Αγελαδινό μαλακό τυρί Μαστέλο από την Χίο

8 Ιουλίου 2021

Το Μαστέλο είναι ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της Χίου. Όσοι το αγαπούν το αναζητούν επίμονα με το όνομα “μαστέλο” αλλά το αγελαδινό αυτό τυράκι επισήμως ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών.

Η λέξη μαστέλο, στην κυριολεξία σημαίνει τον ξύλινο κάδο που χρησιμοποιούσαν για τη συλλογή του γάλακτος και είναι ενετικής προέλευσης (mastelo). Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι το μαστέλο είναι είδος χιώτικου τυριού. Για άλλους το Μαστέλο®, είναι απλώς ένα γευστικό διάσημο τυρί… Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί το εμπορικό σήμα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που φτιάχνονται από το 1994 στη Χίο αποκλειστικά από τον Κώστα Τουμάζο από εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, φρέσκο πλήρες χιώτικο αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα.

Το μαλακό τυρί Μαστέλο από αγελαδινό γάλα είναι το πιο περιζήτητο και το πιο αγαπητό. Είναι νοστιμότατο ωμό αλλά, ολοκληρώνεται γευστικά ψημένο στη σχάρα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην έχει γευτεί στις ταβέρνες και στα εστιατόρια της Χίου Μαστέλο ψητό στα κάρβουνα. Λόγω της σύστασής του,το μαλακό τυρί Μαστέλο όταν ψήνεται στη σχάρα, αναδύει τη γαλατένια γεύση του που το χαρακτηρίζει.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως δε λιώνει. Αποκτά μια μαστιχωτή υφή χωρίς να χάνει το σχήμα του. Ψήνεται εύκολα και γρήγορα σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι. Έχει 27γρ λιπαρά, 45% υγρασία και 1,6γρ αλάτι. Διατίθεται σε κεφαλάκια των 360γρ. περίπου, συσκευασμένο σε κενό αέρα και διατηρείται στο ψυγείο για 2 1⁄2 μήνες.
Αν θέλετε να δώσετε χαρακτήρα στα φαγητά σας, τυλίξτε το σε φύλλο, δοκιμάστε το σαν μεζέ ή ακόμα καλύτερα προτιμήστε το ψητό, με γλυκόξινη μαρμελάδα, σιρόπι ροδιού, κρέμα βαλσάμικο ή τσάντει.