Αποξηραμένα σύκα, τροφή ύψιστης διατροφικής σημασίας

1 Νοεμβρίου 2016

Τα Αποξηραμένα σύκα αποτελούν συστατικό της διατροφής των Ελλήνων από την Αρχαία Ελλάδα. Σήμερα σημαντικό μέρος της παραγωγής των σύκων διακινείται σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξάγεται και σε χώρες, όπως η Αμερική, ο Καναδάς και η Αυστραλία. 

Τα σύκα ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδερο, μαγνήσιο και βιταμίνη Α. Στην Ελλάδα σήμερα παράγονται περίπου 5.500 tn Αποξηραμένα σύκα από συκεώνες που καταλαμβάνουν έκταση περίπου 21.000 στρεμμάτων (στοιχεία από την Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης για το έτος 2010). Οι κύριοι νομοί παραγωγής είναι οι Μεσσηνίας, Λακωνίας, Aρκαδίας και Εύβοιας.

Αποξηραμένα σύκα, τροφή ύψιστης διατροφικής σημασίαςΗ διαδικασία συγκομιδής νωπών σύκων ξεκινά τον Αύγουστο. Τα νωπά σύκα συλλέγονται με το χέρι είτε απευθείας από το δέντρο είτε από τα δίχτυα που είναι τοποθετημένα κάτω από τις συκιές. Ακολουθεί η πρώτη διαλογή σύκων που γίνεται απευθείας από τους συκοπαραγωγούς και μετά αποξηραίνονται στον ήλιο είτε όπως είναι, είτε ανοίγονται και επικολλώνται ανά δύο. Στη συνέχεια τα Αποξηραμένα σύκα υπόκεινται υποχρεωτικά σε απεντόμωση. Τα σύκα που διατίθενται στις επιχειρήσεις τροφίμων ξηρών σύκων για περαιτέρω επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία πρέπει οπωσδήποτε να είναι απεντομωμένα.

Η επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία γίνεται σε επιχειρήσεις τροφίμων που καλύπτουν τις απαιτούμενες από τη σχετική νομοθεσία προδιαγραφές και διαθέτουν τη σχετική άδεια λειτουργίας. Μόνο τα Αποξηραμένα σύκα που καλύπτουν τις ποιοτικές προδιαγραφές οδηγούνται στο εμπόριο, ενώ τα υπόλοιπα απομακρύνονται ως απόσυκα που οδηγούνται για βιομηχανική χρήση (παραγωγή ζωοτροφών, οινοπνεύματος κλπ).

Στην αγορά κυκλοφορούν δύο τύποι αποξηραμένων σύκων:
Α) ο φυσικός τύπος που έχει χρώμα ανοιχτό καφέ, πλούσιο μελίτωμα και γλυκιά φρουτώδη γεύση.
Β) ο λευκασμένος τύπος που παράγεται αφού ο καρπός υποστεί θείωση με SO2 πριν την αποξήρανση με αποτέλεσμα ο φλοιός να λευκαίνεται και να αποκτά όξινη γεύση.
Από τα Αποξηραμένα σύκα που κυκλοφορούν στην αγορά, αναγνωρισμένα με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης είναι:
1. Τα ξηρά σύκα Κύμης. Χαρακτηριστικό των σύκων αυτών είναι ότι πριν τοποθετηθούν στον ήλιο για ξήρανση σχίζονται και ανοίγονται. Αφού τελειώσει η διαδικασία ξήρανσης, κλείνονται τα δύο σε ένα και προκύπτει η “ασκάδα”.
2. Τα ξηρά σύκα Ταξιάρχη

Αποξηραμένα σύκα, τροφή ύψιστης διατροφικής σημασίαςΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΩΝ ΣΥΚΩΝ
Ο τομέας της μεταποίησης αποξηραμένου σύκου ενισχύεται στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 Μέτρο 123 Άξονας 1 «διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας και του αγροδιατροφικού τομέα», Μέτρο 123 «προστιθέμενη αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων» τομέας 9 «Οπωροκηπευτικά» Τμήμα II για τη δράση 9.12 που αφορά επενδύσεις στη μεταποίηση σύκων-σταφίδων.


Χρήσιμοι σύνδεσμοι
:

Κλαδικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σύκων & Ξηρών Καρπών (ΣΥΚΙΚΗ)
Site: http://www.sykiki.gr

ΑΣ Tαξιάρχη
Email: info@figs_online.gr
Site: http://www.figs-online.gr

Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιφέρειας Κύμης
Email: [email protected]
Site: http://www.figkimi.gr

ΠΗΓΗ: Δ/νση Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ