοχής του Φενέου, τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας αλλά και την τεχνογνωσία των έμπειρων παραγωγών, η «Φάβα Φενεού» θεωρείται ένα προϊόν σημαντικής διατροφικής αξίας με υψηλή περιεκτικότητά σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Η καλλιέργεια της Φάβας Φενέου έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 19ου αιώνα και η μακροχρόνια παρουσία της αποδεικνύει ότι στα οροπέδια Φενεού και Στυμφαλίας έχει βρει τις ιδανικές συνθήκες για να μπορεί να δίνει τον καλύτερο εαυτό της. Η φάβα που προστέθηκε με επιτυχία στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ), έχει ήπια, απαλή και γλυκιά γεύση, ενώ η υφή της είναι βελούδινη. Σερβίρεται τόσο για ορεκτικό ή συνοδευτικό για το ουζάκι, όσο και για κυρίως πιάτο με διάφορες πινελιές: από κόκκινη σάλτσα και κάπαρη μέχρι καραμελωμένα κρεμμύδια, μαϊντανό, πάπρικα, ελίτσες, χταποδάκι στη σχάρα και τόσες άλλες γευστικές εμπνεύσεις.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η έγκριση της καταχώρησης του προϊόντος «Φάβα Φενεού» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων, προσφέρει νέα πλεονεκτήματα στους τοπικούς παραγωγούς του Φενεού Κορινθίας, κυρίως όσον αφορά την ανάπτυξη των εξαγωγών και τη γνωριμία με μεγαλύτερες αγορές. Μάλιστα, ύστερα από αυτήν την επιτυχία, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου θα επιδιώξει την αναγνώριση και άλλων τοπικών προϊόντων στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.