Έγγραφο της Nestlé δείχνει ότι άνω του 60% των προϊόντων της είναι ανθυγιεινά

7 Ιουνίου 2021

Έντονη κριτική έχει πυροδοτήσει η παραδοχή της Nestlé ότι το 60% του τροφίμων που παράγει είναι ανθυγιεινά

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Nestle μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο, σε εσωτερική παρουσίαση της αναγνώρισε ότι πάνω από το 60% των βασικών τροφίμων και των ποτών της δεν πληρούν τις αναγνωρισμένες προδιαγραφές μιας υγιεινής διατροφής. Να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση δε συμπεριελήφθησαν οι κατηγορίες των βρεφικών τροφών, των βρεφικών παρασκευασμάτων και των ειδών μητρικής διατροφής, καθώς αξιολογήθηκαν μόνο οι βασικοί κωδικοί. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση αφορούσε το 50% των συνολικά 85 δισ. δολαρίων ετήσιου τζίρος της εταιρείας.

Η έρευνα έδειξε πως στις αναμενόμενες κατηγορίες όπως ζαχαρώδη, παγωτό και πίτσα, τα προϊόντα της δεν κατάφεραν να αξιολογηθούν με το ελάχιστο αναγνωρισμένο υγιεινό όριο.  Ο κατηγορίες αυτές αποτελούν και την κυριότερη πηγή προβληματισμού για την Nestlé, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές να προτείνουν τη λύση της αναδιάρθρωσης του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου, ακόμη και την έξοδο από τον κλάδο των ζαχαρωδών.

Το σύστημα αξιολόγησης
Προκειμένου να προσδιοριστεί ένα προϊόν ως υγιεινό, ο ελβετικός κολοσσός χρησιμοποιεί ένα αυστραλιανό σύστημα αξιολόγησης με 5 αστέρια, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται από το Ίδρυμα Πρόσβασης στη Διατροφή. Η αξιολόγηση των 3,5 αστεριών θεωρείται από την Nestlé η βασική για ένα τρόφιμο που ορίζεται ως υγιεινό.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι μόλις το 37% των κυριότερων με βάση τις πωλήσεις τροφίμων και ποτών του ομίλου κατάφεραν να συγκεντρώσουν βαθμολογία άνω των 3,5 αστεριών, την ίδια στιγμή που το 70% των τροφίμων και το 96% των ποτών δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν το συγκεκριμένο όριο. Το ίδιο ισχύει για το για το 99% του χαρτοφυλακίου ζαχαροπλαστικής και παγωτού, ενώ το νερό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν καλύτερη βαθμολογία, με το 82% των νερών και το 60% των γαλακτοκομικών να πληρούν τα πρότυπα.