Climatarian: Η νέα διατροφική τάση

10 Νοεμβρίου 2021

 Η κλιματική αλλαγή φέρνει στο προσκήνιο την climatarian διατροφή 

Μία νέα διατροφική τάση, παρόμοια με αυτήν της flexitarian διατροφής, αρχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, λόγω των παγκόσμιων ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για την τάση των climatarians, η οποία βασίζεται στην κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων τοπικών προϊόντων, προκειμένου να ελαττωθεί κατά το δυνατό η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις διατροφικές μας συνήθειες. 

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GlobalData, είναι σαφές ότι η άνοδος της climatarian διατροφής συνδέεται με τις απλές ενέργειες που μπορούν να γίνουν για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. «Ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της κλιματικής διατροφής είναι η έμφαση της παραγωγής σε τοπικά παραγόμενα προϊόντα. Οι συμπεριφορές έχουν αλλάξει τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες υπέφεραν από το βάρος των τοπικών lockdowns. Αυτό αντιπροσωπεύει μία μεγάλη ευκαιρία για να επαναξιολογήσουμε το από πού προμηθευόμαστε τα τρόφιμά μας», δήλωσε ο George Henry, consumer analyst της GlobalData.

 Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι για να υπάρξει καθολική αποδοχή της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος, θα πρέπει οι καταναλωτικές συμπεριφορές να προσαρμοστούν, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει: «Ο κόσμος ίσως υποσυνείδητα να είναι πιο δεκτικός στις εναλλακτικές του κρέατος και των γαλακτοκομικών απ’ όσο νομίζει»