Σε υψηλά τετραετίας οι παγκόσμιες τιμές του καφέ

10 Αυγούστου 2021

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών βρίσκονται οι διεθνείς τιμές του καφέ, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, εάν συγκρίνει κανείς την τιμή των πράσινων κόκκων καφέ, παρατηρείται αύξηση ύψους 40%, γεγονός που οφείλεται, τόσο στην ξηρασία που επικράτησε στην Βραζιλία, όσο και στις αυξήσεις τιμών στα θαλάσσια εμπορευματοκιβώτια, οι οποίες είναι έως και δέκα φορές υψηλότερες σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Ειδικότερα, η ξηρασία στην Βραζιλία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ στον κόσμο, είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση της παραγωγής να είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερη από ότι κανονικά.
Οι μεγάλοι παραγωγοί καφέ ωστόσο εκτιμούν, ότι λόγω του ότι διατηρούν σταθερές συνεργασίες και μακροπρόθεσμες συμβάσεις, προστατεύονται από διακυμάνσεις τιμών. “Διατηρούμε συμβόλαια ενός έως τριών μηνών”, λέει ο Frans Van Tilborg, Διευθύνων Σύμβουλος της Miko, συμπληρώνοντας ότι, “βλέπουμε αυξήσεις τιμών, αλλά προς το παρόν, εμείς δεν έχουμε προχωρήσει σε αυξήσεις. Εξετάζουμε ωστόσο εάν θα πρέπει να το κάνουμε σύντομα”.
Από την πλευρά του ο Μarco Ciaramelli, Διευθυντής της Beyers Koffie, που παράγει καφέ, μεταξύ άλλων, για Lidl, Amazon και Aldi, ελπίζει ότι δεν θα χρειαστούν αυξήσεις των τιμών, ωστόσο επισημαίνει: “Είναι απολύτως φυσιολογικό η παραγωγή να ανεβαίνει και να κατεβαίνει στην Βραζιλία, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει συγκομιδή δύο φορές τον χρόνο. Μείωση ή αύξηση τιμών από 10% έως 20% είναι φυσιολογική. Η επόμενη συγκομιδή το φθινόπωρο πρέπει να είναι καλή, διαφορετικά θα αυξηθούν αναμφίβολα οι τιμές στα καταστήματα”.