Christie’s: Στο σφυρί σπάνια σαμπάνια του 1874

22 Οκτωβρίου 2021

Στο σφυρί αναμένεται να βγει σύντομα μια εξαιρετικά σπάνια φιάλη σαμπάνιας, η οποία δέχεται να πωληθεί έως και στα 20 χιλιάδες δολάρια

Συγκεκριμένα, ο οίκος δημοπρασιών του Λονδίνου Christie’s σχεδιάζει να δημοπρατήσει μια συλλογή από vintage σαμπάνια του Perrier-Jouet στις 2 και 3 Δεκεμβρίου.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει μια σπάνια φιάλη του 1874 Perrier-Jouet Brut Millesime η οποία ενδέχεται να αγγίξει μέχρι και τα 20 χιλ. δολάρια. Ξεπερνώντας τον έναν αιώνα, το συγκεκριμένο μπουκάλι σαμπάνιας παρήχθη προτού το Άγαλμα της Ελευθερίας διασχίσει τον Ατλαντικό καθώς και πολύ πριν κυκλοφορήσει το πρώτο μπουκάλι της Coca-Cola.
«Αυτό δε συμβαίνει πολύ συχνά», αναφέρει ο Tim Triptree, επικεφαλής του τμήματος οίνου και οινοπνευματωδών του οίκου δημοπρασιών και συνεχίζει λέγοντας: «Σχεδόν δεν υπάρχουν φιάλες αυτού του τρύγου, ίσως ελάχιστα που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού».
Η αγορά του μπουκαλιού, το οποίο βρίσκεται στα κελάρια του PerrierJouet στην γαλλική επαρχία Epernay, συνοδεύεται από ξενάγηση, γευσιγνωσία καθώς και από ένα γεύμα το οποίο θα ετοιμάσει ο βραβευμένος με 3 αστέρια Michelin chef Pierre Gagnaire. Ο Triptree, ο οποίος επιθεωρεί πολλά vintage μπουκάλια για λογαριασμό του Christie’s πριν βγουν σε δημοπρασία αναφέρει ότι η ζήτηση για σαμπάνια συνεχίζει να ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.