ΕΔΟΑΟ: Σε εφαρμογή πρόγραμμα προώθησης οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ

29 Ιουλίου 2022

Η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, ΕΔΟΑΟ, ανακοινώνει ότι είναι θέμα ημερών η έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την προβολή και προώθηση στην ΕΕ οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Στο πρόγραμμα, που αφορά την αγορά Ελλάδας και Γερμανίας και τις αναμενόμενες θετικές επιδράσεις του στον κλάδο, αναφέρθηκε αναλυτικά σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Κωνσταντίνος Ευσταθίου. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Κ. Ευσταθίου:

Το κρασί είναι συνυφασμένο με την κουλτούρα μας, εντούτοις υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε σχέση με την ενημέρωση των καταναλωτών για τα κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Το πρόγραμμα είναι διετές, καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς πόρους και απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου (εμπλεκόμενους στην εστίαση, διακίνηση κλπ).

Κρίσιμοι στόχοι είναι η ανάδειξη της λελογισμένης κατανάλωσης (wine in moderation) και των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων που διέπουν την παραγωγή και την εμπορία, όπως επίσης και η περαιτέρω ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών, με την εκ παραλλήλου καθιέρωση των ελληνικών οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Η διαφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έγκειται στην προσπάθεια που καταβάλλεται όχι μόνο για την προβολή αλλά και για την εκπαίδευση των συντελεστών του κλάδου, όπως και των καταναλωτών, για τη διαχείριση του προϊόντος σε κάθε του στάδιο.

Η ΕΔΟΑΟ μερίμνησε και δημιούργησε ένα ενημερωτικό πρόγραμμα με το όνομα ENOS, για κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας με την Γερμανία, με σκοπό την ενημέρωση γύρω από τις ελληνικές ποικιλίες και δεύτερον την διάδοση τους στο διεθνή κοινό, μέσα από την συμμετοχή σε εκθέσεις, παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες.

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται στο πλαίσιο της ΚΟΑ Οίνου και συγκεκριμένα το μέτρο «Ενημέρωση στα Κράτη μέλη» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνολική συγχρηματοδότηση 3.371.666 εκατ. ευρώ, η οποία καλύπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.