Coravin: Η πατέντα που θα καταργήσει το ανοιχτήρι

28 Οκτωβρίου 2016

Κάποιοι το επευφημούν και άλλοι το κοιτάζουν διστακτικά. Το πρωτοποριακό σύστημα Coravin που αντλεί κρασί χωρίς να αφαιρεθεί ο φελλός από τη φιάλη και το προστατεύει από την οξείδωση είναι γεγονός. Το αν θα καταφέρει να καταξιωθεί στη συνείδηση των απανταχού οινόφιλων και τελικά κερδίσει μια περίοπτη θέση στα κελάρια τους θα το δείξει η ιστορία και φυσικά οι… πωλήσεις του!

Η ιστορία του εργαλείου που αφαιρεί τον φελλό από τα μπουκάλια του κρασιού, γνωστό ως ανοιχτήρι ή τιρμπουσόν (tirebouchon) ξεκίνησε τον 17ο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία από οπλοποιούς που το εμπνεύστηκαν από τα εργαλεία καθαρισμού τουφεκιών. Τέσσερις αιώνες αργότερα, η ποικιλία στα είδη των ανοιχτηριών και η ευκολία στη χρήση τους είναι αναμενόμενη. Ωστόσο, ένας… επίμονος λάτρης του κρασιού, ονόματι Greg Lambrecht ήρθε να καταργήσει τον όρο «ανοιχτήρι» με την αρκετά εκκεντρική πατέντα του, Coravin Wine Access System.

Coravin: Η πατέντα που θα καταργήσει το ανοιχτήρι
Το Coravin Wine Access System.

Πρόκειται για την εφεύρεση του πυρηνικού μηχανικού Greg Lambrecht, η οποία κατοχυρώθηκε το 2010 και επιτρέπει στο κρασί να ρέει χωρίς να αφαιρεθεί ο φελλός του μπουκαλιού. Το κρασί που παραμένει στη φιάλη προστατεύεται από την οξείδωση σαν να μην ανοίχτηκε ποτέ και συνεχίζει να εξελίσσεται ανενόχλητο στη φιάλη. Έτσι, δεν χάνει τη γεύση του και ο οινόφιλος απολαμβάνει ανά πάσα στιγμή την ετικέτα που επιθυμεί χωρίς δισταγμό.

Όσο για τη διαδικασία; Τοποθετείτε τον πρωτοποριακό μηχανισμό Coravin στην κορυφή του μπουκαλιού που επιθυμείτε για απολαύσετε, ωθώντας τη βελόνα μέσα στο φελλό. Στη συνέχεια, αντικαθίσταται το περιεχόμενό της φιάλης με κάψουλα που περιέχει αδρανές αέριο αργό (Ar) και η πίεση αναγκάζει το κρασί να πέσει στο ποτήρι μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Coravin: Η πατέντα που θα καταργήσει το ανοιχτήρι
Η εφεύρεση του πυρηνικού μηχανικού Greg Lambrecht, έχει «εισβάλλει» στα σπίτια των οινόφιλων.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή του πρωτοποριακού αυτού συστήματος και απόφοιτο του MIT, Greg Lambrecht: «Η πατέντα αυτή έχει αλλάξει εντελώς τη σχέση μου με το κρασί, δίνοντας μου την ελευθερία να έχω πρόσβαση σε οποιοδήποτε κρασί, ανά πάσα στιγμή και να καταναλώνω όση ποσότητα επιθυμώ. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μπορώ να μοιραστώ την αγάπη μου για το κρασί με τους φίλους και την οικογένειά μου, καθώς το κελάρι μου έχει μετατραπεί πλέον σε wine bar».

Coravin: Η πατέντα που θα καταργήσει το ανοιχτήρι
Το Coravin επιτρέπει στο κρασί να ρέει χωρίς να αφαιρεθεί ο φελλός του μπουκαλιού.

Ύστερα από δέκα χρόνια πειραμάτων και προσπαθειών, ο εφευρέτης Greg Lambrecht, κατάφερε να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρό του: «Η ελπίδα μου ήταν να μπορώ να επιστρέφω το μπουκάλι με το κρασί που μόλις δοκίμασα στο κελάρι και να το απολαμβάνω ξανά και ξανά, όποτε το επιθυμώ χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να οξειδωθεί και να αλλοιωθεί η γεύση του».