Ο James Grant απο τον Καναδά, ο καλύτερος Bartender στον κόσμο για το 2021

19 Ιουλίου 2021

Για πέντε ημέρες, οι πιο γνωστοί bartenders από όλο τον πλανήτη, διαγωνίστηκαν στον πρώτο εξ ολοκλήρου virtual διαγωνισμό για τον τίτλο του World Class Bartender of the Year 2021.

Για πέντε ημέρες, ταλαντούχοι και φιλόδοξοι bartenders από 50 διαφορετικές χώρες, διαγωνίστηκαν μέσω livestreaming διεκδικώντας τον τίτλο του κορυφαίου bartender στον κόσμο, στον Παγκόσμιο τελικό του World Class 2021. Για ακόμα μια χρονιά οι φιναλίστ κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια σειρά απαιτητικών δοκιμασιών αναδεικνύοντας την επιδεξιότητα, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητές τους στην παρουσίαση των δημιουργιών τους.
Μπορεί ο παγκόσμιος τελικός του World Class 2021 να ήταν εξολοκλήρου virtual, όμως οι δοκιμασίες στις οποίες οι φιναλίστ έπρεπε να ανταποκριθούν παρέμειναν το ίδιο απαιτητικές. Οι 50 φιναλίστ κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα Johnnie Walker Whisky highball, που να αναδεικνύει γεύσεις και στοιχεία από την κουλτούρα και την χώρα καταγωγής τους, να προετοιμάσουν ένα διαδραστικό tutorial για τη δημιουργία ενός World Class Tanqueray No.TEN Gin cocktail στο σπίτι. Στη συνέχεια δημιούργησαν μια πρόταση σερβιρίσματος με βάση την Ketel One Vodka, η οποία είχε θετική επίδραση στην τοπική κοινότητα, το μπαρ, την πόλη ή κάποιον θεσμό, καθώς και να δημιουργήσουν μια πρωτότυπη πρόταση σερβιρίσματος με την ultra-premium Don Julio Tequila που περιλάμβανε τουλάχιστον ένα επιπλέον συστατικό το οποίο αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος ή ένα ριζώδες λαχανικό της επιλογής τους. Η διαγωνιστική εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση της τελικής δεκάδας που έλαβε μέρος σε μια δοκιμασία ταχύτητας και ακρίβειας, με επίκεντρο τα single malt ουίσκι Singleton και Talisker, μέσα από την οποία διακρίθηκαν οι καλύτεροι για την ταχύτητά τους, την ποιότητα και τον σύνθεση των παρασκευών τους.

Όπως δήλωσε ο Simon Early, Επικεφαλής του World Class δήλωσε: «Ο πρώτος εξ ολοκλήρου διαδικτυακός Παγκόσμιος World Class τελικός είχε ως αποτέλεσμα έναν από τους πιο καινοτόμους και δημιουργικούς παγκόσμιους τελικούς που έχουμε δει στην δωδεκάχρονη πορεία του θεσμού. Ο James, πραγματικά εντυπωσίασε τους κριτές με την αυθεντικότητά του, δημιουργώντας εξαιρετικές προτάσεις σερβιρισμάτων σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού. Κέρδισε πανάξια τον τίτλο και ανυπομονώ μέσα στον επόμενο χρόνο να ξεκινήσει η συνεργασία μας μαζί του ως World Class Ambassador».
Επίκεντρο αυτού του virtual παγκόσμιου World Class τελικού, ήταν η καινοτομία. Για κάθε δοκιμασία, οι 50 φιναλίστ bartenders εξέπεμψαν ζωντανά από τις χώρες τους στο στούντιο του World Class στο Λονδίνο , όπου Βρετανοί avatar bartenders δημιουργούσαν τα cocktails υπό τις οδηγίες τους, παρουσία της κριτικής επιτροπής. Ο παγκόσμιος τελικός αυτής της χρονιάς ήταν ένα πρωτότυπο μοντέλο που έδωσε τη δυνατότητα σε αυθεντίες του χώρου, πρώην World Class νικητές, βραβευμένους mixologists και συγγραφείς ποτού να δοκιμάσουν σε πραγματικό χρόνο τα σερβιρίσματα των φιναλίστ, όπως αντίστοιχα θα γινόταν και σε μια δια ζώσης διοργάνωση.

Ο James Grant, είναι ο δωδέκατος bartender που θα γίνει μέλος του World Class Hall of Fame και μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ως κριτής στους επί μέρους World Class διαγωνισμούς κάθε χώρας, παρακινώντας και εμπνέοντας τους επίδοξους φιναλίστ που θα λάβουν μέρος στον Παγκόσμιο τελικό το 2022. Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν έχω προλάβει να συνειδητοποιήσω ότι κέρδισα! Όλοι οι bartenders που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν πραγματικά υπέροχοι! Έπειτα από αυτή τη δύσκολη χρονιά που περάσαμε, το να κερδίσω τον τίτλο του World Class Bartender of the Year 2021, είναι πραγματικά απίστευτο! Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έφτανα εδώ που είμαι σήμερα όταν ξεκινούσα στον χώρο του bartending. Αυτό που με κέρδισε από τα πρώτα κιόλας βήματά μου ήταν και παραμένει η κοινότητα των bartenders και η δημιουργικότητα που την περιβάλλει. Για μένα αυτή η αίσθηση ήταν καταλυτική, στο να αγαπήσω πραγματικά το επάγγελμα και να ανακαλύψω τις ευκαιρίες που προσφέρει. Το bartending μου έδωσε κίνητρο και αποφασιστικότητα να ψάξω να βρω τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου, να διδαχθώ από αυτούς, φτάνοντας εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω, όλους όσους ήταν μαζί μου σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι. Με την κατάκτηση του τίτλου, στόχος μου είναι να μπορέσω να παρακινήσω και άλλους ανερχόμενους bartenders, να ασχοληθούν ενεργά με τον χώρο και να ανακαλύψουν την άπλετη δημιουργικότητα που έχει να τους προσφέρει».

Εάν επιθυμείτε να εξερευνήσετε τον κόσμο του Fine Drinking, επισκεφθείτε την σελίδα του World Class στο Facebook, όπου μπορείτε να βρείτε νέες συνταγές από τους φιναλίστ, how-to videos καθώς και τα τελευταία trends.